Skip to content

SJG Weert geeft uitleg over Asielzoekers en MRSA

27 oktober 2015 | 17:14

AsielzoekersVandaag plaatste het Algemeen Dagblad een bericht dat meldde dat asielzoekers een verhoogde kans op MRSA hebben. Uit de reacties die het SJG Weert daarna op verschillende nieuwssites voorbij zagen komen, blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van hoe ziekenhuizen in Nederland met MRSA omgaan.

Om misverstanden te voorkomen geeft SJG Weert uitleg voor drie meest gestelde vragen rondom asielzoekers en MRSA i.r.t. het ziekenhuis.

Wat zijn de risico’s van MRSA?
Bij gezonde mensen geeft MRSA meestal geen ziekteverschijnselen. Sterker nog je kunt op dit moment zelf de MRSA-bacterie bij je dragen zonder dat je daar iets van merkt. De bacterie kan echter wel gevaarlijk zijn voor mensen met verminderde weerstand omdat de bacterie resistent is tegen een groot aantal soorten antibiotica. Daardoor is een infectie met MRSA lastig te behandelen.

Hoe groot is de kans dat een asielzoeker MRSA heeft?
Vanuit het ziekenhuis is afgelopen jaar onderzoek gedaan naar MRSA onder een beperkt aantal asielzoekers. Daaruit blijkt dat ongeveer 10 – 15% van de asielzoekers de bacterie bij zich draagt. Dat is hoger dan de 1% bij de Nederlanders.

Wat doet SJG Weert om overdracht binnen het ziekenhuis te voorkomen?
Omdat er een verhoogde kans is dat een patiënt uit het asielzoekerscentrum de bacterie bij zich draagt beschouwen we hen altijd als MRSA verdacht. Dat betekent niet dat de patiënt daadwerkelijk drager is van MRSA, maar dat er wel een verhoogde kans is. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor reguliere patiënten die onlangs in een buitenlands ziekenhuis zijn behandeld, maar ook voor mensen die beroepsmatig in aanraking komen met varkens en vleeskalveren. Hoe je daar als ziekenhuis mee omgaat, daar hebben we in Nederland duidelijke afspraken over gemaakt. Zo worden MRSA-verdachte patiënten altijd geïsoleerd verpleegd en worden er strengere hygiënemaatregelen in acht genomen. De patiënt wordt getest om vast te stellen of uit te sluiten of er daadwerkelijk sprake is van een MRSA bacterie.

Foto: Via SJG Weert

Advertentie

1 Reactie

  1. als SJG zo omgaat zoals ze met mij omgingen toen ik opgenomen werd dan is besmettingsgevaar wel degelijk aanwezig.
    ik wed opgenomen en omdat ik in een buitenlands ziekenhuis opgenomen was geweest moest ik geïsoleerd worden.
    de eerste zuster deed netjes een short en handschoenen aan en een mondkapje en liet de deursluis dicht.
    de 2 zuster nam t niet zo nauw en die kwam zonder zich te beschermen binnen om temperatuur en bloeddruk op te nemen. De voedingsassistente nam t ook niet nauw en liep ook zo binnen en liet alle deuren open staan.
    mijn mam moest kleding halen thuis en werd gezegd als hij terug kwam en weer naar huis ging niet met de lift mee mocht waar iedereen in ging.
    maar toen hij naar huis ging mocht hij van de andere verpleegster er gewoon in. want zij vond t allemaal maar onzin.
    dus……….


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Gezellige drukte op de ‘Hennie Knapen Kade’
17 november 2024 | 20:20
Sterke start van Schröder niet genoeg
17 november 2024 | 20:08
Aangenaam verrast
17 november 2024 | 18:00
Nieuwe leden bleven uit
17 november 2024 | 13:32

Advertentie