Skip to content

Ken jij iemand die een lintje verdient?

Glendi
19 maart 2015 | 16:08

Advertentie

Koninklijke Onderscheiding gemeente NederweertDe jaarlijkse ‘lintjesregen’ met Koningsdag is bij uitstek de gelegenheid om mensen te bedanken voor hun inzet voor de samenleving. Voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen voor Koningsdag 2016 moeten vóór 15 juli al bij de gemeente binnen zijn. Hieronder wordt uitgelegd waarom een procedure zoveel tijd vergt.

Procedure aanvraag Koninklijke Onderscheiding

Hoewel gesproken wordt van ‘lintjesregen’, komt een onderscheiding niet uit de lucht vallen. Het toekennen ervan gebeurt altijd na een voorstel om iemand te decoreren. Persoonlijke verdiensten en prestaties met een bijzondere waarde voor de samenleving staan hierbij centraal. Aan het uiteindelijke besluit om iemand te onderscheiden, gaat een lange procedure vooraf.

Iedereen kan iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Er is veel informatie over iemand nodig hebben en deze informatie moet ook verzameld worden zonder dat hij of zij dit weet. Welke info is nodig? In hoofdlijnen betreft het de bijzondere activiteiten die iemand onderneemt, het belang voor de samenleving en de periode waarin deze activiteiten zijn of worden verricht. Ook de tijd die hij/zij eraan besteedt, is erg belangrijk. Daarnaast is van belang of deze activiteiten aan de hoofdfunctie zijn verbonden en of deze vergoed worden. Als iemand zich inzet voor verenigingen, stichtingen e.d., dan moet ook hierover informatie in de aanvraag worden gegeven.

Wanneer je een Koninklijke onderscheiding aanvraagt, is het goed daarover eerst te overleggen met de kabinetschef van de burgemeester, de heer G. Bruijnaers. Het is namelijk erg belangrijk dat alle bijzondere verdiensten met alle gegevens bekend zijn. Hij adviseert je dan hoe je de aanvraag het beste kunt opstellen.

De burgemeester speelt overigens ook een belangrijke rol. Hij brengt nl. advies uit over alle decoratievoorstellen aan de commissaris van de Koning. Nadat de Gouverneur zijn oordeel heeft gegeven, stuurt hij het naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke adviescollege geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister die uiteindelijk beslist. Bij een positieve beslissing wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Het is tenslotte niet voor niets: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd…”

Voorstellen kunnen het hele jaar worden ingediend. Voor uitreiking ter gelegenheid van Koningsdag 2016 moet het complete aanvraagformulier met ondersteuningsbrieven uiterlijk 15 juli 2015 bij de kabinetschef zijn. Daarnaast moeten ook nog justitiële en politionele gegevens opgevraagd worden want iemand moet van onbesproken gedrag zijn.

Je kunt echter ook een onderscheiding aanvragen voor een speciale gelegenheid. Iemand kan bijvoorbeeld jarenlang vrijwilligerswerk hebben gedaan voor een vereniging die een jubileum viert. Zijn of haar verdiensten moeten dan wél een relatie hebben met die bijzondere gelegenheid. Decoratievoorstellen voor bijzondere gelegenheden moeten minstens 5 maanden van tevoren bij de gemeente ingediend worden.

Op de site www.lintjes.nl lees je er meer over. Voordrachtformulieren kun je downloaden vanaf de website van de gemeente onder Onderscheidingen. Of bel met de kabinetschef van de burgemeester, de heer G. Bruijnaers, telefoonnummer 0495 – 677 111.

Advertentie

3 Reacties

  1. Ja, ik.
    Maar mij draagt toch niemand voor 🙁

    • als jij mij voor draagt, draag ik jouw voor

  2. Lintjes de gewone mens die zijn leven lang hard heeft gewerkt krijgen ze niet,meestal worden er mensen voorgedragen die toch al met de neus vooraan lopen,dus ik zeg afschaffen


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00
Kermisoefening 2024 Weert kermis - Johan Horst-5
Veel hulpverleners op de been
27 september 2024 | 9:45
Screenshot
Uitvaartbegeleiding van den Boom
 
27 september 2024 | 9:00

Advertentie