Skip to content

INGEZONDEN BRIEF: Aap komt uit de mouw!

Redactie
26 november 2015 | 11:07

Advertentie

Themaraad Randweg NederweertINGEZONDEN BRIEF: Aap komt uit de mouw!

Gisteravond vond de 1e inloopavond plaats. Veel belanghebbende zijn vol vertrouwen en vol goede moed naar deze avond toe gegaan. Want iedereen zou in de gelegenheid gesteld worden om in een “keukentafelgesprek” zijn/haar ideeën te bespreken. Veel mensen hadden vooraf hun huiswerk goed gedaan……………behalve.

Ja, inderdaad van een keukentafelgesprek was absoluut geen sprake. Iedereen kreeg de mogelijkheid om in het openbaar zijn vraag/opmerking te plaatsen of om vlug even een van de aanwezige ambtenaren aan te spreken. Weer werden er halve of geen antwoorden gegeven. Van een persoonlijk gesprek was geen sprake, of je moest het letterlijk afdwingen. Er lagen formulieren klaar waarop de bezoekers hun adresgegevens konden achterlaten en hun ideeën en suggesties konden uiten.

Wat is wel duidelijk geworden:
De mensen, die bepaalde wijzingen en verbeteringen aandroegen kregen een duidelijk antwoord: Alle extra’s vallen niet binnen het project N266 (daar is het budget niet toereikend genoeg voor). Dit is juist wat de voltallige Raad niet wilde. De raad heeft zich uitgesproken voor het voorkeurstracé MITS het binnen het budget van € 20.000000,- bleef en MITS er de nodige aanpassingen zouden komen.

Het voorgestelde voorkeurstrace van het college is dan ook naar Gedeputeerde Staten gestuurd met een Motie die door de voltallige raad gesteund werd.

In deze Motie schrijft de raad van de gemeente Nederweert:

Roept het college op om: bij de uitwerking van alternatief 2A variant 3 de effecten op alle aanpalende wegen scherp in beeld te brengen; bij gebleken forse toenames van verkeer op de Molenweg, Uliker, Herstraat en mogelijk bij andere wegen die tijdens uitwerking naar voren komen, in overleg met de omwonenden, tot een veilige inrichting te komen; dit standpunt van de raad over te brengen aan het college van Gedeputeerde Staten

Conclusie:
College zet de Raad aan de kant. In de praktijk komt het er nu op neer dat de Randweg binnen de € 20.000.000,- blijft en leggen het advies om tot een veilige inrichting te komen naast zicht neer.

Dit betekent:
dat aanpassingen niet uitgevoerd worden of ze moeten betaald worden uit een ander gemeente potje .

Financieel betekent dit voor Nederweert:
Een uitgeklede armtierige randweg
Weinig of geen aanpassingen
Gemeente betaald € 5.000.000,- via de oude GMOL gelden, € 5000.000,- uit eigen middelen, eventuele aanpassingen en planschade: € 5.000.000,- (globale schatting) = Totaal € 15.000.000,-

Is dit wat de Raad toen voor had??
We dachten van niet.
College volgt in deze niet meer het raadsbesluit.
Wat nog zeker zoveel ongenoegen wekt is dat de inwoners van Nederweert weer de rekening mogen betalen en zich enorm bedrogen voelen. Normaal gesproken zou het schaamrood toch op de kaken moeten verschijnen.
p.s. De moties waarin zowel CDA,VVD en PVDA het College oproepen om de zorgen/meningen mee over te brengen aan de provincie zijn openbaar en iedereen kan deze inzien. JAN heeft tegen de Randweg gestemd. Samenvattend de voltallige Raad heeft het College een opdracht mee gegeven waarvan nu in de praktijk niets is terug te vinden.

Randweg Nee

Advertentie

26 Reacties

  1. Hadden jullie dan iets anders verwacht van het college?!
    Zo gaat het ieder keer. Kijk maar naar de herinrichting van de Kerkstraat/Lambertushof en de brugstraat.
    Ook hier werd niet geluisterd naar de ondernemers en de inwoners van Nederweert.
    Het college doet toch waar ze zelf zin in hebben!!!!!

  2. Hier komt JAN uit de mouw….

    Wacht nou gewoon eerst eens even af wat het concrete voorstel wordt voor de nieuwe weg en aanvullende maatregelen vanuit de provincie. De brief hierboven hangt gewoon van de aannames aan elkaar!

    Op het moment dat de weg er echt compleet anders/soberder uit komt te zien dan aangekondigd en er totaal niet geluisterd wordt naar de moties van de raad dan heeft de provincie ook een probleem denk ik zo.

    En in Nederland compromissenland zullen nooit 100% van de wensen gerealiseerd kunnen worden, er moet altijd wat water bij de wijn.

    Maar onder de streep is deze weg nog altijd goed voor de bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederweert. Daar denkt er kleine hard protesterende groep misschien anders over maar de grote zwijgende meerderheid is die mening toegedaan.

    De mensen met hun randweg nee bordjes zouden eens wat minder moeten klagen op voorhand en meer concrete plannen toetsen op zowel het algemeen als het eigen belang.

    Randweg JA

    • Quote Tieske:
      Maar onder de streep is deze weg nog altijd goed voor de bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederweert. Daar denkt er kleine hard protesterende groep misschien anders over maar de grote zwijgende meerderheid is die mening toegedaan.

      De mensen met hun randweg nee bordjes zouden eens wat minder moeten klagen op voorhand en meer concrete plannen toetsen op zowel het algemeen als het eigen belang. /quote

      Over aannames gesproken… Vind het overigens ook geen sterke inzending, daar niet van.

  3. Tieske heeft zeker geen koophuis waarvan de hypotheek een stuk hoger is dan de waarde door de aanhoudende crisis, waar nu ook nog es gezegd wordt dat er een drukke weg op een paar meter van zijn huis af komt te liggen…. Praat lekker voor jezelf man, met je zwijgende meerderheid!

  4. Concreteplannen toetsen?
    waar zijn die dan?
    waarom laten ze daar dan niks over los?
    ben dan eerlijk en zeg rechtuit tegen de mensen die dit aangaat kijk wij drijven onze zin toch door jullie worden weer genaaid

  5. Goh Tieske

    Een van ons heeft niet de juiste naam. Hoezo concrete plannen? Zijn zelfs door de Raad gevraagd maar komen er niet. Cijfers zijn gevraagd: komen er niet. En waarom niet? Niet dat ze niet voor handen zijn maar ze gewoon achter worden gehouden. Het is duidelijk dat ze nu niet weten hoe ze het financiel rond krijgen..
    Tieske, hoelang afwachten? Totdat de weg er ligt? Hoe gaan jouw kinderen naar school? Ook over die “veilige rotondes”? Ga lekker achterover leunen en blijf wachten totdat het college ook jou naait.
    Stille meerderheid? Kijk eens om je heen en indien je zelf ook kunt denken en lezen dan weet je dat het college de mensen voor de gek houdt.
    Heb geen idee wie je bent, wil het ook niet weten maar je kon wel een bestuurder zijn of een partijgenoot van hem. en ja indien het laatste het geval is, dan kan ik je betoog volgen. Want dan mag je alleen maar zeggen wat de wethouder goed vindt. De cartoons geven dit heel duidelijk weer.

    • Hè Tieske gebruik zelf een andere naam!

      Ik moet je toch echt teleurstellen met je aannames. Ik ben geen lid van het CDA of vriendje van de wethouder. Ik ben gewoon een inwoner van Nederweert die voor de randweg is. Ja die zijn er ook (alhoewel jullie dat niet kunnen geloven) alleen hoor je ze bijna niet. Dat punt wilde ik maken. Dit debat wordt door de Nee schreeuwers / JAN opportunisten gedomineerd. Het is toch geen schande om voor te zijn. Dat heet democratie. Jullie zijn tegen, ik ben voor. Op de langere termijn zal blijken dat deze weg goed is voor Nederweert, net zoals de A2 dat uiteindelijk is gebleken. Maar als die weg nu moest worden aangelegd dan hadden jullie die waarschijnlijk ook proberen tegen te houden!

      Waar ik me persoonlijk over op kan winden is het feit dat velen ongeacht wat per definitie tegen een randweg zijn. Ik ben als neutrale toehoorder naar de allereerste bijeenkomst over de randweg geweest in de Pinnenhof. De zaal zat toen al vol met witte t shirtjes “Randweg Nee” terwijl er toen nog sprake was van diverse varianten en alles nog moest worden toegelicht. Maar “wij zijn tegen verandering-Nederweert” was toen al tegen. Bij binnenkomst in de zaal werd mij gevraagd of ik tegen de randweg wilde tekenen. Ik zei: mevrouw : “ik kom hier eerst eens luisteren en daarna zal ik wel een mening vormen”. Dat raakt precies de kern. Zie de Randweg ook eens als een kans voor Nederweert en denk constructief mee. Als alle details straks bekend zijn en er zijn echt alleen maar nadelen dan kan men altijd nog de stekker eruit trekken. Maar iedereen, ook de provincie en het college zal echt wel proberen met een voorstel te komen wat goed is voor Nederweert, alleen dienen zij ook binnen een budget te blijven en dat betekent soms keuzes maken.

      Als heel Nederweert uit mensen zoals u bestond dan was er hier in middeleeuwen geen kerktoren gebouwd (veel te duur), waren er in de 19e eeuw geen kanalen gegraven (want doorsnijd de kernen en het buiten gebied) en was er in de jaren 80 geen A2 aangelegd (zelfde redenen als nu). Denk daar maar eens over na!!!!

    • Beste Tieske,
      Eindelijk iemand die de spijker op de kop slaat! En eerst nadenkt voordat ie tegen is.
      Dit debat wordt door de Nee schreeuwers / JAN opportunisten gedomineerd. Het is toch geen schande om voor deze randweg te zijn. En inderdaad, op de langere termijn zal blijken dat deze randweg goed is voor Nederweert. Nederweert heeft bijna 17000 inwoners en volgens de zeer “irritante” en “onsmakelijk” geplaatste politieke kleurplaatjes in het weekblaadje van Nederweert (zo te zien heeft de redacteur, zijn politieke voorkeur), zijn er 1000 petities tegen. 1 op de 17 is dus tegen.
      Ik hoop dan ook dat er geen stemronde komt voor de Nee stemmers, want dan komen ze van een koude kermis thuis. En ja, als mijn huis op deze lokatie stond, zou ik ook niet blij zijn. Maar dat heet democratie.

      En de randweg is er in feite al als je ziet hoeveel verkeer er over de Heerweg en Peelsteeg rijden. Dus dan kun er maar beter voor zorgen dat de weg is ingericht op het verkeersaanbod dat toch komen gaat. Is het niet nu, dan over 10 jaar. En nee ik ben niet voor de CDA, maar voor een goede infrastructuur.
      Als je iedere morgen over A2 naar Eindhoven moet rijden, weet je wel wat ik bedoel. Dat krijg je dan als er geen goed wegennet is.

    • Constant maar de aanname dat iedereen die niet expliciet tegen is dan maar vóór is. Helaas, zo is het niet. Er zijn (aan beide kanten) veel mensen die niet de moeite nemen iets te roepen, of denken dat het toch geen zin heeft omdat ze toch allang hun besluiten genomen hebben.

      Ga eens een petitie vóór houden, ik steek mn handen in het vuur dat je geen 16.000 handtekeningen haalt.

    • Denk je dat je met een nieuwe randweg wel beter over de A2 kan rijden ? Dan droom maar lekker verder en zou ik een droomhuisje in Eindhoven kopen ipv in Nederweert. De mensen die steeds binnendoor over de Peelsteeg schieten kunnen ook gewoon over de huidige weg langs het kanaal rijden. Als er een nieuwe weg komt zullen deze mensen ook weer ergens binnendoor gaan rijden, dat blijf je toch houden met dit soort figuren die iedere morgen te laat van huis weg rijden. Beter geen weg dan een uitgeklede versie zoals die nu gepland is te kort op de kern.
      De huidige N266 is niet het knelpunt en blijkt een veel veiligere weg te zijn als de nieuwe randweg.

    • Ik ben het volledig eens met “eerst denken dan roepen” en met Tieske.

      Randweg JA, en wel zo snel mogelijk. Zeg gewoon eens JA tegen de vooruitgang

    • Nee , schreeuwers en Jan opportunisten. Daar worden wij dan voor uitgemaakt. Het is toch heel normaal als je ze je van jou land of grond proberen te verdrijven dat je daartegen in verzet komt. Dit heeft niets te maken met het feit dat wij niet vooruit willen.
      Wij hebben niet om deze weg gevraagd en als je dan eens de moeite neemt te kijken hoe de keuze voor deze weg tot stand is gekomen en hoe ze er mee omgaan is het ronduit schandalig. Maar blijkbaar vinden jullie dat normaal , dit soort mensen noemen ze lafaards. De zogenaamde ” zeer “irritante” en “onsmakelijk” geplaatste politieke kleurplaatjes in het weekblaadje van Nederweert ” liegen er echter niet om, leg ze allemaal naast elkaar en noem mij 1 ding op wat niet waar is , dit is helaas de harde werkelijkheid. Ra, ra dat zovelen die getroffen gaan worden zich genaaid voelen , hoe zou dat toch komen ? Voor degene die het nog niet willen snappen beschrijven de cartoons precies hoe de meesten zich voelen. Dus van begin tot eind een foute aanpak. En al bijna 2,5 jaar in onzekerheid , en daar komen nog eens 2-3 jaar bij.

      Liever strijdend ten onder dan met de staart tussen de benen eruit knijpen.
      Niemand zal hier op staan te wachten, ook de ja stemmers niet als ze te horen krijgen dat ze uit hun huis moeten of weg moeten voor een weg of wat dan ook.

  6. Ben dinsdag ook daar geweest, was inderdaad waardeloos.
    Gemeente komt met onduidelijke oude versie tekeningen waar niets nieuws concreet uitgewerkt opstaat.
    De aanwezige ambtenaren wisten eigenlijk ook niets te melden.
    Waar moet ik op reageren als er niets gepresenteerd wordt?
    Wat ze wel wisten te melden was dat de weg er komt en als het niet binnen het budget past ze de plannen verder aanpassen om binnen het budget te blijven.
    Dit moeten ze zo doen, want de raad heeft een budget vastgelegd waar ze aan vastgepind zijn.
    Met andere woorden: dit wordt niks met alle gevolgen voor de inwoners van Nederweert.
    De politiek heeft in het verleden beloofd dat als er geen fatsoenlijke weg gemaakt kan worden met alle noodzakelijke voorzieningen ( geluid-fijnstof verkeersveiligheid-bereikbaarheid-milieu duurzaamheid-leefbaarheid- groenaanplant-wateroverlastbeheersing enz) binnen het beschikbare budget, dat er dan geen nieuwe randweg komt!

    • Je hebt helemaal gelijk Martien, maar weer is er een lijstje om af te vinken in dit proces van schijndemocratie. Je hebt wat mogen zeggen maar er wordt toch niet naar geluisterd. Op papier heeft de gemeente weer een punt afgewerkt waarop ze later kunnen zeggen, de bewoners hebben de gelegenheid gehad op inspraak. Maar wat heb je eraan als er geen duidelijkheid is of iets nieuws te melden. Of je nu tegen een boom of ambtenaar praat , dat maakt verder niets uit , het zal geen resultaat hebben. Dus nogmaals met grote letters SCHIJNDEMOCRATIE en WITTE BOORDEN CRIMINALITEIT, de woorden waar onze bestuurders wel gevoelig voor zijn, want deze woorden mochten in één van de cartoons niet gebruikt worden. De cartoon moest aangepast worden anders werd die niet geplaatst in het weekblad. Op en top censuur , maar dat weten de meeste mensen helaas nog niet. Ik ben benieuwd wanneer dit verhaal eens echt landelijk uit de doeken wordt gedaan en de ware aard van het beestje boven water komt. Het land van vrije meningsuiting !!!

  7. Ik hoor het CDA, VDD en PVDA in de raadzaal nog zeggen:
    “Wij gaan niet voor de goedkoopste oplossing, maar wij gaan voor de beste oplossing”

    Alweer loze beloftes dus!

  8. Ik sluit me aan bij de meerderheid. Weg met de schijndemocratie, doorpakken. Weg met de auto’s, weg met de weg die er nu ligt. Gemeentebestuur, houd koers.
    .

    • Doorpakken… Walgelijke loze interessant-doen term.

    • We hebben duidelijk een andere smaak Robert

  9. Randweg goed voor Nederweert! Dit is een loze kreet. Op de inloopavonden is vanuit de projectgroep onomwonden gezegd dat de Randweg een idee van gemeente Nederweert is. Verkeerstechnisch niet nodig. De knelpunten (N275: Mac Donalds tot kanaal) is ook zonder de Randweg op te lossen. Het doel van de Randweg is: barriere werking wegnemen en een “beetje groen” creeeren. Heeft niets te maken met de eventuele doorstroom indien de A2 of de A73 vast zou lopen.
    Dit zijn neven effecten.
    Mag je me uitleggen welke voordelen deze Randweg voor Nederweert heeft. Betreffende ambtenaar had moeite om niet hardop te zeggen dat de Randweg overbodig is.
    Laten we duidelijk zijn, het gaat er niet om welke “kleur” iemand heeft CDA, PVDA of anders. Het zal me ………wezen. Maar je mag van bestuurders en raadsleden verwachten dat ze weloverwogen besluiten nemen, die in het belang van Nederweert zijn. Zoals het er nu uitziet word veel geld verkwanseld aan een project wat geen meerwaarde brengt en alleen verliezers brengt (op een handje vol mensen na).
    Afwachten totdat alles duidelijk is, is geen optie. Dan is het te laat. Nu een kritische noot laten horen is een goede zaak. Nu kan het tij nog gekeerd worden. De inloopavonden hebben nogmaals duidelijk gemaakt dat men met dit project grandioos de verkeerde (Rand)weg is in geslagen.

    Oh, Tieske, volgens mij heb ik niet gezegd of gevraagd of jij je naam wilde veranderen. Toch…

    • Een visie Tieske, daar gaat het om. Een visie voor de lange termijn. Jij vraagt om uitleg. Waarom? Iemand die totaal overtuigd is van zijn eigen gelijk overtuig je niet. Al helemaal niet met een visie. Ik mis je stukjes in de krant van zaterdag, Tieske.. Die waren beter. Je was toen af en toe zuur. Maar je schreef ook vaak verrassend leuke en verfrissende stukjes. Waar is die pen gebleven, Tieske.

  10. Nou Tieske, de kritische noot heb je gemaakt…. nu ophouden met zeuren en proberen je gelijk te krijgen. Ik denk dat de Randweg juist een hele goede koers is voor Nederweert.

  11. Niet blijven zeuren. Kijk naar de toekomst.
    Randweg: JA.

  12. Benoem mij nu eens de echte concretevoordelen.

  13. Het is toch niet nodig om als voor of tegenstander je te profileren? Het is toch zeer begrijpelijk dat niemand staat te springen om een randweg naast zijn huis te krijgen en het is ook begrijpelijk dat het verkeer weg moet langs het kanaal, ook daar is overlast voor huishoudens die er naast wonen. Maar …… Hoe er omgesprongen wordt met het gevoel van de betrokken mensen is laag, zeer laag. De gemeente zou echt even de tijd moeten nemen om met elkaar om de tafel te gaan, niet met iedereen maar met een aantal gekozen groeps vertegenwoordigers, die zonder kwaadheid de punten uiteen kan zetten waar op hun beurt de gemeente eens goed naar moet kijken. Wees eens volwassen gemeente Nederweert.
    Dat er een weg moet komen is duidelijk maar doe het dan fatsoenlijk.

  14. Vandaag tijdens de spits, 17.53 uur vertrek vanuit Budschop………..18.02 uur aankomst station Weert.
    18.06 uur vertrek station Weert……..18.17 aankomst Budschop.
    Verder commentaar/uitleg overbodig.

  15. Volgens dhr.Luipers is nut en noodzaak van de nieuwe randweg niet aangetoond en is het een prestige project van de gemeente.
    Deze weg zou onnodig zijn


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Activiteitenprogramma oktober De Pelen
Voor jong en oud van alles te beleven!
30 september 2024 | 20:00
Huis-van-Nicolaas-in-Weert-2019-is-weer-geopend-36
Komende vijf jaar in Franciscus Huis Weert
30 september 2024 | 17:18

Advertentie