Skip to content

Netwerken hoe doe je dat?

Glendi
5 oktober 2015 | 14:55

Advertentie

Angelique CarisAls je werkzoekende bent krijg je geregeld te horen dat je moet netwerken. Ook ik als loopbaanadviseur adviseer dat mijn cliënten. Een reactie die ik vaak krijg is, “ik kan dat niet” of “hoe moet ik dat doen“.  Een ander argument is “ik heb geen netwerk“. Het lijkt vaak moeilijker en ingewikkelder dan het is. Eigenlijk netwerken wij allemaal, onbewust. Maar zodra we er ” bewust”  mee aan de slag moeten, wordt het moeilijk.

Bewust netwerken

Op het moment dat je op zoek bent naar werk, onderneem je allerlei acties. Je kijkt naar vacatures, je surft rond op het internet en je gaat aan de slag met je cv. Vaak onderneem je dit in je eentje. Maar hebben we allemaal niet eens aan een vriend of vriendin, familie of kennis verteld dat we op zoek zijn naar ander werk? Dat we het niet meer naar onze zin hebben in onze huidige baan of misschien dat je momenteel “in between jobs”  bent? Op dat moment ben je al aan het netwerken. Misschien niet bewust.

Eigenlijk kunnen we constateren dat we allemaal kunnen netwerken als je sociale contacten hebt. Natuurlijk zijn er ook netwerkbijeenkomsten of bijvoorbeeld het vacaturecafe, dat binnenkort weer plaatsvindt op 15 oktober aanstaande. Als je daaraan deelneemt voelt het misschien iets minder vertrouwelijk, je stapt tenslotte op wildvreemde mensen af. Vergeet echter niet, dat alle mensen die daar rondlopen er met hetzelfde doel zijn. En de mensen die je daar te woord staan zijn op zoek naar jou. Niemand kijkt vreemd op als jij vertelt wat jij te bieden hebt of welke vacature het beste bij jou past.

Waarom adviseer ik je om te netwerken? In de praktijk is gebleken dat ruim 70% van de werkzoekenden ander werk vindt door te netwerken. Daarbij, iedereen die weet dat jij op zoek bent naar een (andere) baan, is meteen ook een ambassadeur voor jou. Mits je die persoon hebt verteld waarnaar je op zoek bent.

Kortom: Vele handen maken licht werk!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie