De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is van plan de resten van de Romeinse brug en het prehistorisch botmateriaal aan de Mildert aan te wijzen als rijksmonumenten. Verwacht wordt dat de officiële aanwijzingsprocedure op korte termijn start.
Botmateriaal aan de Milder
De gemeenten Weert en Nederweert en de eigenaren van de gronden, Natuurmonumenten en Waterschap Peel- en Maasvallei, zijn trots dat zij binnen hun grondgebied in de nabije toekomst waarschijnlijk twee nieuwe archeologische rijksmonumenten hebben liggen. Beide locaties zijn aan het licht gekomen bij de herinrichting van de Tungelroyse Beek. De twee monumenten maken deel uit van een selectie van 28 locaties in Nederland welke de Rijksdienst wil toevoegen aan het bestand met archeologische rijksmonumenten.
Romeinse brug
De resten van de Romeinse brug zijn bijzonder omdat de brug een symbool is van het belang dat de Romeinen hechtten aan een goede infrastructuur. Binnen het huidige bestand van archeologische rijksmonumenten zijn er relatief veel complexen opgenomen. De Romeinse brug vormt hier een mooie aanvulling op. De brug geeft meer inzicht in het functioneren van de gemeenschap in de tijd van de Romeinen.
Prehistorisch botmateriaal
Het prehistorisch botmateriaal bestaat onder andere uit resten van twee edelherten en overige dierlijke resten in combinatie met aardewerk en (vuur)steen. Gebieden met goed bewaarde, prehistorische organische materialen zijn zeldzaam in het Brabants-Limburgse dekzandgebied. De vondst maakt de puzzel van het verleden ook weer completer.
Er zijn nog geen reacties geplaatst