Skip to content

Brandwonden

Redactie
22 december 2015 | 15:00

Advertentie

vrouw kop zakdoekIndien de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou) kan een brandwond ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt in de ernst van de brandwond. Er kan een eerste-, tweede- of derdegraads verbranding optreden.

  • Eerstegraads brandwond: de verbrande huid is rood, warm en gezwollen.
  • Tweedegraads brandwond: de verbrande huid is rood, warm en gezwollen. Ook doet de huid pijn en er treedt blaarvorming op.
  • Derdegraads brandwond: de verbrande huid is witgeel tot bruinzwart. Er is geen pijn maar dat maakt de verbranding niet minder erg, waarschuw in dit geval altijd direct, ook ’s avonds, een arts!

Wat te doen bij brandwonden?
De slogan is niet voor niets: eerst water, de rest komt later… De eerste stap is dus altijd koelen, dit kan met zacht stromend lauw water (niet te koud) of natgemaakte doeken. Doe dit tenminste vijf minuten, en laat het water nooit rechtstreeks op de wond stromen. Dit om verdere beschadiging van de huid te voorkomen.

Brandwonden bij (kleine) kinderen

Bij (kleine) kinderen is het belangrijk dat alleen de wond wordt gespoeld en, als het kan, niet het hele lichaam. Onderkoeling ligt op de loer en kan levensgevaarlijk zijn. Kledingstukken, maar ook (wegwerp) luiers, die niet aan de huid vastzitten, kunnen tijdens het koelen voorzichtig verwijderd worden. Bij twijfel gewoon laten zitten!

Brandwonden behandelen en verzorgen

Kleine oppervlakkige verbrandingen zonder blaren kunnen worden afgedekt met geïmpregneerd (zalf)gaas. Hierdoor zal het gaas niet verkleven met de brandwond. Laat tweede- en derdegraads brandwonden en kapotte brandwonden altijd door een arts bekijken en behandelen. Een gaas of pleister hoeft niet dagelijks te worden verwisseld. Als deze goed zit, kan deze enige dagen blijven zitten.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Loop eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan u graag te woord!

Namens het team van Alphega apotheek Nederweert wens ik u prettige en veilige feestdagen en een gezond 2016 toe!

Tot de volgende keer!

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie