Skip to content

Solliciteren en discrimineren

Glendi
21 januari 2016 | 17:00

Advertentie

Angelique CarisDiscriminatie is het ongelijk behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van (persoonlijke) kenmerken. In hoeverre is discriminatie van toepassing bij solliciteren? Ik zeg altijd dat het belangrijk is je te verplaatsen in de selecteur, de persoon die jouw cv en motivatiebrief leest. Je verplaatsen in de organisatie waar je graag wilt werken; wat zoeken zij en wat kan jij hen bieden?Waarvoor ben jij de oplossing?

Een ander paste beter in het profiel

Het probleem bij solliciteren is, dat de persoon die beslist of jij wel of niet op gesprek mag komen altijd een persoonlijke mening of vooroordeel heeft. Een voorbeeld: Iemand heeft een dubbele nationaliteit. De Nederlandse en de Marokkaanse, wat zet hij op zijn cv? Maakt het iets uit wat hij er opzet? Ook vragen mensen van 50+ mij weleens of zij niet beter hun leeftijd weg kunnen laten, zodat ze zeker weten dat ze niet op leeftijd worden afgewezen. Plaats je wel of geen foto op je cv? Of die sollicitant die door omstandigheden niet verder heeft kunnen leren dan de Mavo, maar heel veel levenservaring heeft.

Het blijft moeilijk. Welke werkgever maakt een eerste selectie op basis van diploma (niveau)? Ik wil werkgevers oproepen verder te kijken dan een MBO of HBO diploma. Werkzoekenden zijn meer dan een diploma. En wat dacht je van motivatie, integriteit, loyaliteit en doorzettingsvermogen?

En als je dan besluit om iemand af te wijzen, kom dan niet met zo’n slap verhaal. Hoe vaak krijgen werkzoekenden te horen ” een ander paste beter in het profiel”? Ben concreet en vertel eerlijk wat de reden is, zodat een werkzoekende er in ieder geval iets van kan leren voor de volgende sollicitatie. Is dat niet het minste wat je iemand terug kan geven?

Op dinsdag 26 januari heb ik gratis spreekuur van 19:00 tot 20:00 uur voor al uw loopbaan-, sollicitatie- of studiekeuzevragen in de bibliotheek in Weert

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Zou er een werkgever bestaan die naar aanleiding van dit verhaal zijn discriminerend gedrag gaat veranderen? Het antwoord is NEE hoor!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie