Skip to content

Onderzoeksgeld voor glasvezel in buitengebied

Redactie
3 november 2015 | 23:20

Advertentie

Open dag glasvezel Budschop NederweertDe gemeenteraad van Nederweert heeft dinsdagavond tijdens de algemene beschouwingen unaniem besloten om geld beschikbaar te stellen voor het opstellen van een business case omtrent glasvezel in het buitengebied van Nederweert. De VVD had hiertoe een motie in gediend.

Onderzoeksgeld voor glasvezel in buitengebied

Snel internet neemt een steeds belangrijkere rol in in het dagelijkse leven. Het is als het waren een basisvoorziening en word ook door de gemeenteraad als zodanig beschouwt. Er is echter geen geld gereserveerd voor het aanleggen hiervan. Toch is de vraag en de druk van uit de bewoners uit het buitengebied groot. De “Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Nederweert” heeft inmiddels onderzoek gedaan. Dit heeft geleid tot een “3-stappenplan” wat op 29 oktober door Rene Vullers, namens de initiatiefgroep, is gepresenteerd aan de raadsleden.

In de eerste stap zouden potentieel partijen voor de aanleg van fysieke infrastructuur in beeld gebracht kunnen worden om inzicht te krijgen in de totale kosten van de aanleg. Op deze manier wordt ook de haalbaarheid duidelijk. Als de business case is uitgewerkt kan dit verwerkt worden in een raadsvoorstel om te komen tot een besluit over al dan niet uitvoeren van het vervolg van het “3-stappenplan” zoals dat voor is gelegd door de initiatiefgroep.

Advertentie

43 Reacties

  1. det is ein good deenk. want os internet is zoe trog als dikke strontje.

  2. De politiek in Nederweert had beter moeten kijken hoe ze dit in Leende hebben opgelost. Hier hebben zowel de kern als het buitengebied laten aansluiten en konden de burgers dit mee financieren door obligaties aan te schaffen waarop ze 7% rente ontvangen. Een win-win situatie voor iedereen! In Nederweert hebben ze de krenten uit de pap laten halen, en kunnen ze nu zelf voor de extra kosten opdraaien om het buitengebied alsnog aan te sluiten.
    Rene Vullers bedankt voor jouw inzet om glasvezel in het buitengebied op de politieke agenda te zetten.

  3. Sorry hoor, maar als je kiest om in het buitengebied te wonen kies je ervoor. Dus o.a. goedkoper wonen! Je kan toch niet zeggen dat sneller internet een primaire behoefte is. Ratio gezien is het toch scheef om 10 tallen duizenden euro`s te investeren om enkele woningen wat sneller internet te geven.

    • Maar we betalen wel aan de provider de volle mep. Al jaren lang.
      Als er nu een gereduceerd tarief zou zijn voor mensen die de snelheid bij lange na niet halen dan zou ik je gelijk geven.
      2,7 Mbit/sec is toch best wel schandalig.

      En goedkoper wonen? Ik geloof dat ik die niet begrijp.

    • Wat is dit weer voor een domme redenering……je hebt gekozen om in het buitengebied te wonen dus met andere woorden die mensen hebben nergens recht op…. en hoe kom je erbij dat we hier goedkoop wonen!!!!
      Mijn dochters zitten allebei op school en kunnen nog niet eens fatsoenlijk hun huiswerk maken dat tegenwoordig steeds meer via internet gaat met onze langzame telefoon verbinding 5.2 Mbit/sec ….Ohh dan moeten ze zeker maar van school af want ja we wonen in het buiten gebied dan hebben ze zeker geen scholing nodig!!??
      Als je niks fatsoenlijks te vertellen hebt Lauda dan houd a.u.b. je mond!!
      Het werd eens tijd dat wij in het buitengebied ook kabel gaan krijgen,

  4. Terug onder je steen Lauda! Het is echt niet alleen voor een paar bejaarden die in het buitengebied wonen. Er zijn ook veel bedrijven gevestigd in het buitengebied. Of mensen die elders een eigen bedrijf hebben, maar ook thuis veel werken hiervoor.

  5. Lauda,

    dat is toch wel een hele vreemde redenering! Ga je onderscheid maken tussen de kern en buitengebied? Het zijn allemaal inwoners van Nederweert. De mensen van het buitengebied betalen ook mee aan de voorzieningen in de kern.
    stel je nu voor dat de mensen van het buitengebied niet meer aan de overbodige projecten Kerkstraat, Centrumplan en brug 15 mee hoeven te betalen? Als je het zo scherp wil stellen dan hoeft voor mij de vlasvezel niet en bespaar ik me een bult aan geld om niet onnodig meer aan de kern mee te hoeven te betalen

  6. Ik woon binnen de bebouwde kom, en wij hebben in onze straat geen glasvezel. Het kan dus nog gekker…..

    • Maar wel kabel.
      Hier gaat het nog door een telefoonlijntje dat in 1970 of daar ergens is aangelegd.

  7. Goed innitiatief, maar een goed alternatief is een degelijk 4g netwerk voor het buitengebied. Veel gemakkelijker dan heel het buitengebied opengraven. Onderzoek toont aan dat dit werkt. In Duitsland zijn er al proeven mee. Probleem is dat firma kpn in nederland zich te groot waant om deze optie aan te bieden ipv hun verouderde koperdraden in de grond waarop internet en bellen nog niet eens samen over de lijn gaan.

    • 4G is geen alternatief. Dat er proeven zijn betekend niet dat het een goed alternatief is.
      De natuurkunde bepaal de grenzen. Wanneer er 4G op een mast zit betekend dat het internet vanuit de mast over moet gaan op een landlijn zoals glasvezel of moet worden door gestraald naar een andere mast. Kortom, daar zitten limieten aan.

      Glasvezel is de enige techniek die gegarandeerd toekomst bestendig is. De kosten worden uitgesmeerd over een lange periode.

      Over het nut van glasvezel in het buitengebied. Dit is zeker nuttig, het is niet dat er allemaal digibeten in het buitengebied wonen. Ook in het kader van een vitaal buitengebied is een snelle stabiele internetverbinding erg belangrijk. We leven hier in de hightech regio van Europa met wereldwijd toonaangevende bedrijven. Goede baan, mooi salaris en een huis in het buitengebied met stabiel en snel internet.

  8. Jullie kiezen ervoor om voor een appel & ei daar te wonen. Lekker groot voor weinig. Weinig verkeer en veel natuur is een veelgehoorde kreet. TNT is al zo gek om extra voor jullie te rijden. Het houdt een keer op….het is niet alleen maar nemen, maar ook geven hoor. En waar hebben we het over….enkele tiental huishoudens

    • @Lauda,
      tientallen? Ben je serieus of ben je aan het trollen?

      We hebben het hier over meer dan 1000 huishoudens. Daarnaast liggen hier genoeg bedrijven.
      Pak de fiets en kijk eens rond in het buitengebied. Je zal versteld staan.

    • Misschien eens op Funda kijken dan weet je ook wat de prijzen zijn en die zijn duurder dan in de bebouwde kom.
      En TNT die brengt met sneeuw niet eens een rouwbrief om maar even een schandalig feit te noemen.
      En in die mooie natuur waar jankerds als jij hun hond komen laten schijten in de berm of zandpad, terwijl ik mijn hond op eigen erf heb lopen en toch hondenbelasting betaal.

      En ja als we dan de volle mep betalen voor een internet aansluiting, waarmee we dus jou glasvezel hebben betaald, mogen deze honderden aansluitingen ook een keer er wat voor terug?

  9. Het is wel erg gemakkelijk praten als je zelf in het “bekabelde” gebied woont.
    Aangezien veel mensen in het buitengebied daar hun bedrijf hebben mag er gerust gekeken worden naar de mogelijkheden om deze aan te sluiten glasvezel..
    Het is overigens erg kortzichtig om te zeggen dat deze mensen kiezen voor goedkoper wonen.
    De keuze om “buiten” te wonen gebeurt op andere gronden, de discussie hierover zou hier niet gevoerd moeten worden.

  10. quote:
    We leven hier in de hightech regio van Europa met wereldwijd toonaangevende bedrijven. Goede baan, mooi salaris en een huis in het buitengebied met stabiel en snel internet.

    Praat effe lekker voor jezelf man, met je goede baan mooi salaris… Bedrijf van papa bedoel je zeker!

    • Gekke Henkie, je hebt de klok horen luide maar weet niet waar de klepel hangt.

      Ik werk al 10 jaar niet meer in het bedrijf van mijn ouders. Dus waar jouw reactie over gaat, geen idee.
      Het buitengebied van Nederweert kan daar en tegen wel aantrekkelijk zijn voor de mensen waar ik op doel. Nieuwe instroom, goed tegen leegloop in buitengebied.

  11. ?? Wat een rare reactie Gekke Henkie. Die begrijp ik even niet. kun je uitleggen wat je bedoelt. Er zitten toch genoeg goede selfmade bedrijven in het buitengebied?

    • Hij weet wel wat ik bedoel hoor, zo raar is die reactie niet…

  12. Het valt me gewoon op de `buitenlui` voor een dubbeltje op de 1ste rij willen zitten. Wij vragen niet om de stank van jullie boerderijen, maar hebben er toch last van….wij vragen niet om wegen die vol met uitgereden modder liggen…..Er gelden gewoon andere `wetten` als je op het platte land woont.. Daar betaal je ook naar (lees: weinig)

    • Lauda, misschien is het jouw bedoeling dat er op gereageerd wordt.
      Helaas, ik heb alleen een vraag, ben jij soms blond.?

    • @Lauda

      Probeer eerst eens convenabel Nederlands te typen, daarna word je misschien serieus genomen.
      Bovendien slaan al jouw argumenten nergens op, ze zijn helemaal nergens op gebaseerd.
      Als je dan toch zo nodig een punt wilt maken, kom dan tenminste met een goede onderbouwing.

      Het is gewoon echt schandalig om een inwoner van Nederweert te hebben die zo neerbuigend naar het buitengebied toe is. Daarnaast heeft niet iedereen de keuze om wel of niet in het buitengebied te wonen.

    • Ik ben een burger in het buitengebied.
      En heel apart, ik heb geen last van stank, erger me ook niet aan modder op de weg.
      Deze boeren werken tenminste gewoon voor hun centen.
      Dat doen mensen zoals jij, zeikerd uit de straat.
      Met een snelle internet, mede betaald door ons.

      • Je ‘toevoeging’ is beneden alle peil. Wel lekker je stukje vlees en je eitje eten hè? Die groeien aan de bomen. Kortzichtige muts.

  13. Ah, nu snap ik de reacties! Jullie denken dat er alleen maar boeren in het buitengebied wonen. Maar dat is niet zo hoor. Bijvoorbeeld Ospeldijk valt er ook onder en dat is een dorpje waar het merendeel “gewone” mensen wonen. En daar bedoel ik mee niet-boeren.
    Dit gaat helemaal niet over boerenbedrijven…

  14. Waarom zou het beterkoop wonen zijn in het buitengebied?

  15. Inmiddels gaat de discussie niet meer over de glasvezel maar waar het “beterkoop” (duurder) wonen is, binnen of buiten de bebouwde kom en helaas niet meer over de haalbaarheid van glasvezel.
    Neem van mij aan dat het buiten de bebouwd kom over het algemeen duurder is om te wonen.
    Voor de goede orde, ik woon binnen de bebouwde kom en vind het geen enkel probleem dat er geld beschikbaar wordt gesteld m.b.t onderzoek haalbaarheid glasvezel buitengebied.

  16. Er wonen niet alleen boeren in het buitengebied.
    Ik woon in een oud huisje wat al jaren te koop stond. Weet je wel niet goed genoeg voor de luxe lui uit het dorp.
    En dat oude huisje wordt betaald door werken in de zorg en als vrachtwagenchauffeur.

  17. Vraag me alleen af of dat het geld beschikbaar stellen voor kabel/glasvezel alleen gereserveerd is voor de kern van Nederweert zodat er niets overblijft voor de bewoners in het buitengebied!? Is de kern van Nederweert dan zoveel belangrijker???
    Wij betalen net zo goed belasting als iedereen dus zouden we ook graag dezelfde rechten willen hebben als de kern.

  18. Ik dacht dat het om het snel internetverbinding ging voor het (buitengebied)?
    Maar schijnbaar gaat het er over dat je voor een appel en ei een woning hebt in het buitengebied.
    Ik hou mij aanbevolen!!
    Maar even in de toekomst kijken.
    Dan hebben zij in het buitengebied wel snel internet nodig.
    De Nieuwe randweg sluit het buitengebied van de kern af.
    En zij willen toch ook weten / of juist niet wat er in de kern gebeurd.
    Want een aantal reacties hier van kern bewoners liegen er niet om.
    IK betaal ook hondenbelasting voor 2 honden , en daar wordt maar een heel klein gedeelte gebruikt voor de honden ( circa 30%). de rest in de gezamenlijke pot.
    En toch ligt er overal hondenpoep.
    Met andere woorden wat een gezeur weer .
    in het buitengebied hebben zij evenveel recht op snel internet verbinding , net als dan in de kern.

    om af te sluiten
    Als iemand weet waar ik hier in het buitengebied een mooi huisje kan kopen (Ruilhandel)voor een appel en een ei .
    Kan met mij contact opnemen via de redactie van Nieuws 24

    PS: mag ook een op knapper zijn!!!

    • Nieuws 24 moet dan toch zijn Nederweert 24

  19. @Paul vd s.

    Naast Lauda, geldt ook voor jou hetzelfde betreft de Nederlandse taal.
    Probeer eerst eens deze taal onder de knie te krijgen voordat jij je standpunt komt verdedigen.

    Daarnaast is ook jouw mening nergens op gebaseerd. Waarom zou iemand in het drop gaan wonen als volgens jou in het buitengebied alles voor een prikje te krijgen is?

    Glasvezel is een voorziening die iedereen ter beschikking zal moeten hebben binnen nu en twee jaar. Met een download snelheid die niet hoger is dan 5Mbps en een upload snelheid van 0.60Mbps kan er niet eens een programma voor school gedownload worden zonder lang te moeten wachten. Wat er dan ook nog eens bijkomt is het feit dat de meeste huishoudens meerdere netwerk apparaten hebben aangesloten. Hierdoor functioneert het netwerk minder goed op de andere systemen. Mocht een ander apparaat, terwijl er nog een download aanstaat, toch veel data nodig hebben, dan zal het hele netwerk zichzelf ophangen. En wordt het netwerk simpelweg onbruikbaar. Ook vanuit de scholen worden steeds meer cursussen/colleges online aangeboden. Deze lopen meestal via een livestream, waar dus veel data voor nodig is. Als deze data niet in de juiste hoeveelheid beschikbaar is, zal de stream, oftewel het college, vastlopen en een paar tellen later weer verdergaan. Alles wat er dus besproken is tijdens het vastlopen van de stream mis je dan. En ik kan je sanctioneren dat dit, met het internet wat over een telefoonlijn loopt, vaak gebeurt. Dit geldt overigens ook voor de werknemers die vanuit huis een vergadering moeten bijwonen via een livestream.

    Dit was een klein voorbeeld van het beletsel dat wordt ondervonden als het netwerk zo blijft. En als er nog niet begrepen wordt dat het internet steeds belangrijker wordt, dan weet ik niet of sommige hier wel in de eenentwintigste eeuw leven.

    • Beste Dree, als je zo wil hameren op correcte spelling en zinsopbouw, lees dan je eigen stukje eerst door voordat je het inzendt.
      Maar uhh, waarom kan iemand zo moeilijk doen over geld voor een, mijns inziens, redelijk doel?
      Gun je medemens gewoon hetgeen je zelf al hebt.

      Is het verder niet zo dat het glasvezelnetwerk van een bedrijf (Reggefiber/investeerders) is en niet van de overheid?
      Dan is het toch een kwestie van beredeneren wat een aansluiting kost en wat men er redelijkerwijs voor aan de huurder (provider) kan vragen?
      Gaat glasvezel in prijs omhoog, is er niet meer te concurreren tegen de kabel en is aanleg van een netwerk niet rendabel.

  20. @Paul

    Had dit huis in de bebouwde kom gestaan had het vele male goedkoper geweest.
    In het buitengebied betaal je meer. Helemaal niet minder. Hoe jullie daar toch bij komen???
    Want ja de rust betaal je ook.
    Je weet wel, dat je niet zo’n zeikerd naast je hebt wonen als die Lauda.
    Dat betaal je.

  21. Haha, ja tog! Deed je dat nu expres Paul vd s. om grappig te zijn? Nee, denk het niet he. Het is toch toch.

    En ik begrijp niet waarom er een strijd is tussen binnen of buiten de kern. En wat het goedkoper wonen er mee te maken heeft. Het gaat helemaal niet om geld, ik ben zelfs bereid om extra te betalen voor die glasvezelkabel. Ik heb toch geld zat, aangezien ik hier voor een habbekrats een riante woning heb kunnen kopen. Het gaat er om dat wij ook van die voorziening gebruik willen kunnen maken.

  22. Vaak komen simpele mensen niet tot de kern.!!!!!
    Laat die mensen in het “buitengebied” tog/toch gebruik maken van glasvezel.
    Hoeven ze minder in de “kern” te komen om hun, door erg goedkope aankoop en lage bewonerskosten, overgehouden geld uit te geven.
    Wat kunnen we er met z’n allen toch een zooitje van maken, zoals reeds aangegeven het gaat allang niet meer over glasvezel maar over goedkoper of duurder wonen.

    • Nee het gaat over jaloerse kern bewoners.
      Die graag in het rustige buitengebied zouden wonen maar die goedkope huizen daar niet kunnen betalen omdat ze dan ineens toch te duur zijn.

      Zolang wij hier ook mee betalen aan speelveldjes voor kinderen, hondenveldjes waar we nooit gebruik van maken de volle mep mogen betalen aan de provider mogen we ook eindelijk wel eens wat terug krijgen.

  23. Maaike ik geloof dat jij het niet begrijpt. Jullie krijgen europese subsidies waar een paard de hik van krijgt. Gemeente Nederweert heeft een luchtvervuiling (door jullie) waar hetzelfde paard er bijna in blijft en als jullie een keer buiten de boot vallen is het land te klein.

    • Hoo wacht eens even Lauda nu ben je de plank helemaal mis aan het slaan!!!! Die lucht vervuiling komt niet door ons buiten bewoners maar door de Gemeente die dit allemaal maar toestaat, net als de aankomende joekels van varkensstallen die vanuit Brabant naar Limburg en dus ook naar Nederweert komen om alles vol te bouwen omdat het van ONZE gemeente mag…..denk je dat wij hier gelukkig mee zijn….nee dus….Ook de snelweg geeft voldoende vervuiling en dan willen ze OOK nog eens een nieuwe randweg erbij….NOG meer vervuiling waarom klaag je dan niet over deze geldverkwisting die beter besteed kan worden. En over welke Europese subsidies heb jij het in godsnaam….

      Het gaat er gewoon om dat wij als alle buitengebied bewoners net als de kern dezelfde rechten willen OOK wij betalen handen vol belasting!!! waarom zouden wij dan van alles buitengesloten moeten worden

    • @Lauda

      Wie krijgt er subsidie?
      Waar krijg ik als burger subsidie voor?
      Zeg me even waar ik me aan moet melden, wil ook wel weten waar.

      Er is al eerder aangegeven dat er ook veel burgers in het buitengebied wonen.
      Maar dat lees je dan weer niet.

      Wij betalen ook mee aan kinderspeelveldjes, hondenuitlaat stroken en ja ook jullie glasvezel.in het dorp want dat betaald elk abonnee.
      Terwijl het hier nog door een telefoondraadje gaat maar we wel de volle mep aan de KPN betalen. Al jaren. Echt geen korting omdat we hier op dit adres maar 2,7 Mbit mer seconde hebben.
      Dus ja mogen wij ook een keer wat terug krijgen?
      Ik begrijp echt jou probleem niet.

  24. Trouwens,
    Beste redactie, het lijkt wel weertdegekste.nl met al die zinloze discussies die kant noch wal raken.
    Wel amusant om eens door te lezen, maar best zielig.
    Zet de “reactiebutton” maar snel uit.

    • Beste Vuske, jij bent de eerste bij deze onzinnige discussie die helemaal gelijk heeft.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30
Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50

Advertentie