Skip to content

Ontwikkelingen Centrumplan Nederweert

Redactie
9 februari 2015 | 19:13

Advertentie

Centrumplan-Nederweert-2014Op dinsdag 10 februari wordt het Centrumplan van Nederweert besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering in het gemeentehuis van Nederweert. De vergadering begint om 19.00 uur.

Ontwikkelingen Centrumplan Nederweert

In april 2014 heeft de gemeenteraad de ruimtelijke en financiële kaders vastgesteld voor de herontwikkeling van de locatie Wijen Woonwereld en omgeving aan de Burg. Hobusstraat te Nederweert. De ontwikkeling voorziet in winkelruimte voor de verplaatsing van een supermarkt (Jan Linders) met dagwinkels en bovenwoningen (het centrumplan). In oktober 2014 gaven burgemeester en wethouders aan het wenselijk te vinden om nader onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het centrumplan voor het bestaande kernwinkelgebied in het historische centrum in de Kerkstraat en aan de Lambertushof. Aanleiding hiervoor was het veranderende winkellandschap en de behoefte aan inzicht in de noodzaak om de bestaande visie uit het Masterplan bij te stellen.

Nader onderzoek
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het centrumplan gevolgen heeft voor het kernwinkelgebied aan de Lambertushof en de direct aangrenzende delen van de Kerkstraat, als Jan Linders van deze locatie verplaatst naar de locatie Wijen Woonwereld en omgeving. De verwachting is dat door het verdwijnen van de supermarkt aan de Lambertushof deze plek zich in de toekomst niet meer kan handhaven als winkelgebied. Tenzij er een volwaardige alternatieve invulling in de vorm van een publiekstrekker in de plaats van Jan Linders zou komen. Die garantie kan nu niet worden gegeven. De aanwezige (dag)winkels op deze locatie zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de aantrekkingskracht van een supermarkt.

Dilemma
Deze uitkomst leidde tot een dilemma. Immers, als het centrumplan niet tot ontwikkeling komt en de gemeente niet actief ingrijpt, zal de tendens van toenemende leegstand in het bestaande kernwinkelgebied (Lambertushof en Kerkstraat) zich verder voltrekken. Het is dan niet uitgesloten dat in het kernwinkelgebied de belangrijkste trekker verdwijnt.

Toekomstbestendig
Burgemeester en wethouders hebben naar aanleiding van dit gegeven een (externe) commissie van deskundigen om advies gevraagd. Deze commissie, onder voorzitterschap van mevr. M. Pelzer (burgemeester Nieuw-Bergen, Noord-Limburg), adviseert het college nu om in te steken op het behoud van het bestaande, historische centrum als primair winkelgebied van Nederweert. De commissie geeft echter ook het belang aan van het concentreren van winkelvoorzieningen en een duurzame en toekomstbestendige huisvesting van supermarkten. Zij vormen namelijk de basis van een gezonde winkelpiramide.

Vervolgtraject
De commissie heeft het college aanbevolen om actief in te zetten om de supermarkt Jan Linders aan de Lambertushof beter te huisvesten en de bereikbaarheid van deze winkel te verbeteren. Tevens vindt de commissie dat het verplaatsen van de supermarkt Jumbo naar de locatie Wijen bijdraagt aan een compactere winkelstructuur. De commissie adviseert om de haalbaarheid hiervan nader te verkennen. Het college heeft dit advies overgenomen. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 februari bespreekt het gemeentebestuur de laatste stand van zaken rond het centrumplan met de gemeenteraad.

Voorstel
De komende twee maanden worden uitgetrokken om de haalbaarheid van dit scenario in beeld te brengen. Op basis van de uitkomst van deze verkenning zal het college een nader voorstel voorbereiden voor de gemeenteraad.

Advertentie

11 Reacties

  1. Doe maar rustig aan met gemeenschapsgeld uitgeven.
    @Kleinekernen @toekomst @internet @nofuture

  2. Mooi he….bakken geld uitgeven aan Kerkstraat Brugstraat e.d, en dan centrum verleggen…….

    Goed bezig!!

  3. Het centrumplan van Nederweert , echt iets voor Schoenenreus, Blokker en V&D………….

  4. Ik snap hier dus helemaal niks meer van,nog meer winkelpanden bouwen terwijl er al zoveel leeg staat? Supermarkten verhuizen terwijl ze nu juist mooi verspreid liggen……….waarom.

  5. heel simpel
    net als de eenrichtingswegen , gaat het alleen maar hierom.
    Centrumplan Nederweert

  6. Willem de zwijger zegt: Schoenmaker blijf bij je leest!

    Als een supermarkt geen goede vestigingsplaats heeft, is het niet de taak van de taak van B en W om hiervoor in het gareel te springen. Ondernemers bepalen zelf wel waar ze goed zaken doen.
    We hadden hier ook 2 hotels kunnen hebben, inmenging hierin heeft ervoor gezorgd dat er nu niets ligt.
    Vergunningverlening prima, maar laat ze zelf bepalen waar ze wat kunnen verdienen!

    Marktwerking noemen ze dat en geen valse concurrentie!!

  7. Waarom late we zien dat we het o zo goed hebbe, terwijl we dat volges mij helemaal niet hebbe

  8. ………het verplaatsen van de Jumbo draagt bij aan een compactere winkelstructuur……. ?? En ik maar denken dat deze supermarkt in het kernwinkelgebied ( Kerkstraat / Lambertushof ) ligt………………..

  9. lekker blijven slapen … zolang men alleen maar via de kleine winst de Kerkstraat in kan zullen er nog veel winkels weg willen daar !! gewoon alle zijstraten van de Kerkstraat open stellen naar de Kerkstraat want echt niet iedereen gaat op t fietske !!

    • Helemaal mee eens. Hoe beter toegankelijk des te sneller je ff iets gaat shoppen!

  10. Nederweert heeft zijn kracht verloren!

    Eerder stopten zelfs Weertenaren in Nederweert om er inkopen te doen. Nu de kern van Nederweert een eenrichtingsweg is geworden met minimale parkeergelegenheden is het ook voor onze buren niet meer aantrekkelijk om hier te shoppen. Een nieuw centrumplan is alleen maar weggesmeten geld, wat levert dit op op…. nog meer leegstand!

    Elke verbetering hoeft geen verbetering te zijn. De Gemeente heeft hierin misgeschoten, EGO kost Nederweert de kop.
    Het traditionele dorp was nog niet zo verkeerd, waar is de charme gebleven van Nederweert.

    Straks nog een randweg om Nederweert heen leggen en geen kip hoeft dan ook meer in Nederweert te zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie