Nederweert Leefbaar was voorheen Leefbaar Buitengebied Nederweert. De naamsverandering is gekozen, omdat de overlast van o.a. de intensieve veehouderij niet alleen speelt in het buitengebied, maar ook in de kernen van de gemeente. Schadelijke gevolgen van fijnstof en stank is er bij alle burgers, of je nu in het buitengebied woont, recreëert of de wind mee, beter gezegd tegen, hebt.
Nederweert Leefbaar
Het algemeen doel van Nederweert Leefbaar is het verbeteren van de leefbaarheid, waarbij de focus ligt op het terugdringen van de omgevingseffecten van de intensieve veehouderij. Daardoor zal hopelijk de kwaliteit van de woon- en leefomgeving verbeteren en de gezondheidsrisico’s voor mens en dier verminderen. Herstel van natuurlijke elementen en historische karakteristieken in het landschap is daarbij winst.
Kortzichtigheid coalitie
De afgelopen jaren heeft de stichting de dialoog gevoerd met gemeentebestuur en belanghebbenden. Actief deelgenomen aan vele info avonden en werkgroepen, recentelijk in de raad van inspiratie. Helaas is de conclusie van het stichtingsbestuur, met z’n achterban en met steun van de oppositie JAN en PvdA, dat de coalitie in deze materie slechts is blijven steken in nagenoeg alleen acceptatie van de problematiek. Denken en handelen is oplossingsstrategieën beperkt zich tot technische schijnoplossingen en het uitkramen van wollig taalgebruik in dikke nota’s met ’n magere boodschap en geen visie op langere termijn. Uitbreiding van de veestapel lijkt het credo van CDA en VVD met daardoor vergroting van de problematiek.
Andere koers
Nederweert Leefbaar met vele belangengroepen uit Noord- en Midden Limburg en Zuid- Oost Brabant ( en sinds kort de provincie Gelderland en de Duitse grensstreek) zijn overtuigd van een compleet andere strategie: MINDER BEESTEN in de peelregio staat garant voor minder fijnstof, minder stank, minder risico van epidemieën, minder mest/mestfabrieken, minder aantasting van het milieu, maar MEER GEZONDHEID voor mens en dier. Wie kan daar tegen zijn ? Het is steeds duidelijker voor de stichting, dat de dialoog voorbij is en dat actie het vervolg is. Uiteraard blijft Nederweert Leefbaar in gesprek met de gemeente en actief in het positief meedenken over en het uitvoeren van plannen, die er werkelijk toe doen. Maar zij richt haar pijlen steeds meer op de landelijke en provinciale politiek. Twee lijnen zijn daaruit gedestilleerd : Beïnvloeding van de overheid, gericht op verbetering wet-regelgeving ten behoeve van de gestelde doelen en daarbij het draagvlak bij de burgers te vergroten. Momenteel is ’n afvaardiging van onze belangengroep actief, samen met ambtenaren van het verantwoordelijk ministerie, om de geurnorm naar 5 en 8 odeur wettelijk vast te leggen, met daarbij herinvoering van het cumulatief aspect. Dit met terugwerkende kracht. Zo wordt de willekeur van gemeentelijke verordeningen en verworven rechten in deze te niet gedaan.
Ben je geïnteresseerd in Nederweert Leefbaar of wil je meer informatie? Mail dan naar nederweertleefbaar@gmail.com.
Er zijn nog geen reacties geplaatst