Skip to content

Ontdekkingstocht langs bijzondere bomen

27 oktober 2015 | 8:58

boomDinsdag 3 november organiseert Stichting Groen Weert een lezing speciale bomenlezing verzorgd door Gerrit Haak/ De lezing wordt gehouden in het Natuur- en Milieu Centrum aan de Geurtswenweg 4 in Weert. De lezing start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Dat bomen bijzonder zijn, zullen natuurliefhebbers ongetwijfeld beamen. Bomen zijn een onmisbare aankleding van ons landschap en zijn de ‘slagroom op de taart’. In stad en dorp zijn de bomen in straten en perken essentieel voor de leefbaarheid. In kale straten en wijken met weinig bomen is meer criminaliteit en zijn de huizenprijzen lager. Niet voor niets wordt nieuwbouw altijd weergegeven in een ‘artist impression’ met veel (fictieve) bomen.

Bomen zijn ook essentieel voor de biodiversiteit in de natuur; zo zijn honderden insecten, zwammen, en dergelijke enkel en alleen afhankelijk van onze inheemse eik. De vogelaar zal bij bomen onmiddellijk denken aan de nestgelegenheid die ze bieden en van nature is hij geneigd naar vogels te speuren in bomen. Wie milieubewust is zal blij zijn met de luchtzuiverende eigenschappen van bomen: leverancier van zuurstof, opslag van CO2 en de opvang van, voor onze gezondheid schadelijk, fijnstof. Of misschien denk je wel aan jouw jeugd, toen je als kind in die enorme, dikke boom klom. …

Speciale bomen
Maar de echt speciale bomen zijn meestal niet die mooie, rechte en gesnoeide exemplaren. Juist de oude, grillige, knoestige, holle, scheve bomen trekken de aandacht en vertellen een verhaal over de (boom)geschiedenis. We kunnen bijzondere bomen ontdekken op onverwachte plekken in bosranden en akkers, op vergeten plekken op landgoederen of in een nieuwbouwwijk, waar zo’n boom door een actiegroep is gered. Soms was er sprake van een eigenzinnige eigenaar, zoals koningin Juliana op Soestdijk die, tegen de adviezen in, weigerde bepaalde oude bomen te kappen (zoals in de lezing getoond wordt).

Monumentale bomen
Tja, welke boom je bijzonder vindt is deels subjectief, toch zijn er criteria waaraan monumentale bomen moeten voldoen voor registratie in het landelijk register van de Bomenstichting. Bijzonder aan bomen is, dat ze ons mensen kunnen overleven en tevens de oudste levende wezens op aarde zijn. Monumentale bomen zijn daarom ouder dan 80 jaar, naast bijzondere kenmerken die ze verder hebben. Ook de zeldzaamheid kan een boom ‘monumentaal‘ maken – de ‘oudste‘, ‘dikste‘ of ‘hoogste‘ is een ander criterium. Daarom dat de Bomenstichting zegt: ‘Een boom is buitengewoon‘.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Brand-woning-woningbrand-Biesstraat-Heythuysen-11
De meestgelezen berichten van juni op een rijtje
25 december 2024 | 8:00
Foto | Richard van der Steen
Herinnering aan de gesneuvelde Britse militairen
24 december 2024 | 19:30
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Kijk nu mee naar de livestream
24 december 2024 | 19:00

Advertentie