Een grote wens van de 77-jarige Allan Walker uit New Zealand is zaterdagmiddag in vervulling gegaan. Hij heeft op het Engels kerkhof een krans op het graf van zijn vader Thomas Walker gelegd.
Het heeft jaren geduurd voordat hij wist waar zijn vader was begraven. In 2007 bezocht hij het graf voor het eerst. Toen hij hoorde dat er jaarlijks in november een herdenkingsplechtigheid op het Engels kerkhof plaats vindt, was zijn grote wens die een keer persoonlijk bij te wonen. Vandaag was die dag.
Onder toeziend oog van burgemeester Henk Evers, Harmonie St Joseph, een delegatie van de Bond van Wapenbroeders en overige belangstellenden heeft hij samen met mevrouw van der Sande uit de Moesemanstraat een krans met bloemen gelegd. Het is een zeldzaamheid dat een zoon van een gesneuvelde militair bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig is en een krans legt. Mevrouw van der Sande onderhoudt het graf. Allan is hier vandaag en morgen te gast.
Lees hier het verhaal over Allan Walker uit New Zealand.
Twee veldkeien onthuld
De luisterkei is onthuld door burgemeester Evers, Jan Tindemans en Marijke Vaes van Nationaal Park de Groote Peel. Alleen de luisterkei bij het Engels kerkhof is onthuld en daarmee symbolisch ook die bij de Groote Peel. Ze maken deel uit van de Liberation Route dat het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945 volgt. Elke veldkei markeert een luisterplek waar een hoorspel te beluisteren is over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in 1944 en 1945.
Korporaal Henry Eric Harden
De veldkei die op de Britse Militaire Begraafplaats wordt geplaatst, vertelt het verhaal van korporaal Henry Eric Harden die daar begraven ligt. Hij sneuvelde na het redden van drie gewonde kameraden en kreeg daarvoor postuum de hoogste Engelse onderscheiding, het Victoria Cross.
Neergestorte Halifax bommenwerper
De veldkei die bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel komt te liggen, vertelt het verhaal van een in de Peel neergestorte Halifax bommenwerper met aan boord een Franse bemanning. Het toestel werd geraakt door een Duits jachtvliegtuig en vloog in brand. Een kruis markeerde lang de plek waar het toestel neerstortte. Het erekruis is door ontginning verdwenen, maar de gedachte blijft levend: ‘Ici sont tombés pour notre liberté’, zij zijn gevallen voor onze vrijheid. In totaal kwamen 95 vliegtuigbemanningsleden om in de Peel.
2 Reacties
Heel belangrijk dat we deze mensen nooit zullen vergeten. Respect voor die gene die zich hiervoor inzetten.
Het is goed om te herdenken, deze mensen hebben gestreden voor onze vrijheid
Maar waarom staat er op het lint van de bloemenkrans HET GEMEENTEBESTUUR NEDERWEERT
is deze krans dan niet van alle inwoners van Nederweert?