Skip to content

Dezelfde dag weer naar huis met een nieuwe heup

Redactie
16 december 2015 | 13:06

Advertentie

informatieavond over operatieve behandeling van ernstig overgewichtSJG Weert is een proef gestart waarin patiënten die een nieuwe heup krijgen dezelfde dag nog naar huis mogen. Voordeel voor de patiënt is een sneller en beter herstel doordat deze weer snel in de eigen omgeving is.

Dezelfde dag weer naar huis

Slechts enkele ziekenhuizen in Nederland kennen een dagbehandeling voor deze ingreep. Volgens orthopeed Frank Rahusen is het een logische volgende stap. Als de proef succesvol verloopt, kan SJG Weert en nieuwe heup in de dagbehandeling wellicht in de loop van 2016 al gaan aanbieden.

De pilot is heel vooruitstrevend, zeker voor Nederlandse begrippen. Frank Rahusen heeft een verklaring voor het feit dat nog niet veel ziekenhuizen deze stap hebben genomen: “Vroeger lag men één tot twee weken in het ziekenhuis en heel vroeger zelfs vijf tot zes weken. Mensen hebben er al aan moeten wennen dat die termijn is teruggebracht naar enkele dagen. Als je het dan hebt over een dagbehandeling, waarbij je dezelfde dag nog naar huis mag, schrikken mensen weleens omdat het zo kort lijkt. Maar medisch gezien is het gewoon mogelijk zonder extra risico’s.

Frank Rahusen: “De meeste mensen slapen beter in hun eigen bed. Doordat je thuis meer privacy hebt, kom je ook beter tot rust en herstel je sneller.” De patiënt moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Zo moet de verdere gezondheid in orde zijn, moet de patiënt zich er zelf prettig bij voelen en moet er thuis iemand zijn die de zorg voor de eerste dagen na de operatie op zich kan nemen.”

Proef
Alle gegevens die met de pilot verzameld worden, worden gebruikt om samen met de thuiszorg, fysiotherapie, verpleegkundigen en betrokken afdelingen een goed protocol te creëren met de benodigde vangnetten. Als de proef succesvol verloopt, kan SJG Weert een nieuwe heup in de dagbehandeling, wellicht in de loop van 2016 al gaan aanbieden.

Advertentie

1 Reactie

  1. Als er dan ook betere zorg wordt geleverd aan huis.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie