Hulpbehoevende inwoners van deze regio moeten zo lang mogelijk zelfstandig en met plezier in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Met dat doel voor ogen werd vandaag het Virtueel Zorghuis Weerterland en Cranendonck officieel gelanceerd. Binnen dit digitale netwerk stemmen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers op een veilige manier alle belangrijke informatie op elkaar af en organiseren ze de zorg volledig rond de cliënt.
Bèr Bijlmakers lanceert Virtueel Zorghuis
Bèr Bijlmakers mocht als ervaringsdeskundige de officiële handeling verrichten. In het Rabobankgebouw in Nederweert hield hij een inspirerend verhaal over het authentieke kerkorgel in de St. Lambertuskerk van Nederweert. De toetsen, pedalen, de pijpen en registers, alles moet samenwerken om te komen tot prachtige orgelmuziek. Hoe meer registers je opentrekt, des te voller en mooier de klank. “Laten we vandaag ook alle registers opentrekken en dan maar hopen dat alles gesmeerd zal open“, aldus Bèr Bijlmakers. “Toen mijn vrouw 6 jaar geleden ziek werd, werd ik ook mantelzorger. Een dankbare taak die ik tot haar dood met viel liefde heb volbracht. Gaandeweg merkte ik wel dat ik steeds meer de intermediair werd tussen de verschillende zorginstellingen en zorgaanbieders. Hier biedt dit Virtueel Zorghuis dé oplossing“.
Ben je mantelzorger of hulpbehoevende? Meld je dan gratis aan bij het Virtueel Zorghuis.
Het nieuwe communicatieplatform is een initiatief van de Stichting Coördinatie Zorg & Welzijn (SCZW) en de Cliëntenvereniging Virtueel Zorghuis en wordt mede gefaciliteerd door Rabobank Weerterland en Cranendonck. Het is vooral bedoeld voor inwoners die veel zorg en ondersteuning nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen. Voor hen is het van groot belang dat de lijnen tussen alle partijen die bij wonen, zorg en welzijn betrokken zijn, zo kort mogelijk zijn. Binnen het Virtuele Zorghuis kunnen cliënten, mantelzorgers en professionals via een beveiligde site hun vragen, opmerkingen en gemaakte afspraken delen, maar ook een gericht signaal afgeven als er iets mis dreigt te gaan. Bijvoorbeeld wanneer de gezondheid van de cliënt verslechtert of als de mantelzorger overbelast raakt. “Doordat iedereen in het digitale netwerk steeds de beschikking heeft over dezelfde informatie, is de kans op hiaten of vervelende doublures in de zorg veel kleiner en kan er veel sneller en adequater op signalen worden gereageerd”, vertelt initiatiefnemer Thieu Heijltjes, secretaris van de stichting SCZW.
De cliënt en zijn mantelzorger behouden steeds de regie over de zorg. Onder begeleiding van vrijwilligers richten cliënten zelf hun persoonlijke netwerk in en bepalen ze ook zelf wie toegang krijgt tot welke informatie in het systeem. De wortels van het Virtueel Zorghuis liggen in Nederweert. Voormalig huisarts Thieu Heijltjes nam ruim zeven jaar geleden het initiatief voor dit project dat werd ondergebracht bij het Samenwerkingsverband Ouderenzorg Nederweert. Sinds 2013 is de organisatie van het Virtueel Zorghuis in handen van de Stichting Coördinatie Zorg & Welzijn. Deze kent geen betaalde medewerkers. Zes speciaal getrainde vrijwilligers fungeren binnen het zorghuis als regelaars. Zij helpen de cliënt om zijn persoonlijk netwerk in te richten en zorgen ervoor dat het digitale systeem optimaal werkt. “Doordat vrijwilligers het voorwerk doen, sparen professionals veel tijd uit. De feitelijke basisgegevens zitten er allemaal in, ze kunnen het direct gebruiken als communicatiemiddel”, zegt Thieu Heijltjes.
Om te kunnen profiteren van de voordelen van het digitale netwerk dienen mensen lid te zijn van de Cliëntenvereniging Virtueel Zorghuis. Deze behartigt de belangen van cliënten in de brede zin van het woord. De vereniging verzorgt bijvoorbeeld informatieavonden en lezingen over wonen, zorg en welzijn.
Burgemeester Evers is trots op Nederweert en trots om de bijdrage die de gemeente levert in de vorm van geld maar nog veel belangrijker, de oprichters komen allemaal uit Nederweert en het meest waardevolle cadeau is natuurlijk Bèr Bijlmakers.
Er zijn nog geen reacties geplaatst