Skip to content

Integraal Sociaal Wijkteam Ospel

Redactie
15 maart 2015 | 12:29

Advertentie

Logo Dorpsraad OspelEen werkgroep in Ospel is al enige tijd bezig met de opzet en inrichting van een sociaal wijkteam voor deze kern. Om iedereen bij te praten is er een bijeenkomst op donderdag 19 maart.

Sociaal Wijkteam Ospel

Zoals bekend is een werkgroep in Ospel al enige tijd actief bezig met de opzet en inrichting van een Sociaal Wijkteam voor Ospel. Het wijkteam helpt de inwoners op weg om zelf een oplossing te vinden, door inschakeling van mensen uit de directe omgeving of andere vrijwilligers. Tijdens deze avond zal meer informatie gegeven worden over de vorderingen van het Sociaal Wijkteam en dit zal in relatie gebracht worden met de Kernenaanpak zoals de gemeente deze voorstaat. Er zal aandacht zijn voor de rol van de inwoners, maar ook voor de rol van vrijwilligersorganisaties. Wat kunnen we zelf betekenen in deze veranderende samenleving?

Dialoogtafels
Na de pauze zal er in kleine groepen worden gediscussieerd over de nadere invulling, maar vooral ook over de rol van de inwoners en de vrijwilligersorganisaties. Dit zal o.a. gebeuren aan de hand van casussen.

Vrijwilliger steunpunt
Vrijwilligers vormen de basis van het Sociaal Wijkteam. Het Sociaal Wijkteam zal fysiek, digitaal en telefonisch bereikbaar zijn. Dit steunpunt wordt bemenst door vrijwilligers en een professional. Vrijwilligers van het steunpunt luisteren naar de (hulp)vraag van (familie, kennis of mantelzorger van) de inwoner en bekijken samen wat mogelijke oplossingen zijn voor het probleem. De taken van de vrijwilliger zijn bv. het koppelen van een maatje aan een hulpvrager en het koppelen van een klusvrijwilliger aan een opgegeven klus. Voor deze functie is het belangrijk dat u goed kunt luisteren en beschikt over een empatisch vermogen.

Klus- en contactvrijwilligers
Daarnaast zijn ze op zoek naar vrijwilligers die informele zorg uitvoeren. Bij informele zorg kun je denken aan laagdrempelige zorg, zoals (contact)maatje, poetshulp, klusjes doen, onderhoud tuin of bijvoorbeeld boodschappenhulp. Bij deze zorg is geen sprake van hulpverlening, maar staat contact tussen vrijwilliger en hulpvrager centraal.

Wil je graag iets betekenen voor een ander en vrijwilligerswerk doen in uw eigen dorp? Neem dan contact met Jo Hermans van de Dorpsraad Ospel e-mail: johermans@dorpsraad-ospel.nl, telefoonnummer: 0495-633786

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00
Crematorium Weerterland Weert1
Open en transparant over het afscheid
17 september 2024 | 14:33

Advertentie