Skip to content

Boomkikkers luisteren in Kempen~Broek

Redactie
14 mei 2015 | 8:05

Advertentie

BoomkikkerARK Natuurontwikkeling maakt donderdagavond 21 mei een wandeling in het leefgebied van de boomkikker. Deze zeldzame kikker rukt op in het Kempen~Broek. Na lange jaren van stilte is het roepen van de boomkikker op enkele plaatsen in het Stramprooierbroek weer te horen. In het zuiden van het GrensPark Kempen~Broek komt de boomkikker al geruime tijd weer voor. Wie het geluid van de boomkikkers hoort, zal het niet snel meer vergeten.

Kempen~Broek

Deze boomkikkerwandeling wordt georganiseerd in samenwerking met het Limburgs Landschap, start bij de Woutershof in Molenbeersel. Tijdens de tocht wordt uitleg gegeven over de boomkikker en over het natuurgebied Stramprooierbroek. Het Grootbroek wordt begraasd door Schotse Hooglanders. Hierdoor is een aantrekkelijk landschap ontstaan. Voor mensen, maar ook voor zeldzame vlinders zoals kleine ijsvogelvlinder en voor de boomkikker.

In de schemering zijn bij goed weer de boomkikkers goed te horen. Boomkikkermannetjes roepen om het hardst, om vrouwtjes te lokken. Het is aan de vrouwtjes om te bepalen of zij dit moeras goed genoeg vinden om eitjes in af te zetten en te laten bevruchten door een van de mannetjes, of dat ze verder op zoek gaan naar mannetjes bij nog beter geschikt voortplantingswater. De keuze is groter geworden doordat ARK samen met verschillende partners nieuwe natuur ontwikkelde die ook geschikt is voor boomkikkers.

 Het Hasselterbroek maakt deel uit van het moerascomplex Stramprooierbroek. Dit is een van de mooiste moerasgebieden binnen het GrensPark Kempen~Broek. Er wordt gewerkt om de moerassen van het Kempen~Broek in oude glorie te herstellen en met elkaar te verbinden. Ooit vormden deze moerassen een van de belangrijkste kerngebieden voor de boomkikker in zowel Belgisch als Nederlands Limburg.

Aanmelden voor de boomkikkerwandeling via www.ark.eu/agenda of ellen.luijks@ark.eu. Er kunnen maximaal 20 personen mee. De excursie start om 19.30 uur. De tocht duurt ongeveer twee uur. Er zijn geen kosten aan deze excursie verbonden. Het startpunt is de parkeerplaats tegenover de Woutershof, Grootbroekstraat 46, Kinrooi. Een zaklamp is handig omdat de terugweg in het donker wordt gelopen, ook goed schoeisel wordt aangeraden voor de hobbelige en soms natte paden.

Foto: Bart Beekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie