Skip to content

Wat doe je als een werkgever naar een referentie vraagt?

Glendi
17 februari 2016 | 15:00

Advertentie

Angelique CarisDeze week was er een reclame op de radio die mijn aandacht trok. Het ging over wat een referentie wel of niet mag zeggen tegen jouw potentiele toekomstige werkgever. Tijdens een sollicitatiegesprek kan het namelijk voorkomen dat je gevraagd wordt of je een referentie kan opgeven. De werkgever wil dan graag horen van iemand die met jou gewerkt heeft hoe je functioneert op de werkvloer.

Wie is jouw referentie?

Sommige mensen vermelden direct in hun curriculum vitae de naam en contactgegevens van iemand die een referentie kan geven. Mijn advies is om dat niet te doen. Op het moment dat je in een sollicitatiegesprek gevraagd wordt of je een referentie kunt opgeven, kun je aangeven dat je iemand zal vragen en het bedrijf laat weten wie die persoon is.

De reden is, dat je je referentie kunt laten weten dat hij of zij gebeld wordt en dat deze  niet onverwacht een telefoontje krijgt. Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat ik tijdens het sollicitatiegesprek van een recruiter te horen kreeg dat ik zo rustig overkwam. Hij vroeg zich af of ik überhaupt wel genoeg pit had. Mensen die mij kennen weten dat dat wel goed zit. Toch was dat voor de persoon die tegenover mij zat niet meteen duidelijk. Hij vormt tenslotte een mening over je in een half uur.

Ik heb toen gebeld naar een leidinggevende van mij en gevraagd of ik hem als referentie mocht opgeven. Hij ging akkoord. Ik vertelde hem dat de recruiter twijfelde of ik wel genoeg pit had. Mijn referentie heeft de recruiter toen verteld dat dat wel goed zat. Daarnaast werd natuurlijk gevraagd hoe ik functioneer als werknemer en wat mijn kwaliteiten zijn enz. Een referentie kan het beeld dat je hebt achtergelaten tijdens een sollicitatiegesprek complementeren of bevestigen. Denk daarom goed na wie je vraagt en dat de referentie ook een aanvulling is.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oktoberfest bierpullen bier feest Depositphoto franky242
Dresscode: Tiroler.
27 september 2024 | 20:30
Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00

Advertentie