Skip to content

Strijd achter de schermen

28 februari 2015 | 10:09

Ruben Weekers NederweertGeruisloos nadert er een verkiezingsdag. Slechts weinig aankondigingen verraden dit mediaschuwe evenement. Het staat dan ook verre van de spotlights. In tegenstelling tot andere verkiezingen ‘leeft’ deze politieke strijd nauwelijks. Het boeit de kiezers weinig.
 De Provinciale Statenverkiezingen zijn daarom hét ondergeschoven kindje in de familie der verkiezingen. Waar bij de landelijke campagnestrijd iedere lijsttrekker, partijvoorzitter of andere microfoongeile politicus niet van de buis is af te slaan, houden politieke provinciaaltjes zich gedeisd.

Deze verkiesbaren staan immers niet bekend om hun groteske mediaoptredens. De lijsttrekkers, allen afkomstig van bekende partijen, worden gekenmerkt door een praktische manier van besturen. In de relatief kleinschalige kiesstrijd komen minder idealen naar voren en meer praktische beloftes. Het ontbreken van een grootse campagne duidt daarom indirect op een eerlijke manier van zieltjes winnen. Deze verkiezing krijgt door de verminderde aandacht een minder belang in de ogen van het publiek. Het is als een vriendschappelijke voetbalwedstrijd; je weet dat er weinig op het spel staat maar toch hoop je dat jouw ploeg wint.

De campagne wordt daarom ook onmiskenbaar ingevuld door morele politici. Nooit zal iemand in deze politieke strijd de opruiende woorden ‘’Willen jullie meer of minder duurzame ruimtelijke ontwikkeling?’’ Daarbij zal er nooit een politicus uit de Provinciale Staten op het matje worden geroepen vanwege discutabele declaraties. In provinciale kringen worden namelijk geen flessen wijn van 127 euro gedronken.
 De belangenbehartigers uit de provincie streven nog hun altijd hun politieke ambities na op o.a. het gebied van infrastructuur, regionale cultuur en natuurgebied. Alhoewel deze provinciale socialisten, liberalen en christendemocraten absoluut hart voor de zaak hebben, ontbreekt de publieke aandacht. De onderwerpen zijn helaas niet sexy genoeg.

Dit maakt dat de heren hun politieke strijd achter de schermen uitvechten. Met gepaste gewichtige taal worden de provinciale twistpunten bediscussieerd. Een enkele belangstellende zal deze verkiezingen met open ogen gade slaan, de rest laat het rustig langs zich heen gaan. In de provincie wacht de kandidaten daarom geen eeuwige roem en fans. Wel mogen ze de leden van de Eerste Kamer kiezen. Dit klinkt al weer iets spannender.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Workshops-Weerter-Mannenkoor
Ontdek je stem!
19 oktober 2024 | 15:00
2024_10_19-Foto-bestuur-fondsen-en-ondernemers
De Deel’ in Antonius-Veste in Nederweert
19 oktober 2024 | 13:00
69
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
19 oktober 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert, in de Tweede Wereldoorlog
19 oktober 2024 | 11:00

Advertentie