Skip to content

Vier jongeren gearresteerd voor pinpasfraude

Redactie
12 november 2015 | 16:38

Advertentie

pinautomaatDe politie heeft afgelopen dinsdag vier jongeren van 15, 17, 17 en 18 jaar uit de gemeenten Weert en Leudal aangehouden op verdenking van oplichting, afpersing en witwassen. In de komende periode worden nog diverse getuigen en benadeelden gehoord in het lopende onderzoek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten

De afgelopen maanden heeft de politie in Weert enkele meldingen en aangiftes gekregen, waarna er gestart is met een onderzoek naar pinpasfraude en oplichtingen. Jongeren zouden hier door middel van de zogenaamde “geldezel” methode worden opgelicht.

Geldezels
Je bent een geldezel als je je pas én pincode uitleent. Op die manier kunnen criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen door internetoplichting, storten ze op jouw rekening. Dan halen ze het geld eraf met jouw pinpas. Als geldezel ben je medeplichtig en word je slachtoffer, want jij moet al het gestolen geld terugbetalen.

De oplichter blijft op deze wijze in eerste instantie buiten schot. De eigenaren van de rekening/bankpas worden vervolgens door de bank benaderd dat hun rekening wordt geblokkeerd vanwege de verdachte transacties. Vervolgens wordt veelal (valse) aangifte gedaan van diefstal bankpas en/of misbruik van hun betaalrekening, omdat de bank een aangifte van de politie verplicht.

Wees alert
Om te voorkomen dat jongeren slachtoffer worden van deze vorm van oplichting hebben de Nederlandse Vereniging van Banken en de Nationale Politie een speciale website, www.pasopjepas.nl, gelanceerd om hen hierover preventief te waarschuwen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22
Kunstovaal-Koopzondag-Nederweert-21
Ga jij met een dino op de foto?
27 september 2024 | 16:00
2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00

Advertentie