Skip to content

Indianen strijken neer in De Groote Peel

Glendi
27 augustus 2015 | 12:00

Advertentie

13indianentime grootte peel Ospel 060814Op zaterdag 5 september strijkt er een heus indianen- en trapperskampement neer in Nationaal Park De Groote Peel. Een internationaal gezelschap uit Nederland, België en Duitsland slaan dat weekend hun tenten en tipi’s op rondom de Peelboerderij bij Buitencentrum De Pelen. Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen om te zien hoe deze ‘wilden’ leven. Entree is gratis, maar voor de kinderactiviteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Buitencentrum De Pelen

Het is de tweede keer dat de indianen neerstrijken in de Groote Peel. Vorig jaar waren de indianen en trappers ook al te gast en dat beviel zo goed dat ze dit jaar zelfs met nog meer deelnemers komen. Het kampement wordt georganiseerd door Jet en Ron Leidelmeijer uit Huizen. Dit echtpaar heeft een bijzondere hobby; leven op de manier zoals de Blackfoot indianen in de 19e eeuw. Hun eerste ervaring met het ‘echte’ indianenleven hadden ze elf jaar geleden toen ze op uitnodiging van een vriend te gast waren in een kampement in België. Ze waren meteen verkocht en sindsdien gaan ze regelmatig op kamp. Wat hun aantrekt is het primitieve leven en de eenvoud. Alleen gebruiken wat je nodig hebt en vooral genieten van de natuur. Alle kleding, accessoires en materialen worden zelf met de hand gemaakt.

Inmiddels is hun hobby een deel van hun leven geworden. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze bezig zijn met het lezen van boeken of internet afsnuffelen op zoek naar informatie over het leven van de First Nation, zoals de Indianen in 2014 worden genoemd. Ron en Jet hebben zelf gekozen voor de Blackfoot indianen die hun leefgebied hebben in Canada, vlak boven de Amerikaanse grens.

De ‘bewoners’ van het kampement spelen geen toneelspel maar proberen te leven zoals de indianen in de periode tussen 1860-1890. Bezoekers van het kampement zien de ‘indianen’ tijdens hun dagelijkse bezigheden. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met het bereiden van eten en met het maken van materialen. Er zijn ook handgemaakte spullen te koop. Zo is er een handelaar in leder en een zilversmid die armbandjes van leder met namen kan maken. Verder is er een verhalerverteller, wordt er gedrumd en native flutes bespeeld. Kinderen kunnen zich laten schminken, knutselen en meedoen met een speurtocht.

Het kampement ligt op 100 meter lopen vanaf Buitencentrum De Pelen, aan de Moostdijk 15 in Ospeldijk.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_28 Dierendag bij PetsCo Nederweert De leukste dag van het jaar1
Leuke en lekkere cadeautjes
28 september 2024 | 20:00
2024_09_28 Auto en bestelbus botsen op Ringbaan-Noord-1
Niemand raakte gewond
28 september 2024 | 19:05
Kaars
Respectvol eerbetoon aan overleden exploitant
28 september 2024 | 16:19

Advertentie