De gemeenteraad van Nederweert is dinsdagavond niet akkoord gegaan met een standstill voor agrarische bedrijven. De fractie JAN had een initiatiefvoorstel ingediend voor het nemen van een voorbereidingsbesluit en een aanhoudingsbesluit. Tijdens de vergadering werd het voorstel iets afgezwakt door vooral te benadrukken dat de raad “tijdig” dit besluit zou moeten nemen en niet zo zeer “vanavond”. Het JAN wil hiermee voorkomen dat er onverhoopt veel nieuwe vergunningsaanvragen worden ingediend vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan.
De fractie PvdA steunde het voorstel. De PvdA-leden zouden liever zien dat het besluit vanavond nog genomen wordt. Het voorstel loopt vooruit op de maatschappelijke discussie over hoe in de toekomst moet worden omgegaan met het buitengebied van Nederweert. De fractie hoopt dat in aanloop naar het nieuwe bestemmingsplan de gemeente niet overspoeld wordt met nieuwe aanvragen, met name de aanvragen van grote bedrijen uit andere provincies. Wat betreft de PvdA zou het voorstel ook moeten gaan over fijn stof en ammoniak.
Het CDA wil vooral dat de gemeente inzet op de ingeslagen weg. Projecten als Buitengebied in Balans en de aankomende evaluatie over de geurnormen zouden voldoende moeten zijn om te komen tot keuzes en besluitvorming. De VVD ziet een standstill vooral als het economisch lamleggen van de sector en daarmee ook de innovatieve kracht van de individuele bedrijven.
Het college adviseert om niet in te stemmen met het initiatiefvoorstel van de fractie JAN. Het college ziet voldoende mogelijkheden in de projecten Buitengebied in Balans en hoopt vooral de dialoog gaande te kunnen houden. Na een vraag van Charlotte Koppen licht wethouder Houtman toe dat zo’n beluit altijd nog genomen kan worden mocht de raad dit nodig achten.
De fractie JAN en PvdA onderschreven het voorstel, VVD en CDA stemden tegen. Daarmee is de meerderheid niet akkoord en komt er geen standstill voor agrarische bedrijven in het buitengebied.
3 Reacties
geld is waar het om draait , het belang voor de burgers van Nederweert is ver te zoeken.
??????
Toch vreemd voor een gemeente met het hoogste aantal agrarische knelpuntbedrijven op het gebied van fijnstof en met de meeste toetspunten met een overschrijding van de norm voor fijnstof (RIVM, 2015). De gemeente zegt in het pas uitgekomen rapport van het RIVM zelf: ‘Naar ons gevoel schiet de huidige wet- en regelgeving te kort om knelpuntbedrijven in beweging te krijgen zodat er een daling in fijn stof komt. In de praktijk komt het er ook op neer dat de behaalde reductie weer wordt opgevuld met nieuwe/extra dieren. Wil het probleem definitief opgelost raken moet norm opvullend gedrag voorkomen worden’. Het niet invoeren van een stand-still lijkt dan toch een gemiste kans…..