In 1732 besloot de Staten-Generaal der Verenigde Nederlanden dat alle dorpsbesturen een brandreglement moesten opstellen. De grote steden namen het voortouw met het instellen van reglementen en het oprichten van brandweer korpsen. De kleinere kernen voerden hun reglement natuurlijk veel later in. Nederweert bv. stelde pas in 1754 haar reglement op over wat er moest gebeuren om brand te voorkomen en als er brand uitbrak. Zo moesten schoorstenen op een “behoorlijke” hoogte boven het dak uitsteken, zodat er minder snel brand uitbrak.
De kerkklokken werden geluid en de nachtwaker moest op de hoorn blazen indien er ’s nacht brand uitbrak om de mensen te waarschuwen. In 1754 kocht de gemeente Nederweert zijn eerste “Brandspuit“. In 1755 werd een “brandweerkazerne “ gebouwd en een vaste bemanning aangesteld. Tot ongeveer 1900 is zo’n brandspuit een houten kar die door mensen of paarden wordt voortbewogen om bij de brand te komen.
Historische brandspuiten op Festeynder 2015
Festeynder 2015 wil deze tijden laten herleven. Op het Pastoor Maesplein zullen brandspuiten en brandweerwagens van “Destijds” tot ongeveer 1950 te zien zijn.
Regelmatig vinden er demonstraties plaats met echte branden, die natuurlijk geblust moeten worden waarbij de toeschouwers betrokken worden, zodat ze hij zelf ervaren hoe het vroeger was.
Voor de kinderen is er een waterspel waarbij ze met een brandspuit poppetjes moeten omspuiten. Hulp is daarbij welkom. De brandweer korpsen van Nederweert, Weert, Meijel en Hunsel, ontmoeten u graag op Festeynder 2015.
Er zijn nog geen reacties geplaatst