Skip to content

De veiligheidspiraal

Redactie
28 maart 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertVeiligheid, een veelbesproken onderwerp in de laatste jaren. Een abstract en ontastbaar begrip dat niet valt op te slaan, bewaren of reserveren. Je hebt het of je hebt het niet. Veiligheid is een gevoel dat niet per se op de werkelijkheid berust; iemand kan zich veilig voelen terwijl er tegelijkertijd groot gevaar op de loer ligt. 
Een gevoel van veiligheid is daardoor uiterst subjectief. Het wordt pas bereikt als een persoon een bepaalde mate van gemoedsrust heeft. Deze gemoedsrust treedt al op na een paar geruststellende woorden of een dikker slot op de deur.

Het gevoel van veiligheid is daardoor geen juiste indicatie voor gevaar. Een motorrijder kan zich ontzettend veilig voelen door een dik motorpak, terwijl hij in een botsing met een auto toch echt het onderspit zal delven. Dit verschijnsel is terug te herkennen in meerdere actualiteiten. Naar aanleiding van recente rampen en ongelukken is iedereen nog meer op zijn hoede. Mensen lopen op hun achterste poten wat betreft verdachte pakketjes of achtergelaten tassen. Met een maatschappelijk vergrootglas bekijkt iedereen voortdurend hun medepassagiers in de trein of vliegtuig. Krampachtig kijkt iedereen constant over zijn schouder, de controle is overal.

Toch leidt deze controle indirect tot een verminderd gevoel van veiligheid. Pas wanneer alle maatregelen, procedures en protocollen zijn uitgevoerd, is er de beoogde gemoedsrust. Dit terwijl het echte gevaar nog steeds aanwezig kan zijn. Geen enkele situatie is honderd procent controleerbaar. Voor iedere situatie geldt dat er altijd een opening, maas of mogelijkheid is tot chaos of rampspoed. Gevaar zal altijd aanwezig blijven.

Door de opstapeling van rampen uit het verleden en de bijkomende crises stijgt het aantal veiligheidsmaatregelen iedere dag. Meer politie op straat en een dikkere deur voor iedere cockpit zijn voorbeelden van deze maatregelen. Of deze maatregelen het daadwerkelijke gevaar uitschakelen is niet erg aannemelijk. Dat ze de lat hoger leggen voor het gevoel van veiligheid wel. 
Mocht u tijdens het lezen van deze column een betrekkelijk onveilig gevoel hebben gehad, draag de volgende keer dan een helm.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie