Skip to content

Harold van der Haar: verkenner, ‘vliegwiel’ en verbinder

Redactie
10 september 2015 | 14:45

Advertentie

Harold van der HaarHarold van der Haar is in januari aan de slag gegaan als regisseur sociaal domein bij de gemeente Nederweert. Hij wil graag werken aan het in contact brengen van inwoners en organisaties met elkaar, het signaleren van knelpunten en het ondersteunen van nieuwe initiatieven. De afgelopen maanden heeft hij al met veel inwoners kennisgemaakt en aan mooie projecten meegewerkt.

Kracht en creativiteit. Dat zit in mensen, niet in wetten en regels. Vanuit deze gedachte gaan we naar een samenleving waarin iedereen meedoet. Waarin we zolang mogelijk zelf de regie over ons leven voeren en elkaar en de mensen om ons heen ondersteunen.

Mijn naam is Harold van der Haar

De juiste vraag
De veranderingen die nu plaatsvinden in de maatschappij, vragen om een vernieuwende blik naar buiten. De ‘focus’ moet nog meer dan nu liggen bij de vraag wat u als inwoner écht nodig heeft en wat u daarin zelf, eventueel samen met familie, vrienden en kennissen, kunt doen. Het is mijn overtuiging dat iedereen iets kan betekenen voor een ander én dat de meeste mensen ook graag iets terug willen doen voor buren of buurt. Het is vaak een kwestie van de juiste vraag stellen. In veel kernen en wijken is dit ’naoberschap’ trouwens alom aanwezig.

Loslaten
Om deze cultuur nog beter te laten gedijen, moet de gemeente nog meer ‘loslaten’ en ruimte geven en waardering tonen voor burgerinitiatieven. Naoberschap is belangrijk. Samen kunnen we de vitale netwerken in Nederweert behouden voor de toekomst en zelfs uitbreiden. Ik probeer een ‘vliegwiel’ te zijn in het versterken van deze ontwikkeling en een cultuuromslag bij mijn collega’s en inwoners te bewerkstelligen.

Zichtbaar buiten de muren
Als regisseur wil ik zichtbaar zijn ‘buiten de muren van het gemeentehuis’. Ik wil weten wat er speelt bij de mensen thuis, in de kernen én ik wil de organisaties en bewoners, die in de wijk actief zijn, leren kennen. Het is belangrijk dat ze me gemakkelijk weten te vinden én aanspreken. Als een soort ‘verkenner’ signaleer ik in de buitenwereld bepaalde trends en ontwikkelingen. Knelpunten in het werkveld leg ik neer bij de juiste personen binnen de gemeentelijke organisatie. Ik beweeg me dwars door de organisatie heen en kan zo praktische verbindingen leggen tussen collega’s, afdelingen, burgers, instanties, et cetera.

Adviseren
Ik faciliteer initiatieven die de eigen kracht van burgers en oplossingen in de eigen omgeving vergroten, (dreigende) vereenzaming tegengaan en mogelijk leiden tot een afnemend beroep op gemeentelijke ondersteuning en voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van praktische tips en adviezen en door mee te denken.

Voorbeelden
Momenteel ondersteun ik een inwoner die graag een ‘Samentuin’ wil opzetten. Een soort volkstuin waarbij, naast het telen van groenten, vooral de onderlinge contacten en ontmoeting centraal staan. Een andere inwoner denkt erover om een was- en strijkservice op te zetten. Ik enthousiasmeer inwoners die tijdelijk zonder werk zitten om mee te helpen bij allerlei klussen die ik tegenkom in het sociale domein. Zo zijn er een aantal aan de slag als afvalcoach of helpen ze bij de Pop up-galerie. Het is vaak een kwestie van ‘doen’ en het maken van de juiste verbinding. Een mooi voorbeeld hiervan is het schilderen van de bloembakken bij de kerk in Ospel. Ik kreeg het signaal van iemand dat deze wel een nieuwe verflaag konden gebruiken en heb vervolgens de klusploeg van PSW Werk benaderd die dat graag wilde doen. Ook de Dorpsraad Ospel heeft hieraan meegewerkt. Door mijn praktijkervaring weet ik meestal wel bij wie ik terecht kan.

Vangnetoverleg
Naast bovenstaande zaken voer ik regie over het vangnetoverleg in Nederweert. Hierbij bewaak ik het afstemmingsproces in multiprobleemsituaties en zorg ik ervoor dat de stappen worden gezet die nodig zijn.

Idee, informatie
Heb je leuke ideeën? Vragen? Initiatieven? Neem dan contact met me op om het samen te bespreken. Ik ben bereikbaar via tel. 06-18115295 of via e-mail: h.vanderhaar@nederweert.nl. Ook op Facebook kun je terecht voor meer informatie.

Foto: Harold in gesprek met gasten van De Zonnebloem tijdens de prikkelarme kermis. Foto: gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie