Skip to content

Kraanvogels en hazelmuizen in Limburg

17 februari 2015 | 8:00

kraanvogels - bob Luijks - natuurportretARK Natuurontwikkeling houdt op maandagavon 23 februari in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert twee korte lezingen. De eerste lezing gaat over de toekomst van kraanvogels in Limburg en de tweede over de hazelmuis die alleen nog in Zuid-Limburg leeft.

Kraanvogels en hazelmuizen in Limburg

De hazelmuis is in Nederland een uiterst zeldzaam zoogdiertje. De gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem zijn de enige gemeenten in Nederland, waar deze kleine acrobaat voorkomt. Hier werkt ARK samen met andere organisaties aan de verbetering van het leefgebied van de hazelmuis. Hazelmuizen hebben grote ogen, een harige grijpstaart en grijpgrage vingertjes en teentjes, wat ze maakt tot de aapjes van het zuiden. Buiten de provincie Limburg komen ze in ons land niet voor, wel in het aangrenzende Duitsland en België. Vroeger kwamen ze voor tot bij Nijmegen. Ongemerkt werd de hazelmuis in de 20ste eeuw teruggedrongen tot het meest zuidoostelijke hoekje van Limburg.

Kraanvogels spreken tot de verbeelding. Ieder voor- en najaar vliegen ze met duizenden al trompetterend over Limburg heen. Ze vliegen dan van hun broedgebieden in het noorden en oosten naar hun overwinteringsplekken in het zuiden en vice versa. Soms laten de vogels zich ook aan de grond zien. Afgelopen najaar waren er bijvoorbeeld wekenlang vogels te zien in het Kempen~Broek. Zouden ze hier misschien ook kunnen broeden? In Nederland broeden ze al in het Fochteloërveen en het aantal kraanvogels in Duitsland neemt ieder jaar verder toe. Tijdens de lezing wordt verteld over de kansen voor kraanvogels in Limburg.

De lezing in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert begint om half acht, aanmelden is niet nodig.

Foto: kraanvogels (Bob Luijks/Natuurportret)

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie