De Wapenbroeders afdeling Ospel hebben zaterdag 22 augustus een excursie georganiseerd naar Henri Chapelle (B) in de Voerstreek. Vergezeld van leden van de Heemkundevereniging hebben zij daar de begraafplaats bezocht waar een twintigtal soldaten begraven liggen die vlak voor en tijdens de bevrijding in Ospel zijn gesneuveld. Wie zich verdiept in deze oorlog komt al snel het verhaal tegen van het ‘Ardennen offensief’ van de Amerikaanse 7e pantser divisie Lucky Seventh. Het is een van de bekendste gevechten die in Bastogne en omgeving hebben plaatsgevonden en waar veel Amerikaanse militairen het leven hebben verloren.
Wapenbroeders Ospel
In het Noorden van Limburg en in onze omgeving heeft het 16e korps van het Amerikaanse leger ons in de herfst van 1944 na een hevige strijd bevrijd. Op de gedenkwaardige plaats in Henri Chapelle zijn oorspronkelijk maar liefst 18.000 soldaten begraven. Ongeveer de helft daarvan zijn in de loop van de tijd gerepatrieerd naar de Verenigde Staten.
In onze regio zijn ongeveer 60 Amerikaanse soldaten gesneuveld. Tien van hen liggen op de begraafplaats in Henri Chapelle begraven. Van hen weten wij inmiddels, dankzij het speurwerk van Piet van Gog en Niek Hendrix, dat zij het leven lieten op de Waatskamp, Horick en nabij de Noordervaart. Met name Niek heeft veel onderzoek gedaan naar deze soldaten en hun familie in Amerika bezocht. Jonge mensen die hun leven nog voor zich hadden, hebben hun vaderland, familie en geliefden achtergelaten en zijn ver van huis gesneuveld voor onze vrijheid. Zij verdienen het om niet vergeten te worden.
Voor elk van hen hadden de Wapenbroeders bloemen meegenomen die de betrokkenheid tussen de veteranen van Ospel-Nederweert-Eind met deze gevallen militairen benadrukken. Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden om hen hier ter plekke persoonlijk te eren. Vervolgens werden de 10 militairen bij naam genoemd en legden de banierwachten samen met het hele gezelschap een bloemetje op de tien graven.
Nu, 71 jaar later, kunnen we nog steeds de sporen zien van de strijd die toen is gevoerd. Onze monumenten herinneren ons aan die strijd. Nooit zullen we vergeten dat zoveel jonge soldaten van zover weg hier in een voor hen onbekend land hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Velen bewaren nog speciale herinneringen aan die tijd of hebben uit overlevering van familieleden de verhalen gehoord hoe wij toen zijn bevrijd.
De Bond van Wapenbroeders heeft als doelstelling deze herinneringen levend te houden en al deze gevallenen te blijven eren en herdenken. Daarbij is het ook van belang dat jonge soldaten en veteranen zich aansluiten bij de wapenbroeders om zo de herinneringen levend te houden.
Naast het bezoek aan de begraafplaats werd ook nog een bezoek gebracht aan de Abdij van Val de Dieu, het oorlogsmuseum in het Hurtgenwald bij Aken en aan de Universiteit van Aken, de Rheinisch Westfalische Technische Hochschule, een universiteit en onderzoeksinstituut met 45.000 studenten. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar o.a. straalmotoren die ontwikkeld zijn door Draline van de familie Linders op de Pannenweg in Nederweert.
Na afloop was er nog een gezellig etentje bij Bi-j Le-nie in Nederweert-Eind. Het was een zeer geslaagde reis met dank aan de deelnemers, zowel voor de leden van de Wapenbroeders als ook voor de leden van de Heemkundevereniging.
Er zijn nog geen reacties geplaatst