“Het blijft indrukwekkend. De fakkel die wordt ontstoken, het samen langs de oorlogsmonumenten trekken en de betrokkenheid van de jeugd,” aldus de 76-jarige Ger Barents, die vanaf het allereerste begin in 1953 betrokken is bij de Fakkelestafette Weert.
Oorlog is afschuwelijk. Nu en vroeger. De stichting Fakkelestafette Weert e.o. organiseert jaarlijks de herdenking van de bevrijding van Weert. Weert werd bevrijd op 22 september 1944 door het Engelse Suffolkregiment. Deze herdenking vindt elk jaar plaats op de zaterdag die het dichtst ligt bij 22 september. Atleten van AV WEERT brengen het bevrijdingsvuur dan in een estafetteloop naar de monumenten in de regio.
Twee routes door Nederweert
- Route 1 doet Pastoor Maesplein Eind (9:40 uur) , Moostdijk Ospel (14:15 uur), Platte Peeldijk Ospel (14:50 uur), OL Vrouwenstraat Ospel (15:15 uur)
- Route 2 doet Monseign. Kreijelmansstraat Nederweert (9:40 uur), Raadhuisplein Nederweert (10:00 uur)
Algemeen programma zaterdag 19 september:
- 8.15 uur: deken Franken ontsteekt het bevrijdingsvuur in de St. Martinuskerk van Weert. Atleten van AV Weert brengen het vuur naar de St. Rumolduskapel in Weert, waar een kleine ceremonie wordt gehouden.
- 9.00 uur: vanaf de St. Rumolduskapel vertrekken drie groepen atleten, medewerkers, genodigden en de achttien kinderen van het Scholenproject met een brandende fakkel door de regio. Bij elkaar leggen zij een kleine 200 kilometer af door de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal en Cranendonck. Onderweg zijn er stops en plechtigheden bij ruim twintig officiële oorlogsmonumenten.
- rond 17.00 uur gezamenlijke ronde over de singelring
- 18.00 uur: de traditionele Herdenking Weerter Gevallenen bij de St. Rumolduskapel.
Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij deze herdenking.
Er zijn nog geen reacties geplaatst