Skip to content

Minder intensieve veehouderij noodzakelijk

Redactie
30 juni 2015 | 10:10

Advertentie

PVDA NederweertDe PvdA afdeling Nederweert vindt dat de gemeente Nederweert teveel varkens en kippen telt in verhouding tot de gezondheid van haar inwoners en de natuur. Het op grote industriële schaal produceren van varkens- en kippenvlees, voornamelijk bestemd voor de export, leidt tot te veel fijn stof, stank en ammoniakuitstoot.

Minder intensieve veehouderij noodzakelijk

Rijksonderzoek (NIVEL, IRAS) heeft vastgesteld dat de belasting op de gezondheid van mens en natuur al jaren veel te hoog is. Door technische verbeteringen kan de overlast wel afnemen, maar als in ruil daarvoor nog meer dieren worden gehouden, wat de huidige praktijk is in Nederweert, verbetert de gezondheidstoestand van de burger niet.

De enige oplossing is volgens de PvdA: het geleidelijk terugbrengen van het aantal dieren. 240.000 varkens en 3,5 miljoen kippen is gewoon teveel van het goede. Zonder de betrokken ondernemers direct te benadelen kan mindering plaatsvinden door natuurlijk verloop. Bijvoorbeeld als een varkenshouder met pensioen gaat en geen opvolger heeft. Dit doet zich momenteel voor aan de Hagelkruisbaan tussen het woongebied Ospel en natuurgebied De Grote Peel. Een ontwikkelaar van elders heeft echter het bedrijf overgenomen en vraagt nu aan de gemeente vergunning om daar 25.000 varkens te mogen gaan houden. De gemeente is voornemens deze toestemming te verlenen, waardoor het aantal varkens in een klap met 10% toeneemt. De PvdA afdeling Nederweert is daar fel op tegen.

 

Advertentie

14 Reacties

  1. Rijksonderzoek (NIVEL, IRAS) heeft vastgesteld dat de belasting op de gezondheid van mens en natuur al jaren veel te hoog is.
    @schrijver, is het vermelden van bronnen moeilijk of wordt er maar wat geroepen?

    IPV tegenwerken kan je ook kiezen om de omstandigheden en dan met name de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat begint met periodiek doch onaangekondigd controleren of de was-installaties aanstaan.
    Nederweert is geen wereldstad maar een boerenomgeving. Laten we dit juist stimuleren want het is Prima Voor De Arbeid.

  2. Stemmingmakerij over de rug van hard werkende ondernemers.

    Wat betreft de vergunningaanvraag van het bedrijf in Ospel. De aanvraag heeft betrekking op gespeende biggen (van 8 tot 25 kg) dit is wel ff wat anders dan vleesvarkens die ca. 100 kg worden.

    Daarbij komt dat de de luchtkwaliteit ook nog eens verbeterd., Momenteel licht er op dit bedrijf een vergunning voor 3.146 kg ammoniak en de aanvraag heeft betrekking op 2168 kg..

    Het blijft schijnbaar toch lastig voor de politiek om je gewoon bij de feiten te houden i.p.v. te handelen op basis van emotie en halve/verdraaide waarheden.

  3. Ik sluit mij volledig aan bij je commentaar, Doospelnaar. ik wil er nog aan toevoegen dat de nieuwe eigenaar geen ondernemer van ELDERS is maar geboren en getogen te Nederweert.
    dus inderdaad een verdraaide waarheid.

    • Daar is de partij van de armoe altijd goed in geweest de waarheid verdraaien of de helft van het verhaal te vertellen

  4. Nu moeilijk doen en bedrijven de dupe laten worden.
    Hadden ze daar niet beter aan kunnen denken toen ze instemde met het traject van de randweg want hier zal toch zeker ook fijnstof vrij komen.

  5. Een duidelijke stelling van de PVDA.
    De leefbaarheid in Nederweert gaat nog steeds verder achteruit. College roept steeds dat met de nieuwste technieken verbeteringen komen. niets is minder waar. Deze technieken zorgen er voor dat er mer dieren komen.. Meer dieren betekent zelfde of hoger uitstoot (stank, fijnstof, e.d.) maar daarnaast en zeker niet minder belangrijk: meer mest en veel meer transport. dit laatste betekent meer uitstoot van fijnstof van deze vrachtauto’s. De lokale wegen zijn hier absoluut niet op berekend en veiligheid voor onze schoolgaande jeugd en andere verkeersdeelnemers is in gevaar.

    In nederweert is ruim 20 jaar al een probleem mbt de intensieve veehouderij. Al meer dan 20 jaar worden steeds de” beste technieken” (vernieuwing) gebruikt. En wat heeft het gebracht? Juist ja, alleen maar meer van hetzelfde.

    De opmerking van de : “hardwerkende ondernemer” doet me lachen. Dat is allang verleden tijd. Wie zit er in de stallen? Inderdaad de buitenlandse werknemers, die vaak tegen hoge huur ergens in een caravan op het boerenerf zitten of een oude woning van de ondernemer huren.. slim hoor blijft het geld in eigen beurs.
    Ondernemer zelf: woont steeds vaker op afstand van het bedrijf en doet in zijn mooie pak zaken.

    PVDA een dikke pluim en ga zo door.

    • Hoi Luuk,

      Zo te lezen heb jij ook veel last van emotie en weinig verstand van zaken c.q. kennis van de agrarische sector.

      Doe eens de moeite om met een agrarisch ondernemer in gesprek te gaan.om je te laten informeren over deze sector. Als je hier echt voor open staat zul je zien dat je een beter en realistischer beeld van deze sector krijgt.

  6. Nederweert is en blijft een boeren omgeving.

    Stront aan de schoenen blijf je toch houden. Of je nu in het buitengebied woont

    Of midden in de stad.

  7. Nu de rechter zich op landelijk niveau al uit heeft gesproken tegen de staat over de CO2 uitstoot, zal men zich op provinciaal en gemeentelijk niveau hierover toch moeten gaan beraden. Economisch belang kan nooit voor de gezondheid gaan, bv van kinderen die in onze omgeving nog geboren moeten worden. Met alle respect voor de boeren, een hardwerkende sector, zij zullen toch echt met oplossingen/ verbeteringen moeten komen. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen………..

    • Beste volgende generatie,

      Economie en verbetering van de luchtkwaliteit gaan hand in hand, immers de investeringen in verbetering van de luchtkwaliteit zullen ergens van betaald moeten worden. Zo ook in dit geval, door de bestaande stallen te slopen en nieuwe verbeterde stallen terug te plaatsen vindt er een reductie van 31% van de ammoniak-emissie plaats.

      Vergeet daarbij niet hoeveel de sector al heeft geïnvesteerd in technieken en oplossingen voor een verminderde uitstoot fan ammoniak, fijnstof en stank. Je suggereert dat er tot nu aan toe geen oplossingen zijn aangedragen, dat klopt niet.

      Ga eens ff naar http://www.landbouweconomischbericht.nl/2015-hoofdstuk-5.html en kunt lezen welk effect alle investeringen de laatste jaren hebben gehad.

  8. Vergeet dit maar voor Nederweert. College kijkt maar een richting uit (eenrichtingsverkeer zijn ze een kei in).
    College doet niet wat ze zegt en zegt niet wat ze doen. alleen mooie verhalen en dat zij ook niet anders kunnen.
    Hoe kan het dat de boeren steen en been klagen en dat men schrijft dat meer dan de helft van de bedrijven technisch failliet zijn dat de gemeente dan toch nog zegt dat deze tak van stront voor Nederweert goed is?

    Je hebt het vandaag ook in de krant kunnen lezen. CDA zegt dat: de burgers sommige besluiten niet begrijpen, maar wel in het belang zijn van Nederweert..
    Is nogal een conclusie!
    Dan is het duidelijk dat het college een groot probleem. Indien de burgers besluiten niet begrijpen betekent dit volgens het CDA dat: de burgers in Nederweert een beetje dom zijn (deze uitspraak hebben we vaker gehoord) of het college is niet in staat om hun besluiten goed te onderbouwen dat deze door de burgers begrepen worden. Dit laatste betekent dat het college te onduidelijk is en te ver van de gewone burger staat (dit is een bekend feit in Nederweert) of dat de burgers een andere koers willen dan wat B&W doet.
    Spijtig dat CDA stelt dat het College weet wat goed voor Nederweert is en dat de burgers “een beetje dom zijn …….”
    CDA dien een voorstel in voor verplichte scholing voor de burgers van Nederweert. College zal dit zeker overnemen, want zij weten wat goed voor ons is.

    .

  9. Ik geloof best dat de boeren allerlei investeringen doen ten behoeve van de luchtkwaliteit en het milieu. Feit blijft dat Nederweert een erg slechte luchtkwaliteit heeft volgens allerlei metingen. Iedereen kan wel roepen dat dit aan de a2 ligt of aan fijnstof dat hierheen waait uit het ruhrgebied, maar dat lijkt me sterkt. Half nederland ligt aan een snelweg en in de randstad is veel meer verkeer dan hier. Toch is de lucht in Nederweert slechter…
    Het is niet slecht als daar eens wat aan gedaan wordt. De boeren kunnen ook ergens anders gigastallen bouwen. Dat hoeft niet altijd in Nederweert te zijn.

  10. Volgens een recente studie van de voedsel en landbouworganisatie( !! ) van de VN (FAO) zorgt het door vee geproduceerde methaan voor meer schade aan het klimaat dan de uitstoot van CO2 door auto`s. Methaan als broeikasgas is 21 tot 23 maal sterker dan CO2……………. We mogen onze ogen hier niet voor sluiten, ook de vooruitstrevende boer is gelukkig al druk met het zoeken naar oplossingen van dit probleem.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie