Skip to content

PvdA Nederweert: veehouderij moet anders

Redactie
18 maart 2015 | 9:27

Advertentie

Pvda-NederweertINGEZONDEN BRIEF:

In 10 jaar tijd is in de gemeente Nederweert:

  • het aantal varkens met met 30% toegenomen
  • het pluimvee met 35% toegenomen

Concreet: 240.000 varkens, 3.500.000 pluimvee, 8500 melkkoeien, 6000 geiten. In diezelfde periode is ook de uitstoot van ammoniak (lees stikstof) en fijnstof zodanig toegenomen dat in feite alle natuurgebieden in de gemeente daardoor zwaar zijn aangetast. De gemeente Nederweert is één van de gemeenten met het állerhoogste percentage intensieve veehouderijbedrijven van Nederland.

Het aandeel van het verkeer en vervoer in de uitstoot van fijnstof is inmiddels door schonere motoren, katalysators en betere brandstof sterk teruggebracht. De vervuiling door stikstof neemt nabij de kern Ospel de laatste jaren enigszins af, mede door het steeds vaker toepassen van ammoniakwassers op de agrarische bedrijven. In andere delen van de gemeente neemt de luchtvervuiling echter nog steeds toe. De PvdA vraagt zich af hoe dat kan gebeuren, ondanks allerlei wettelijke voorschriften.

De zorg van de PvdA over deze ontwikkelingen betreft uiteraard de natuur maar vooral ook de volksgezondheid. Een feit is dat in Nederland al meer dan 20 mensen zijn overleden als direct gevolg van de Q-koorts, veroorzaakt door intensieve geitenhouderij. Nog eens ruim 2000 mensen zijn daardoor chronisch ziek geworden. En we weten allemaal dat virussen, die leiden tot vogelgriep en varkenspest, in gemuteerde vorm ook voor mensen bijzonder riskant kunnen worden. Daarnaast hebben kwetsbare mensen met zwakkere longen snel last van het onzichtbare, maar wel degelijk aanwezige fijnstof.

De PvdA afdeling Nederweert wil niet dat de intensieve veehouderij nu maar snel uit de gemeente vertrekt. Dat is maatschappelijk en economisch onverantwoord. Hoewel ook daar ernstige kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Immers, ongeveer 80 % van hetgeen de landbouw in Nederland produceert wordt verkocht aan het buitenland, als druppel op de gloeiende plaat voor de voeding van de totale wereldbevolking. De baten gaan naar de agrarische bedrijfstak en de lasten, in de vorm van bodem-, lucht-, en watervervuiling zijn voor de overheid en dus voor de belastingbetaler.
De PvdA afdeling Nederweert wil dat er in de toekomst anders wordt omgegaan met deze bedrijfsbeoefening. Recent bleek uit een grote enquête dat een meerderheid van de Nederlanders de voorkeur uitspreekt voor een meer biologische veehouderij. Dit komt overeen met het standopunt van de PvdA, net als die van Groen links en SP. De VVD en het CDA willen nog steeds doorborduren op schaalvergroting, innovatie en het bieden van extra ruimte voor deze ontwikkelingen. De natuur is voor hen al helemaal geen item meer. De burgerbelangen worden vertaald in betere communicatie met de omgeving, waardoor de uitbreidingen gemakkelijker tot stand kunnen komen.

In de laatste raadsvergadering heeft de PvdA een voor Nederweert unieke uitspraak gedaan: “We hebben teveel intensieve veehouderij. Dat zou minder moeten worden”.

Wat burgers en belangenorganisaties al vele jaren menen is door de PvdA hardop uitgesproken. Dat de lokale partij JAN deze uitspraak onderschrijft is een goede zaak. Maar zolang het CDA, daarin gesteund door de VVD, de dienst uitmaakt in Nederweert, zal deze uitspraak nog vaak herhaald moeten worden. Nederweert zou landelijk een voorbeeld kunnen worden door zich te richten op een gezonde toekomstgerichte ontwikkeling in de veehouderij. Niet door nog meer van hetzelfde en dan in verbeterde vorm, maar door een andere, meer duurzame aanpak.

Advertentie

2 Reacties

  1. Veehouderij zal niet zo veel schade aan het milieu brengen, als het dumpen van drugs afval.
    Denk dat prioriteit daar moet liggen.
    Want van nature zijn er dieren en is er mest.
    Je maakt mij niet wijs, dat mest zo schadelijk kan zijn voor de natuur.
    Bovendien vind ik het belangrijk, dat er in onze winkels vlees ligt dat uit ons eigen land komt, niet die goedkope troep uit t buitenland ( waarvan je nooit weet wat er in zit), smaak van t vlees zegt al genoeg.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie