Zaterdagmiddag is het project “Bij-zaak” van Lei Reemers genomineerd voor “Kern met Pit 2016“, een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Namens de gemeenten waren burgemeester Evers en de wethouders Mackus en Geraats aanwezig om hun betrokkenheid te tonen. Het vorig jaar ingediende project Stichting Activiteiten Leveroy (SAL Leveroy) kreeg het predicaat “Kern met Pit 2015” uitgereikt.
De wedstrijd Kern met Pit daagt bewonersgroepen uit om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Gedurende het uitvoeringsjaar staat KNHM klaar met tips en contacten in hun netwerk. Lukt het om het project binnen een jaar af te ronden, dan ontvang de initiatiefnemer duizend euro.
Het project “Bij-Zaak” richt zich op het creëren van een lint met verschillende leefomgevingen voor de solitaire bijen binnen de gemeente Nederweert. Binnen dit lint worden in het openbaar groen op verschillende locaties bijenbiotopen aangelegd met daarin kunstwerken die fungeren als bijenhotels. Deze kunstwerken worden ontworpen door lokale kunstenaars en vervolgens voor een groot gedeelte gemaakt bij openluchtmuseum Eynderhoof. De verkozen projecten mogen met ondersteuning van de KNHM starten. Een jurylid wordt aanspreekpunt en met 1 .000 euro op zak kunnen daadwerkelijk stappen gezet worden.
“Bij-zaak”
“Het gaat slecht met de bijen in Nederland,” zo luidde de krantekop die Lei Reemers afgelopen voorjaar las. Lei is een gepassioneerd natuurliefhebber en inititiatiefnemer van o.a. de Vlinderpaat en Bijje-volk. Het artikel zette hem aan het denken. Omdat hij altijd veel plezier beleeft aan de natuur, wil hij graag wat terug doen. Maar wat?
Tijdens een een-tweetje met André Jacobs van zorgboerderij Bosserhof viel opeens het kwartje: Solitaire ofwel wilde bijen zijn dé ideale hulptroepen om de honingbijen te helpen. Wanneer we onze tuinen ideaal inrichten voor solitaire bijen kunnen honingbijen, hommels en vlinders hiervan meeprofiteren. Zo werd project ‘Bij-zaak’ geboren. In Nederland komen meer dan 300 van dit soort bijen voor. Het beestje leeft onopvallend. Waar honingbijen in een kolonie leven, doet de solitaire bij alles alleen. Ze zijn onmisbaar bij de bestuiving en het belangrijkste van alles: ze steken niet.
Er zijn nog geen reacties geplaatst