Skip to content

Centrumplan Nederweert: Kansrijk beleid?

Redactie
22 mei 2015 | 10:43

Advertentie

JAN-Nederweert-280x180Dinsdag 26 mei is er in het gemeentehuis van Nederweert een themaraad over het Centrumplan van Nederweert. Hier zal het voorstel van het college aan de raad aan de orde komen. De raad moet hier op 9 juni een beslissen over nemen.

Centrumplan Nederweert: Kansrijk beleid?

Het College van B&W komt met een voorstel om zich niet meer in te zetten voor behoud van het huidig winkelgebied, maar om zich te focussen op een nieuw winkelgebied in Nederweert op de locatie Wijen.

De gemeente zet zich daarbij in voor een eventuele verplaatsing van supermarkten. Fractie Jan vraagt zich af wat de meerwaarde voor Nederweert is en wat de impact van dit plan is op het winkelgebied Kerkstraat/Lambertushof?

De partij JAN peilt de mening van de lokale ondernemers:

De ondernemers in Nederweert vechten al jaren om het hoofd boven water te houden. De gemeente heeft de Kerkstraat en de Brugstraat volledig gerenoveerd om het winkelend publiek te stimuleren om hun inkopen te doen in Nederweert. Daarmee wilde het College ook tegemoet komen aan de behoefte van ouderen en een centrum realiseren dicht bij voorzieningen. Door dit nieuwe centrumplan worden de bezoekers gelokt naar een heel ander winkelgebied. Gelden argumenten van destijds ineens niet meer? Is dit de doodsteek voor de winkeliers op Lambertushof en directe omgeving?

Het voorstel van het College is om de locatie Wijen te verheffen tot nieuw winkelgebied voor Nederweert. Wat maakt dat deze locatie van het College nu de voorkeur krijgt boven het huidige centrum? In hoeverre komt de gemeente hiermee tegemoet aan de wensen van slechts één of enkele ondernemers? Wie heeft hiervan het meeste voordeel? Biedt een andere invulling van deze locatie misschien meer kansen en welke rol past dan de gemeente?

Geef uw mening
De partij JAN inventariseert de meningen van ondernemers en inwoners en neemt deze mee in de afwegingen rondom de standpuntbepaling voor de raadsvergadering van 9 juni aanstaande. Laat daarom je mening horen.

Advertentie

16 Reacties

  1. Aan het belang van de inwoners en ondernemers van Nederweert wordt al geruime tijd voorbij gegaan, dat is dan ook de reden dat deze coalitie in het centrum van Nederweert dramatisch weinig stemmen heeft gekregen bij de vorige verkiezingen. Alleen het buitengebied telt…………, en het binnenhalen van subsidies en een politieke loopbaan. Ik zie het helaas somber in, voor de volgende generatie in ons toekomstige spookdorp.

  2. Mee eens
    Het kan ook bijna niet anders zijn.

  3. Okay JAN kom met een alternatieve oplossing want hier de Hobusstraat er nu bij ligt is een complete aanfluiting .
    Want Jan Linders heeft aangegeven dat ze bij het Lambertushof wegwillen ivm plaatsgebrek.
    En je kunt ze wel tegenwerken maar op den duur zegt Jan Linders wij sluiten de zaak helemaal.
    En dan is het Lambertushof alsnog dan dode opgeschreven.
    Dus JAN waar is het alternatief want overal op tegen zijn is het gemakkelijkste wat er is

    • P.S.: Palmen sluit om geheel andere redenen..

  4. Nou, hoge woord B&W is eruit.
    Extra onderzoek, blablabla….was alleen om Jan Linders aan het lijntje te houden, want huurcontract moest in april 2015 verlengd worden met 5 jaren….
    Wat blijkt: Lambertushof/Kerkstraat wordt een B-locatie-winkelgebied en Centrumplan wordt benoemd tot A-locatie. Financier en dubieuze medepartij is de Rabobank, welke hun pand in Nederweert ook gaan sluiten/verkopen: Wijen/Rabo aan de macht met B&W voorop!
    Over 5 jaren vertrekt Jan Linders, want bedrijvigheid daar is sinds eenrichtingsverkeer al stukken minder (geldt voor gehele Kerkstraat).. Mindere bedrijvigheid wordt tevens veroorzaakt door internet maar de doodsteek en de versnelling is ingezet door het eenrichtingsverkeer.
    Over 5 jaren kun je van Kerkstraat een Randweg maken, want is toch een doodse boel……

  5. Vandaag op telegraaf.nl, verkoop kledingwinkels naar nieuw dieptepunt………. In ons Nederweert is echter alles anders, hier gaat men het winkelbestand uitbreiden !! Nederweertenaren , leg Uw portemonnee maar alvast klaar. Wat is het toch gemakkelijk om over iemand anders zijn geld te beslissen……. Wedden dat na de randweg en het nieuwe winkelcentrum de OZB fors omhoog gaat, dat is toch zo gemakkelijk om daarmee de gaten te dichten, kijk maar eens naar de gemeente Weert.

    • bij de randweg dat dan de OZB omhoog gaat daar kan ik mij wel wat bij voorstellen . Maar bij het winkelcentrum is mij niet geheel duidelijk .
      Dat de gemeente de infrastructuur onder haar hoede rondom het winkelcentrum neemt dat is logisch, maar dat winkelcentrum moet je aan private marktpartijen overlaten.
      En wat Weert betreft die hebben miljoenen gestoken in een nieuw protserig stadhuis in wat nu blijkt dat dat nieuwe stadhuis eigelijk helemaal niet gebouwd had hoeven worden.

  6. Wat leven we in een mooi dorp met een mooi gemeente bestuur.

    We gaan budschop met de rest van Nederweert verbinden, vervolgens sluit de gemeente toegang van de brugstraat af…..

    We willen dat de consument prettiger kan winkelen in Nederweert, vervolgens wordt alles 1 richting en worden alle parkeerplekken weggehaald…..Persoonlijk wil ik niet fietsen en niet wandelen, ik wil mijn auto voor de deur neerzetten. Daarna instappen met een volle tas en doorrijden naar de volgende…

    De resultaten vallen toch een beetje tegen en er is te veel leegstand, weet je wat we zetten een kruis door lambertushof (lees: historisch centrum) en gaan de boel her opbouwen in de buurt van pand Wijen want daar hebben we de ruimte….

    2 Vragen:
    – Hoe denken jullie dat het centrum eruit ziet als dadelijk heel lambertushof en omliggende ondernemers wegtrekken?
    – Gaat de Jan Linders echt weg? Of is dit een dreigement, komt namelijk wel erggg goed uit allemaal.

    Burgemeester u slaat de plank mis. Laat ons geen slap aftreksel worden van Someren waar wel een action zit. Consumenten uit Weert komen niet meer naar Nederweert, daar hebben we wel voor gezorgd door de eenrichtingsstraat!

  7. Burgemeester en wethouders….

    Ga eens in heythuysen kijken hoe het moet!!

  8. Sanne prima verwoord.

    Op de thema avond werd duidelijk gesteld dat 3 supermarkten oor Nederweert erg veel is. dhr. Vogelaar durfde het woord “over bewinkeling” niet in zijn mond te nemen want de burgemeester keek hem recht in de ogen.
    Voor ieder s het echter duidelijk. Mackus zegt dat de “markt zijn werk moet doen”. Nou dat zal ook zeker gebeuren.
    Nieuwe locatie klaar : supermarkten bij elkaar. Kort tijd ater 1 verdwenen! Wie van de 3??
    We moeten investerenzegt Macks, Mesen moten we iets bieden.
    Wethouder U noemt e Lidl n het plan Leuken in Weert. Plan Leuken ren top 5 tot 40 oo0 klanten. duidelijk deze moeten uit de regio komen.
    Wat gaan de mensen van Nederweert doen? Bij deLidl naast een broodje eten meteen de boodschappen doen(auto kan bijna binnen). of rijden naar de het nieuwe plan Leuken.
    In Nederweert hebben we leegstand en mooie nieuwe lege gebouwen.

    B&W U weet dat Nederweert een dorp is. Het ligt dicht bij Weert. Accepteer dat Nedrweert een dorp is en dat het geen stad kan worden en dat de inwoners van Nederweert een goed gezellig dorp willen houden. Gezellig terrassen en de dagelijkse boodschappen doen en een keer in de wek karren we naar Weert, Eindhoven of Roermond. .

    Wil je als bestuurder meer, dan solliciteer je naar een bestuurders rol in een grote gemeente. (tip: vandaag weer een vacature vrij gekomen in een grote gemeente).

    • Iedereen weet al jaren dat 3 service supermarkten te veel is voor Nederweert. Maar nog steeds prutsen ze aan en niemand die vertrekt. Nu willen 2 supermarkten investeren in mooie grootte service zaken! Wat is daar op tegen? Als er eentje omvalt komt de jumbo of een discounter er toch voor in de plaats. Alles beter dan de huidige ellende!
      Om Frank zijn uitspraak te volgen Als er niets gebeurd zal in Heythuysen niet alleen B&W moeten gaan kijken hoe het moet maar zal half Nederweert daar hun boodschappen al halen. De andere helft kan naar Leuken.

      • Helaas kan er geen Jumbo of discounter voor in de plaats komen omdat er geen vergunning voor vertrekt zal worden.. In elk geval niet op het lambertushof want dat wordt geen winkelgebied meer. En de huidige ellende is gekomen na een bepaalde eenrichtingsstraat. Oorzaak -> gevolg!

        • Bedoelde in de nieuw te bouwen winkels, daar zit dan vanzelf vergunning op.
          In dat klein donker hok op Lambertushof krijg je inderdaad geen supermarkt meer in.
          Éénrichtingsverkeer heeft het proces versneld. De ellende is landelijk en volgens mij is niet landelijk een éénrichtingstraat ingevoerd. Internet je spulletjes kopen is meestal leuker en goedkoper dan in menig oubollige winkeltje.

          • niets doen is geen optie, goed gezegd Siemie als de gemeente alles op zijn beloop laadt dus niets doen vroeg of laat geconfronteerd worden door ontwikkelingen van buitenaf waar je als gemeente helemaal geen invloed meer op hebt en nu heb je als gemeente nog de mogelijkheid om alles naar je eigen hand te zetten .
            Dus dat betekent op de lange duur aanleggen die randweg en het pand wijen slopen en dat hele gebied aan private partijen overlaten .
            want stilstand betekend achteruitgang

  9. Hoezo gemeentehuis in Weert voor niets gebouwd? We hebben het in de krant kunnen lezen: volgens burgemeester Heymans komt er een verdieping vrij.
    Nou daar kunnen onze ambtenaren makkelijk naar toe. De bestuurders van Weert zijn niet te beroerd om ook ons gebied meteen erbij te nemen.

    Want hoe dan ook: hier stevent Nederweert met sneltreinvaart op af…………………….. Bewust of onbewust

  10. Winkels dwingen om zich rond gemeentehuis en Rabobank te vestigen is niet nieuw.

    Toen er plannen werden gemaakt om het huidige gemeentehuis en de Rabobank te bouwen werd ook het plan gelanceerd om alle winkels daar omheen te groeperen. Omdat het niet voor de hand lag dat de winkeliers dat vrijwillig zouden willen of kunnen doen werden er enkele maatregelen voorbereid.

    1. Winkeliers buiten de kom zouden duizend gulden ontvangen als tegemoetkoming in de verhuiskosten. Onvoldoende om alleen al het drukwerk te vervangen maar evengoed een positief aanbod.

    2. De rooilijn in de Kerkstraat zou worden verlegd. Dat is de lijn waar bij nieuwbouw of verbouw tegenaan moet worden gebouwd. Het toeval wilde dat de nieuwe rooilijn altijd vóór, achter of zelfs schuin door de bestaande gevel lag. Verbouwing hield dus in: gevel afbreken en nieuwe bouwen tegen de rooilijn aan. Dat de bovenverdieping bij de verbouwing zou moeten worden betrokken en dat het dak dan niet meer zou passen was een vervelende bijkomstigheid.

    3. De maximale bedrijfsruimte en het bedrijfserf werd in de Kerkstraat danig aan banden gelegd zodat het onmogelijk werd om een behoorlijk bedrijf te beginnen. Sommige ambtenaren vertaalden dat zelfs naar perceelgrootte wat zou betekenen dat zij zouden bepalen wat het maximale eigendom van de ondernemer mocht zijn.

    De geschiedenis herhaalt, zich zou je kunnen denken, maar niet helemaal. Toen hadden we gelukkig een raadslid dat uit ondernemerskringen kwam en de bui of liever de ramp zag aankomen. Ook hadden raadsleden uit de coalitie een eigen mening in plaats van blindelings in elke valkuil te duiken die zich voordoet. Het wurgplan is er toen gelukkig niet doorgekomen.

    En nu? De neiging tot bijeendrijven zoals je dat door Bordercollies bij schapen ziet doen is er nog steeds. Het baasje hoeft maar te fluiten. Hoe zal het de schapen vergaan die niet in de kraal willen? Is scheren voldoende of zijn ze niet langer nodig?

    Als toehoorder ben je niet in de gelegenheid om de oneigenlijke of dubieuze argumenten te weerleggen. Blijkbaar zijn de bedenkers van die argumenten niet in staat om de impact die zij veroorzaken te overzien en de gevoelens te peilen van de inwoners die zulke streken wel van een tegenstander verwachten maar niet van iemand die ze in goed vertrouwen hun stem hebben gegeven.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie