In het radioprogramma ‘Plein 5’ van NPO Radio 5 Nostalgia werd vandaag in de kerstaflevering aandacht besteed aan de twee zeventiende-eeuwse grenskerken van Nederweert en Weert.
Alfons Bruekers, voorzitter van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert, werd live geïnterviewd over de betekenis van deze monumenten voor de nationale geschiedenis.
Godsdienstgrens
Luister hier naar de uitzending
vanaf 27:48 minuten
De kerk aan de Booldersdijk en de zusterkerk aan de Grashut in het Weerterbos (beide op Nederweerter grondgebied) werden kort na de Vrede van Munster (1648) gesticht. Zij dienden om de bevolking van Heeze, Leende, Maarheeze, Asten, Deurne en Someren ter kerke te laten gaan. In Brabants gebied was het katholieke geloof door de Hollandse overheid namelijk streng verbonden. Weert en Nederweert behoorden echter tot Spaans gebied en stonden dus onder katholiek gezag. Vandaar dat de Brabanders pal over de grens hun kerkjes bouwden. De situatie duurde tot 1672, toen de Fransen Brabant binnenvielen en de godsdienstgrens kwam te vervallen.
Het bestuur van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert wenst alle lezers van haar rubriek “Nederweerts Verleden” op Nederweert24 fijne feestdagen en een goed 2015.
Er zijn nog geen reacties geplaatst