Skip to content

PvdA Nederweert wil meer zonne-energie

Redactie
10 juli 2015 | 9:16

Advertentie

zonnepaneel nederweertDe PvdA afdeling Nederweert is groot voorstander van duurzame energie-opwekking teneinde het gebruik van fossiele brandstoffen waar mogelijk terug te dringen. Dit kan in Nederland met name gebeuren door het stimuleren van wind-energie en zonne-energie. Het Rijk (den Haag) focust al meerdere jaren op wind-energie en subsidieert grote ondernemingen met miljarden om windmolenparken te kunnen bouwen op de Noordzee en onder andere langs de kust van de Noordoostpolder, waar momenteel 86 molens verrijzen van ieder 3,6 tot 8 megawatt. Deze molens hebben een tiphoogte van maar liefst 190 meter.

Verder heeft het Rijk de provincies een taakstelling meegegeven voor het opwekken van duurzame energie. Dit is globaal vertaald in een aantal windmolens per provincie. Dat zou voor Limburg 27 windmolens betekenen, ofwel 1,6 % van de landelijke doelstelling. Logisch, als je bedenkt dat het in de Flevopolder en in Friesland veel harder waait dan hier. Maar toch….

De PvdA Nederweert wijst er op dat meteorologische studies aantonen dat met name Midden Limburg de minste neerslag en de hoogste temperaturen van Nederland scoort. Vrij vertaald: hier schijnt de meeste zon van Nederland. Dus ook de minste bewolking en wind. Daarom is het verstandig om in Nederweert de doelstelling van het opwekken van duurzame energie het beste in te vullen middels velden met zonnepanelen. Meerdere gemeenten hebben al van die parken gerealiseerd. Een zonnepark van 15 hectare levert ongeveer 2 tot 3 megawatt. Gemeenten beschikken vaak over ooit aangekochte, maar nu niet meer nodige, gronden voor stedelijke uitbreidingen of industrieterreinen. Ook heeft de gemeente eigen gebouwen met grote dakvlakken, zoals de sporthal, gemeentehuis, dorpshuis etc. Ruimte genoeg dus.

Landelijk is er nog discussie over de kosten van wind-energie versus zonne-energie. Een hectare grond kopen voor een zonnepark kost eenmalig al snel € 60.000,- maar anderzijds ontvangt een agrariër voor het laten plaatsen van een windmolen op zijn land tussen € 10.000 en € 15.000 per megawatt per jaar. Dit is een landelijk gehanteerd tarief. Bij een molen van 3 megawatt is dat al snel € 40.000 voor erfpacht en opstalrecht per jaar. Beiden gaan ongeveer 20 jaar mee.

De PvdA wil graag onderzoeken of een of meer zonneparken in Nederweert haalbaar zijn als landschappelijk beter alternatief voor een aantal zeer grote windmolens met een tip-hoogte van 180 meter, die zeker niet thuis horen in dit fraaie Midden Limburgse landschap. Dit geheel in lijn met het verkiezingsprogramma van 2014.

Ook wil de PvdA de gemeente verzoeken initiatieven te ontwikkelen om versneld tot meer duurzame energie in de gemeente te komen met een na te streven percentage binnen 10 jaar. De gemeente kan bijvoorbeeld bedrijven met grote dakvlakken bijstaan om met behulp van Rijks- SDE-subsidie deze daken te beleggen met zonnepanelen. Een aantal agrarische bedrijven heeft dat al gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor particuliere woningen. Zo zou iedereen die een nieuwe woning bouwt door de gemeente actief gestimuleerd moeten worden (bijvoorbeeld via de milieuvergunning v/h bouwvergunning) dit direct te doen in combinatie met zonnepanelen. De PvdA maakt zich hier sterk voor.

Je kunt contact opnemen met de raadsleden Maan Vaas (mvaas1@upcmail.nl) of Maria Frenken (mariafrenken@hotmail.com).

Advertentie

3 Reacties

  1. Zeker geen windmolens. Het totaal energetisch rendement van windmolens is op zijn zachts gezegd discutabel. De landschapsvervuiling is ook dermate dat dit niet gewenst is.

    Zonnepanelen zijn aardig maar buiten het groene vingers gevoel is het effect voor het millieu minimaal. Er staat altijd een energie centrale in de back-up om de pieken en dalen op te vangen. De technologische ontwikkelingen gaan gelukkig hard waardoor de verwachting is dat binnen 10 jaar betaalbare systemen zijn waar de pieken en dalen verminderd worden.
    Daarnaast moet niet onderschat worden dat flinke zonnedaken ook gevolgen hebben voor de kabels in de grond. In Budel is bijvoorbeeld een enorme installatie uitgeschakeld omdat de kabels in de grond kokend heet werden. Je kan niet zomaar een enorme hoeveelheid energie door een kabel gooien die daar niet voor bestemd is.

    Wat dan wel, want boeroepen is makkelijk.
    Naar mijn bescheiden inzicht kan er op dit moment beter worden ingezet op het volgende:
    – verlaging energieverbruik door middel van betere isolatie. Isolatie wordt technisch niet minder, nu isoleren en een pand heeft er tot in lengte van dagen voordeel van.
    – verbeteren van de digitale infrastructuur in het buitengebied welke zwaar achterhaald is.
    – plannen waar over een jaar of 10 de zonnecellen worden geplaatst en wanneer een straat open gaat voor onderhoud direct de stroomkabels vervangen.
    – verder niets doen (bewust niets doen is ook visie).

    Het geld wat er mee gemoeid is kan veel beter aan urgentere projecten worden besteed dan aan een project wat maar weinig nut heeft.

    • Goede reactie, maar wel beetje kort door de bocht. Natuurlijk blijven zowel bij wind- als zonneenergie nog electriciteitscentrales nodig. Je noemt echter als als backup en opvangen van pieken. Het is de komende jaren een utopie te denken dat centrales niet meer nodig zijn. Daarvoor zijn de huidige technieken nog niet ver genoeg. Bovendien is er industrie (denk aan staal) die enorme hoeveelheden electriciteit nodig hebben. Dat red je (nog) niet met wind en zon.
      Toch helpt het allemaal. Hoe minder een centrale hoeft te draaien, hoe beter het is. Wat wel nou eens duidelijk gesteld en aangegeven moet worden bij alle oplossingen is de energie die gebruikt is bij het maken van de windmolen of het zonnepaneel. Van zonnepanelen is het bekend dat het ontzettend veel energie kost ze te maken. Ook daar zijn ontwikkelingen in, maar vooralsnog zijn er kampen die roepen dat het meer kost dat het in de levensduur oplevert. We hebben daar hier dan weinig ‘last’ van, maar in China waar ze veelal vanaf komen wordt alles gewoon de lucht in geblazen. Op globale schaal gezien moet het dus wel ruim energie opleveren en niet kosten, anders kunnen we het net zo goed laten.

      Als dan blijkt dat het wel degelijk rendabel is zou de gemeente danwel de provincie beter moeten subsidieren of in elk geval ondersteunen bij aanleg van zonnepanelen of andere groene opwekkers.

      Wat heeft digitale infra (doel je op glas / kabel?) nou te maken met dit onderwerp? Mijn persoonlijke mening is ook dat ze het buitengebied daarmee niet moeten buitensluiten, maar dat heeft verder totaal niks te maken met energievoorziening 🙂 Tenzij je stelt dat wanneer de grond toch openligt ze gelijk die stroomkabels vervangen 🙂 Ik denk echter dat dat pas bij erg grote installaties nodig is. Als we allemaal al eens enigszins energieneutraal kunnen wonen en leven, dat zou prachtig zijn.

    • Inderdaad kort door de bocht maar voor de mensen die meer willen weten een mooie start om eens verder te gaan kijken.

      Wat ik met het verbeteren van de digitale infrastructuur bedoel is betere voorziening zodat er ook in het buitengebied ‘op afstand’ kan worden gewerkt. Vandaag nog een meting gedaan op 600 mtr van de bebouwde kom (0,8 mb up en max 4 down).
      Gezien de belabberde snelheid is dit een serieuze tekortkoming. Het was voor ons een factor om rekening mee te houden waar we ons gingen vestigen.

      Het lijkt me dat het voor Nederweert belangrijk is om het buitengebied vitaal te houden. We zitten aan de rand van de High-Tech regio van Europa en op globale schaal is Eindhoven .e.o. belangrijk. De vergrijzing zorgt dat mensen naar binnen trekken en dat er in het buitengebied mooie woonlocaties beschikbaar komen. Gezien de ligging is dit voor Nederweert een buitenkans 😀 . Landelijk wonen met goede voorzieningen en toch binnen 20 tot 30 minuten in Science Park Eindhoven.

      Geld kan maar 1 keer worden uitgegeven. Kleinschalig investeren in groene energie is leuk maar is n.m.i. voor Nederweert niet de beste manier om het beschikbare geld te besteden.

      Ik ben absoluut voorstander van groene energie maar met de huidige totaalstaat van belasting voor het milieu zijn windmolens en zonnepanelen nog lang niet groen te noemen. Met isoleren is veel meer winst millieuwinst te bereiken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie