Skip to content

Beleef-, Ontmoet- en Doepark in Nederweert

28 juli 2015 | 9:13

Ontwerp Uitwijck Nederweert leefbaarheidsparkSinds enige tijd maakt een groep enthousiaste Nederweertenaren plannen voor het realiseren van een leefbaarheidspark “De Uijtwijck” op het voormalig OLS-terrein aan de Florastraat. Doelstelling van dit park is het creëren van een groene plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, creatief bezig zijn, bewust worden van de natuur, “leren” en “meedoen” op een gezonde en vitale manier.

“De Uijtwijck” in Nederweert

De stichting heeft afgelopen maand de omwonende uitgenodigd en dinsdagavond alle inwoners van Nederweert. Tijdens de eerste bijeenkomst waren zo’n 25 geïnteresseerde aanwezig. Tijdens de informatieavond bleek dat de interessen voor een park -nog- niet al te groot is. “Het moet een park van en door Nederweertenaren worden. Het moet gedragen worden door Nederweertenaren.” aldus Thijs Mansvelt. Het park voor en door de Nederweertenaar dient volgens de initiatiefnemers een groene plek te worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. “Een locatie waar jong en oud creatief bezig kunnen zijn“, aldus Thijs. “Een park waar inwoners bewust worden van de natuur, waar men kan leren en op een gezonde en vitale manier mee kan.”

Uitwijck voorbeeld
De carpoolplaats wordt geïntegreerd in het park

Het bestuur van de stichting bestaat voorlopig uit Peter Willekens, Thijs Mansvelt, Chris Verstappen en Henk Kluskens. Ze spannen zich nu vooral in om een eerste aanzet te krijgen. De stichting gaat de komende periode vooral inzetten op draagvlak binnen de Nederweerter bevolking. Uiteindelijk zullen vele vrijwilligers en verschillende werkgroepen het plan moeten dragen. De opzet zal vergelijkbaar zijn met die van bijvoorbeeld Eynderhoof. Het belangrijkste is dat het een park wordt van ons allemaal.

De gemeente heeft de plannen inmiddels positie ontvangen en hebbe een intentieovereenkomst getekend. Het doel van deze overeenkomst is het onderzoeken van de haalbaarheid van de realisatie van een beleef-, ontmoet- en doepark in Nederweert. Stichting Leefbaarheidspark De Uijtwijck is de initiator van het project. De Gemeente Nederweert ondersteunt en faciliteert de stichting. PSW en Citaverde zijn al benaderd en geïnteresseerd in het plan. Ook liggen er lijntjes naar bijvoorbeeld De Bengele Beweegt.

Wil je persoonlijk meer weten over het park of wilt u ook graag meedoen en in een werkgroep gaan deelnemen neem dan contact op met info@uijtwijck.nl

Advertentie

14 Reacties

  1. IK zie op de afbeelding geen honden speelveldje , komt die ergens anders ?

  2. Dit lijkt toch vooral een parkeerplaats………………

  3. En waar kunnen de vele hondeigenaren dan nog genieten met hun (loslopende) honden. Is er een mooi overzichtelijk gebied waar het kan en mag, wordt er ons eerst een carpoolplaats en nu weer een park door de strot geduwd. Puur omdat één persoon uit de buurt dit idee heeft. De rest van het bestuur komen uit heel andere gedeelten van de gemeente. Lekker gemakkelijk. Ik wil ook graag een groot pretpark in in Weert. Pluk ik ook de vruchten en niet de lasten. Waarvoor betalen wij eigenlijk hondenbelasting? Dat groepje mag enthousiast zijn, maar de buurt niet, dat bleek al bij een zeer kleine opkomst. Als deze meneer zo graag een hobby wil, laat hem dan het dierenparkje aan de Florastraat gaan beheren met zijn groepje. De beheerder daarvan heeft al te kennen gegeven te willen stoppen, maar het schijnt al moeilijk te zijn om een vervanger te vinden… Wat moet je dan met een groot park dat onderhouden moet worden door de buurt en vrijwilligers….
    Ik denk dat het buiten mijn persoonlijke bezwaren ook weer (de zoveelste) verkwisting is van gemeenschapsgeld…

    • Even voor de mensen die het niet weten.
      Een hondenspeelveldje is daar al.
      Alleen zie ik deze niet terug in de afbeelding.
      daarom ook de vraag.

      Over de hondenpoep mag de gemeenten echt wel wat meer inzet tonen.
      Een politie wagen die voorbij flits , en een agent in burger die snel voorbij wandelt werkt niet.
      Zo moeilijk is het niet om die aso’s te betrappen.
      Altijd zelfde plaats en tijd.
      ik zou zeggen ga eens kijken bij het speeltuintje tussen de Eikenstraat en Geenestraat.
      Daar laten ze de honden poepen tussen de speeltoestellen.
      Daar zou mooi een agent in burger op het bankje kunnen gaan zitten.

      Maar dat zouden ze ook kunnen doen op andere plaatsen waar veel hondenpoep ligt.
      Ik heb hier nog wel een mooie tuinstoel en paraplu voor over.

    • Beste Ron1*

      Bij mij in de straat gebeurd het zelfde. Alleen hebben wij met een aantal buurtgenoten afgesproken zelf ook de ‘vervuilers’ aan te spreken en hen te vragen of ze het op willen ruimen.

      Dit werkt best goed. Soms reageren mensen geschrokken, anderen boos. Maar er is meestal wel begrip.

    • Beste Henry
      Ik zelf spreek de mensen die de poep laten liggen ook aan.
      Ik vraag dan of ze het zakje zijn vergeten?
      En wat voor onzin verhalen al heb gehoord als antwoord , daar kan ik een boek over schrijven.
      Ook heb je van die hondenbezitters die groots gaan dan zij poepzakje bij zich hebben.
      Maar die vertellen er niet bij dat zij de poepzakjes alleen gebruiken als iemand hun ziet.
      En dan heb je nog de echte Aso`s die laten letterlijk hun hond/en poepen bij andere mensen in de tuin , of tussen de speeltoestellen enz:
      En nogmaals het is niet moeilijk om deze personen te betrappen.
      Je kunt er letterlijk op wachten tot zij voorbij komen.
      En als de gemeenten het wil kan Nederweert de eerste gemeenten zijn die hondenpoep vrij is.
      Dan hebben zij iets om als gemeenten echt Trots op mogen zijn!!

  4. Met maarten eens. De honden eigenaren willen ook wel eens waar voor hun centen. Simpathiek idee. Maar de honden eigenaren worden vergeten

    • Hondenveldje…… goed plan,……ga met een voorstel naar de gemeente….. En dan een goede actie erbij bedenken hoe we Nederweert hondenpoep vrij krijgen…….Zomaar een voorstel, mag je gek vinden of niet mee eens zijn hoor….: Laat je hond zijn behoefte in een hoekje van je eigen tuin doen…….zoals de katten……kattenbak / hondenbak…..Dit kun je honden aanleren…..Géén tuin….dan bedenk zelf een ander creatief plan of heel simpel…. ruim de hondenpoep op. Heb zelf geen hond, maar hou wel van honden maar vindt dan ook dat het baasje zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar hond. Helaas is er op dit gebied nog veel te doen net als het afval wat overal maar bij de containers gedumpt wordt……..

  5. Als er nou ook nog n zeer DRUKKE randweg gaat komen,missen wij op deze tekening toch zeker n degelijke/hoge geluidswal!! Is hier überhaupt wel rekening mee gehouden??? En zoals Maarten al zei,….1 initiatief nemer UIT de BUURT, gaat hij ook alles bijhouden?????? En eerlijk…. 25 belangstellenden….zegt dit niet genoeg??

  6. Wat een stadse ideeën voor een boerengemeente., zijn deze pennenlikkers vergeten dat Nederweert een boerendorp is ??? Een beleef- ontmoet- en doepark voor de inwoners van Nederweert.
    Ik vraag mij af of deze meneer wel ooit buiten komt , Nederweert is groot en uitgestrekt en één en al buitengebied met zelfs een nationaal park. En dan achter het computertje wat mooie tekeningen maken en anderen het werk weer laten doen. Misschien moet deze meneer zich ook eens zelf bij Eynderhoof aanmelden als vrijwilliger en meer leren over deze omgeving. Nederweert is géén Amsterdam of stad waar een beetje groen niet te vinden is.

    Nederweert is goed bezig , een beleef-, ontmoet- en doepark, aan de andere kant een Boulevard, en dan nog een randweg die niet nodig is dwars door het buitengebied.

    Misschien weet deze meneer al dat het mooie gebied buitengebied van Nederweert straks niet meer bereikbaar zal zijn vanuit het dorp door deze nieuwe randweg,en is hij er niet van op de hoogte dat hij concurrentie gaat krijgen van een Boulevard want dat moet toch ook een plek worden waar mensen kunnen ontspannen en ontmoeten. Nederweert heeft al een horecaplein waar men elkaar kan ontmoeten en als ik wil ontmoeten ga ik wel op bezoek bij mijn buren, maar ja, dat kan straks niet meer want dan moet ik eerst een randweg oversteken of helemaal om Nederweert heen rijden.

    “Een park waar inwoners bewust worden van de natuur, waar men kan leren en op een gezonde en vitale manier mee kan.” ?????

    Doelstelling van dit park is het creëren van een groene plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, creatief bezig zijn, bewust worden van de natuur, “leren” en “meedoen” op een gezonde en vitale manier. ?????

    Mooie tekst die past bij een grote stad , Nederweert is toch één en al natuur met zijn mooie buitengebied.

    Misschien moeten we de Kerkstraat weer breder maken , zodat onze boeren met hun grotere en bredere tractoren er weer doorheen kunnen rijden. Of misschien is het wel harder nodig om een moskee te bouwen in plaats van dit park of in het voormalig pand van Wijen / sporthal . Waar moeten deze arme mensen anders straks naar toe om te bidden?

    Zo kan ik ook nog meer onnozele ideeën verzinnen, maar volgens mij zijn wij hier in Nederweert de weg al kwijt voordat die er ligt.

    Laat Nederweert zoals het is , géén park, géén carpoolplaats ,géén boulevard , geen randweg en geen éénrichtingsverkeer ,en dat wilde ik toch even kwijt. Mag ik dan nu nog een teiltje om in te kotsen ? Welkom terug op aarde .
    Help ! Houston , we have an problem.

  7. john, wat is un sjoen buitengebied?? toch neet die strontjfabrieke die daor allemaol ligge.
    en blieftj mer lekker stil zitte dan gaon vea waal veuroet!
    klaagbear!

    • stilstand is ook vooruitgang
      Google er maar eens na!!

    • Kwakbox, Gaotj jea dan mer lekker in eur park in de hongsstroont staon kneije, stroontbear. Mer neet bukke vur dur einen op te raape , want dan hejj de kwak misschien achter in eur box.

  8. Waar gaat dit over, een ontspanningsgebied in Nederweert………….de grote concurrent van het Vondelpark ? We hebben al de luchtkwaliteit van Tokio. het eenrichtingsverkeer van Parijs en nu het Vondelpark van Amsterdam ?
    Ontspannen, ontmoeten en beleven kun je in De Groote Peel, het Weerterbos , dagcamping De Houtsberg of bij De Banen & Sarsven.. Het wachten is ook nog op het nieuwe Retail center bij Wijen, de concurrent van de nieuwe Markthal in Rotterdam……… Of is dit plan voor een ontspanningsgebied, gewoon een manier om de aandacht af te leiden van de overbodige randweg en carpoolplaats ?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie