Skip to content

Reclamebelasting voor Centrum Management Nederweert

Redactie
22 januari 2015 | 20:02

Advertentie

Pile of euro currency banknotes background

Om de continuïteit van de werkzaamheden in de toekomst te kunnen waarborgen moet de Stichting Centrum Management Nederweert voorzien in voldoende eigen financiële middelen. Dit kan door het instellen van een “reclamebelasting” ofwel een “ondernemersfonds” waarin ondernemers uit het kernwinkelgebied bijdragen.

Toekomst Stichting Centrum Management Nederweert

Op 10 maart 2010 werd op initiatief van de gemeente de “Stichting Centrum Management Nederweert” opgericht. Doel was een kwaliteitsslag te realiseren voor het centrum van Nederweert. Een probleem daarbij vormde de zeer lage organisatiegraad van de in het centrum gevestigde ondernemers. Slechts 40 van de ca. 130 ondernemers in het kernwinkelgebied waren lid van de Ondernemers Vereniging Nederweert (O.V.N.) waardoor het niet makkelijk was om een goede samenwerking van de grond te krijgen. Een goed functionerend centrum management zou hierin verbetering moeten brengen.

Voor de opstartfase stelde de gemeente een budget beschikbaar van € 80.000. De bedoeling was dat de stichting zelf een structurele financiering van haar activiteiten zou regelen. De heersende economische crisis pleegde een flinke aanslag op de voorgenomen ambitie. In 2012 werd een centrum manager aangetrokken en werd met de O.V.N overeenstemming bereikt over samenwerking. In 2012 en 2013 werden de activiteiten gefinancierd uit de beschikbaar gestelde startsubsidie. Eind 2014 is er afscheid genomen van de Centrum manager maar een structurele oplossing is nog niet bereikt. De pot is inmiddels voor een groot deel leeg en er is nog geen financiële oplossing. Grootste struikelblok: hoe krijg je alle ondernemers zover dat ze allemaal meebetalen.

De vraag is: hoe nu
Het Centrum Management Nederweert wil een verplicht “ondernemersfonds” oprichten. Een “verplichte” bijdrage die rekening houdt met de verschillen in draagkracht per ondernemer, waarbij ook de vastgoed eigenaren (verhuurders) worden aangesproken. Een goed centrum management dient ook hun belang.

De verplichting wordt opgezocht om zo “freeriders” te voorkomen. Freeriders zijn ondernemers die wel profiteren van de activiteiten van het Centrum Management Nederweert maar geen vrijwillige bijdragen willen leveren. Ook de winkelformules met minder oog voor lokale en regionale belangen gaan op deze manier bijdragen aan het promoten en versterken van het economisch functioneren van het centrum van Nederweert.

In een brief worden de ondernemers nu geïnformeerd over de opzet van het voorgestelde “ondernemersfonds” en de wijze waarop de bijdrage wordt berekend. In de berekening van de bijdrage is rekening gehouden met de draagkracht per ondernemer. De jaarlijkse bijdrage bestaat uit een vast deel per ondernemer (€ 200,–) en een variabel deel gebaseerd op het zakelijk deel van de WOZ-waarde van het pand waarin de onderneming is gevestigd (0,1% van de waarde met een minimum van € 100,– en een maximum van € 400,–). Dit impliceert dat de bijdrage maximaal € 200,00 voor een huurder/ ondernemer, maximaal € 600,– voor een eigenaar/ondernemer en maximaal € 400,– per pand voor een pandeigenaar/verhuurder bedraagt.

Begin februari zal bekend zijn wat het draagvlak van de ondernemers is en of er een “ondernemersfonds” komt. De gemeenteraad van Nederweert zal uiteindelijk de beslissing nemen.

Advertentie

11 Reacties

  1. Samenwerkende winkeliers jaren geleden, recent OVN waarbij slechts 40 van de 130 ondernemers aangesloten waren.
    Zijn die OVNers in slaap gevallen, hardhorend of slechtziend!
    130 ondernemers en maar40 leden, duidelijker kan het toch niet zijn!
    Tot 600,- euro betalen, dit terwijl tijdens de 1ste vergaderingen met toen nog een centrummanager de kosten nog op hooguit 300,- euro lagen. we zijn nu 1 jaar verder, geen centrummanager meer en de kosten nu al 100% gestegen.
    Volgend jaar 1000,- euro per ondernemer zoals in de rest van Nederland, waar ze wel hebben liggen slapen.
    600,- euro is voor sommige winkeliers al een maand huur, niet veel hoor ik U zeggen, maar er zal dan toch een omzet van een 1200,- euro minimaal extra gedraaid moeten worden om deze kosten te betalen.
    En dat voor een centrum waarin niemand meer vertoefd.
    Ondernemer ben je als je je zaak uitdraagt en goed runt, reclame maakt en vooral met minimale kosten een hoog rendement kunt halen.
    Ondernemer, U bepaald toch zelf en hebt een hekel aan belasting betalen(zoals elke Nederlander) en U laat U toch niet voor de gek houden zeker!
    Waarom een centrummanagement? -Om de koopzondagen waarbij U niet open bent drukker te laten worden.
    -Om meer bezoekers te genereren die merken dat ze door de nieuwe verkeersregels niet meer op een normale manier in Nederweert kunnen komen
    – Om de horeca gelegenheden meer feesten te kunnen laten organiseren waarbij de terrassen vol zitten en de winkels leeg.
    Tuurlijk is het niet verkeerd om een organisatie te hebben die een oogje in het zeil houdt, maar ik denk dat iedere ondernemer ook al verplicht bij een brancheorganisatie is aangesloten!

    Centrummanagement, we zijn een dorp, laten we hier eens naar teruggaan, 2 rijrichtingen DAT geeft omzet en genereerd mensen van Weert en omliggende dorpen om IEDERE week de boodschappen te doen bij mensen die liefde voor hun vak hebben, hun winkel weer met plezier bestieren en dat uitstralen!
    Dat is beter dan 5x per jaar een activiteit waarbij alleen het horecaplein omzet behaalt!

    Als ondernemer bepaald U, wat goed is voor Uw zaak.
    Veel plezier en zakelijk verstand bij het nemen van de juiste beslissing.

    Willem de zwijger(Maar nu even NIET).

  2. Als we de huurders buiten beschouwing laten en enkel de 130 ondernemers berekenen op 200 Euro vast en minimaal 100 Euro WOZ-gebaseerd, kom je al op 39K/jaar uit. De afgelopen 3 jaar hebben bijna 80K gekost (pot is bijna leeg), wat dus neerkomt op 27K/jaar.
    Dan wordt er toch een flinke kosten stijging ingecalculeerd als de minimale belasting al bijna 150% bedraagt van de jaarlijkse kosten in de afgelopen 3 jaar!
    Dat worden veel feestjes in ons prachtig nieuwe centrum. Ik verheug me er nu al op…….

  3. Is het geen taak van de Gemeente om een aantrekkelijk, toegankelijk en kooplustopwekkend centrum te creëren qua infrastructuur en faciliteiten (parkeergelegenheid)! Ondernemers organiseren wel die activiteiten en maken gerichte reclame die hun omzet ten goede komt.

    Gaat de Gemeente het beleid van de ondernemers bepalen en moeten de ondernemers straks zeker ook nog extra bijbetalen aan de gemeentelijke infrastructuur (doen ze al via WOZ en overige belastingen), omdat de Gemeente incompetent is? Omgekeerde wereld lijkt me!

  4. Voorgaande reactie is perfect en zeer op zijn plaats, verder commentaar overbodig…………..

  5. Winkeliers zullen sowieso gek zijn om zich te vestigen in “”het centrum”” van Nederweert. Door de nieuwe verkeerssituatie is het een uitgestorven gat, een spookdorp. Dat zal alleen maar erger worden in de toekomst.

  6. Marga overdrijven is ook een kunst.

  7. Nee Piani, dat is mijn mening en de mening van veel andere mensen die ik spreek. Die als het even kan Nederweert voortaan ook mijden voor een boodschap en dit dan in Weert, Meijel of Someren doen.

  8. Beste Piani, ik deel de zorgen/mening van Marga. In het verleden kwamen er vele mensen uit Weert winkelen bij de Aldi. Snel over de randweg de Brugstraat in schieten en gratis parkeren aldaar. Want in Weert is nagenoeg overal, maar hier specifiek dan Aldi, betaald parkeren. Dit is er dus nu niet meer bij.
    Ik weet dat de Aldi zich aan het beraden is, om zich te verplaatsen om die redenen.

    Een mooi voorbeeld van waar de winkeldrukte fors toegenomen is, is de LIDL te Weert: geen betaald parkeren, goede bereikbaarheid direct aan de ringweg, voldoende parkeerplekken en uiteraard prima koopwaren/ruim assortiment.

    Moet B&W ook eens tot nadenken aanzetten…!?

  9. Het is inderdaad een spookstad aan het worden. De ondernemers nog meer uitzuigen, ze hebben al minder inkomen, door dat stomme eenrichtingsverkeer. Laat een dorp blijven zoals het vroeget wad. Nederweert was goed, waarom veranderen in een slechte zaak. Alles maken ze kapot, dus gemeente Nederweert, foei

  10. het is eigenlijk te gek voor woorden
    er zullen in deze constructie ondernemers zijn, die niet in het centrum zitten,met een eigen pand
    zij zullen dus meer betalen als menig ondernemer in het centrum,terwijl zij alleen maar last hebben ,als er weer eens zo,n geweldige midzomersmart georganiseerd wordt,en alle wegen afgesloten worden
    weer een dag omzet verlies
    de initiatiefnemers van deze constructie, hebben het over freeriders
    deze zitten niet buiten het centrum,de ondernemers buiten het centrum hebben dus vaak alleen maar last,en mogen nu betalen voor ondernemers in het centrum
    de pot van 80000 euro is bijna leeg
    wat heeft dit opgeleverd?
    kijk alleen al naar de kosten van de centrummanager,en de huur van zijn pand
    voor de rest is er weinig goeds uitgekomen
    ik vraag me af of dit een taak van de gemeente is
    als een ondernemersvereniging niet goed draait zal dit zijn reden hebben/zoals blijkt uit het verleden
    wat doet de gemeente als straks blijkt dat b.v merenfeldia financieel niet rond komt,gaat ze dan ook voor een bepaalde groep inwoners een belasting heffen,bv iedereen met een gele of zwarte auto
    ik denk dat de gemeente niet op de stoel van de ondernemers moet gaan zitten
    en als het de ondernemers niet lukt,dan zij dit zo


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie