Deze week was er een reclame op de radio die mijn aandacht trok. Het ging over wat een referentie wel of niet mag zeggen tegen jouw potentiele toekomstige werkgever. Tijdens een sollicitatiegesprek kan het namelijk voorkomen dat je gevraagd wordt of je een referentie kan opgeven. De werkgever wil dan graag horen van iemand die met jou gewerkt heeft hoe je functioneert op de werkvloer.
Wie is jouw referentie?
Sommige mensen vermelden direct in hun curriculum vitae de naam en contactgegevens van iemand die een referentie kan geven. Mijn advies is om dat niet te doen. Op het moment dat je in een sollicitatiegesprek gevraagd wordt of je een referentie kunt opgeven, kun je aangeven dat je iemand zal vragen en het bedrijf laat weten wie die persoon is.
De reden is, dat je je referentie kunt laten weten dat hij of zij gebeld wordt en dat deze niet onverwacht een telefoontje krijgt. Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat ik tijdens het sollicitatiegesprek van een recruiter te horen kreeg dat ik zo rustig overkwam. Hij vroeg zich af of ik überhaupt wel genoeg pit had. Mensen die mij kennen weten dat dat wel goed zit. Toch was dat voor de persoon die tegenover mij zat niet meteen duidelijk. Hij vormt tenslotte een mening over je in een half uur.
Ik heb toen gebeld naar een leidinggevende van mij en gevraagd of ik hem als referentie mocht opgeven. Hij ging akkoord. Ik vertelde hem dat de recruiter twijfelde of ik wel genoeg pit had. Mijn referentie heeft de recruiter toen verteld dat dat wel goed zat. Daarnaast werd natuurlijk gevraagd hoe ik functioneer als werknemer en wat mijn kwaliteiten zijn enz. Een referentie kan het beeld dat je hebt achtergelaten tijdens een sollicitatiegesprek complementeren of bevestigen. Denk daarom goed na wie je vraagt en dat de referentie ook een aanvulling is.
Er zijn nog geen reacties geplaatst