Skip to content

Historisch centrum als primair winkelgebied

Redactie
13 februari 2015 | 9:23

Advertentie

Centrumplan-Nederweert-2014Toenemende leegstand in het kernwinkelgebied moet voorkomen worden. Om ieders belangen zo goed mogelijk mee te kunnen nemen, hebben burgemeester en wethouders een commissie van deskundigen om advies gevraagd. De commissie adviseert het college om in te steken op het behoud van het bestaande, historische centrum als primair winkelgebied van Nederweert. Een aanbeveling is om supermarkt Jan Linders aan het Lambertushof beter te huisvesten en de bereikbaarheid van de winkel te verbeteren. Ook zou het verplaatsen van supermarkt Jumbo naar de locatie Wijen kunnen bijdragen aan een compactere winkelstructuur. De raadsleden werden tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag bijgepraat over het onderzoek en de haalbaarheid van dit voorstel.

Gemeenteraad stemt in met haalbaarheidsonderzoek

In april 2014 stelde de gemeenteraad de ruimtelijke en financiële kaders vast voor de herontwikkeling van de locatie Wijen Woonwereld en omgeving aan de Burg. Hobusstraat te Nederweert. De ontwikkeling voorziet in winkelruimte voor de verplaatsing van een supermarkt (Jan Linders) met dagwinkels en bovenwoningen (het centrumplan).

Nader onderzoek
In oktober 2014 gaven burgemeester en wethouders aan het wenselijk te vinden om nader onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het centrumplan voor het bestaande kernwinkelgebied in het historische centrum in de Kerkstraat en aan de Lambertushof. Aanleiding hiervoor was het veranderende winkellandschap en de behoefte aan inzicht in de noodzaak om de bestaande visie uit het Masterplan bij te stellen.

Gevolgen kernwinkelgebied
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het centrumplan gevolgen heeft voor het kernwinkelgebied aan de Lambertushof en de direct aangrenzende delen van de Kerkstraat, als Jan Linders van deze locatie verplaatst naar de locatie Wijen Woonwereld en omgeving. De verwachting is dat door het verdwijnen van de supermarkt aan de Lambertushof deze plek zich in de toekomst niet meer kan handhaven als winkelgebied. Tenzij er een volwaardige alternatieve invulling in de vorm van een publiekstrekker in de plaats van Jan Linders zou komen. Die garantie kan nu niet worden gegeven. De aanwezige (dag)winkels op deze locatie zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de aantrekkingskracht van een supermarkt.

Dilemma
Deze uitkomst leidde tot een dilemma. Immers, als het centrumplan niet tot ontwikkeling komt en de gemeente niet actief ingrijpt, zal de tendens van toenemende leegstand in het bestaande kernwinkelgebied (Lambertushof en Kerkstraat) zich verder voltrekken. Het is dan niet uitgesloten dat in het kernwinkelgebied de belangrijkste trekker verdwijnt.

Toekomstbestendig
Burgemeester en wethouders hebben naar aanleiding van dit gegeven een (externe) commissie van deskundigen om advies gevraagd. Deze commissie, onder voorzitterschap van mevrouw M. Pelzer (burgemeester Nieuw-Bergen, Noord-Limburg), adviseert om in te steken op het behoud van het bestaande, historische centrum als primair winkelgebied van Nederweert. De commissie geeft ook het belang aan van het concentreren van winkelvoorzieningen en een duurzame en toekomstbestendige huisvesting van supermarkten. Zij vormen namelijk de basis van een gezonde winkelpiramide.

Vervolgtraject
De commissie heeft het college aanbevolen om actief in te zetten op het beter huisvesten van supermarkt Jan Linders aan de Lambertushof en de bereikbaarheid van deze winkel te verbeteren. Tevens vindt de commissie dat het verplaatsen van de supermarkt Jumbo naar de locatie Wijen bijdraagt aan een compactere winkelstructuur. De commissie adviseert om de haalbaarheid hiervan nader te verkennen. Het college heeft dit advies overgenomen. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 10 februari besprak het gemeentebestuur de laatste stand van zaken rond het centrumplan met de gemeenteraad. De raad wilde onder meer weten wanneer de andere ondernemers op de hoogte gesteld worden van de resultaten. Volgens wethouder Mackus worden alle partijen geïnformeerd op de daarvoor geschikte momenten. Op dit moment zijn de gesprekken met de supermarkten leidend voor het vervolg.

Voorstel
De komende twee maanden worden uitgetrokken om de haalbaarheid van dit scenario in beeld te brengen. Op basis van de uitkomst van deze verkenning zal het college een nader voorstel voorbereiden voor de gemeenteraad.

Advertentie

15 Reacties

  1. Wat lees ik nu “…..en de behoefte aan inzicht in de noodzaak om de bestaande visie uit het Masterplan bij te stellen.” Wellicht moet het Masterplan eens goed onder de loep genomen worden, want dat leidt alleen maar tot slechte/achterhaalde beslissingen: Kanaalboulevard / Randweg / etc.

    Wat een “geleerden” zeg….om er achter te komen dat een betere bereikbaarheid van winkels leidt tot aantrekkelijker winkelen!

    Mackus had zichzelf beter bij het verkopen van gebakjes kunnen houden in zijn oude functie, dan het beleid bepalen voor onze Gemeente. Want dat heeft tot nu toe alleen maar tot meer verdeeldheid tussen burgers geleid en een echte visie hebben we van hem nog niet gezien. Het inhuren van externen die zo het beleid bepalen kan iedereen!

  2. Ben ik even blij dat in Ospel woon.
    Geen gezeik over een Masterplan, carpoolplaats, randweg of wat dan ook.
    Niks geen verhuizing van een Jumbo naar de oude sporthal.
    Lekker boodschappen doen bij de Phicoop en bij Koos de slager.
    En als we iets te kort komen gaan we lekker even naar Meijel, daar ben ik tegenwoordig sneller als in het centrum van Nederweert.
    Gemeente Nederweert ga vooral zo door dan komen jullie er wel !

    • Ospel is toch al half ”brabants”, dus jullie passen goed bij Meijel…

      Zo komen jullie er ook wel 😉

  3. Supermarkt Jumbo verplaatsen voor een compactere winkelstructuur, hoe krijg je dit toch weer verzonnen………… Deze supermarkt ligt juist tussen allerlei winkels, nl kledingzaak De Paerdstal, Hubo Duijts, sportzaak Palmen, Alda`s handwerkzaak, Schmitz-Engelen gordijnen, S`he nagelstudio, etc. Het is afwachten welk konijntje er straks weer uit de hoge hoed zal worden getoverd.

  4. Jumbo verplaatsen, wat een onzin. Mooie parkeerplaats, hier vandaan kun je overal te voet naar toe. Het ergste vind ik nog dat de inwoners van Budschop dan weer verder moeten om hun boodschappen in een supermarkt te doen. Is het eenrichtingsverkeer voor deze inwoners al niet erg genoeg. Als jullie zo doorgaan komt er niemand meer wonen in Budschop. Is dat de bedoeling? Nou we wachten maar weer af.

  5. In de jaren 70 van de vorige eeuw is men begonnen met onderzoeken om `n beter winkelcentrum te krijgen.
    Het ene onderzoek na het andere en allemaal uitgevoerd door externe deskundigen.
    En nog steeds gaat het maar door!!!!
    Wat `n geldverspillerij.
    Je kunt van Nederweert geen winkelcentrum maken.
    Het zal `n centrum blijven waar de mensen boodschappen gaan doen (als je het tenminste niet te moeilijk gaat maken om in het centrum te komen.)
    Stop met die veel geld kostende onderzoeken en luister eens naar wat de inwoners van Nederweert willen.

  6. waarom komt er geen action in dat pand ? dan wordt er veel publiek getrokken naar nederweert wat anders altijd naar weert of sommeren gaat, wat dan misschien ook naar de andere winkels in het dorp getrokken zoals in sommeren en weert.

  7. Tuurlijk de jumbo heeft nu een eigen pand en parkeerplaats , en die zal straks gaan huren?
    Ze kunnen beter de Aldi verplaatsen voor een compactere winkelstructuur.

  8. geld over de balk gooien noem ik dat

  9. Ben jij ooit in de aardrijkskundeles aanwezig geweest Tim ?
    Meijel hoort bij Limburg hoor !

  10. Wat ik niet snap is dat wij met z’n allen op die amateurs van de Gemeente hebben gestemd en er nog helemaal niets fatsoenlijks uit de raad is gekomen tav de ontwikkeling van Nederweert. Waarom leg je bijv een industrierrein Pannenweg 2 aan en laat je het meer dan half leeg liggen om vervolgens een aantal jaar later te zien dat Weert ook een industrieterrein tegenover het oude Kampershoek (dat wel redelijk vol ligt) aanlegt. Zo komt Pannenweg nooit vol. Diezelfde kant gaat het met het centrum van Nederweert ook op. Nu rijden veel mensen net zo makkelijk naar Someren om daar makkelijk te parkeren, hun boodschappen bij de Lidl of de Albert H. te doen en daar ook nog bij het Wapen v Someren wat te drinken. Dat is zo 100 euro die niet naar de ondernemers van Nederweert gaat.

    Nederweert gaat naar de klote door die amateurs van een Gemeenteraad, de absurde regelgeving en het gebrek aan eigen visie en beleid. Kijk eens naar Roermond (ja das een stad, wij niet) daar kan veel meer. Misschien moeten we Van Rey inhuren. Die heeft naar verluid nu meer tijd aangezien hij daar niet meer in de Raad zit.

  11. Oh wacht hij zit nog wel in de Raad. Nou ja. Beetje geld erbij en hij komt hier.

  12. Volgens mij rijden er ook veel mensen vanuit Eind naar Heythuysen, heb je ook een Aldi en Lidl en makkelijk parkeren!

  13. Heel vreemd, de burgemeester van nieuw Bergen als voorzitter van de raad van wijzen!
    Klik je op de gemeentepagina van nieuw bergen(google winkelgebied nieuw Bergen) lees je dat ze professionals ingehuurd hebben om het centrumplan te maken
    Huh, die Burgemeester is hier toch ingehuurd as wijze raadsvrouw?

    Vraag gewoon de wijze middensstanders van Nederweert, die er al jaren nering doen, goedkoper ,deskundiger en met een visie die past bij Nederweert.

    Samen met de wijze mensen van gemeente n buurtschappen komt er dan misschien een plan uit waarbij iedereen zijn inbreng kan doen.

    Eerst eens even kijken wat de RABObank doet met hun gebouw, rabobank Nederland wil immers diverse gebouwen afstoten en ook dit gebouw is afgeschreven.
    Straks is het centrum klaar en kunnen we daar weer beginnen.

    Fijne carnaval en maak het gezellig in ons dorp.

    Willem de zwijger

  14. Dat gebouw is helemaal niet van Rabobank Nederland. Ik zou zeggen de Gemeente er in, dat scheelt weer de bouw van een nieuw Gemeentehuis en dan zit het pand tenminste weer vol.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie