Je hebt vast weleens meegemaakt dat, terwijl je iets aan het vertellen bent en even ademhaalt, iemand anders begint te praten. Vaak komt dat omdat die ander iets herkent in wat jij vertelt. Of je nu met vrienden bent of in vergadering op je werk maakt niet uit. Punt is dat jouw verhaal nog niet af is en terwijl die ander aan het woord is verdwijnt jouw verhaal steeds meer naar de achtergrond. Dat voelt meestal niet lekker.
Wat doe jij in zo’n situatie?
Laat je het zijn, ook al schreeuwt elk vezel in je lijf misschien:’ Hé, ik was aan het woord! Laat mij eens uitpraten!’. Wat doe je? Heb je enig idee wat er zich op dat moment allemaal in jou afspeelt? De wisselwerking tussen de hersenen en je lichaam verloopt onbewust. Reacties van het lichaam op gedachten verlopen ook onbewust en dat gaat zo razendsnel zodat het verstand niet eens tijd heeft om het allemaal te verwoorden. Daarbij heeft elke gedachte een emotionele lading. Slechts 5% van ons gedrag is bewust gepland gedrag, zo is ooit wetenschappelijk aangetoond. Dus dat betekent dat we voor het merendeel automatisch gedrag vertonen.
Communiceren is tweerichtingsverkeer
Allereerst moet de bereidheid aanwezig zijn om naar elkaar te luisteren, maar dan ben je er nog niet. Als er continue heel sterk gedachten in je op blijven komen is het lastig om te luisteren. Vaak vinden we overal wel iets van. We hebben een mening, een oordeel en dat maakt luisteren naar het echte verhaal moeilijker want je vindt er immers al iets van.
Een herinnering, herkenning, maakt luisteren ook anders want daarmee ben je al in je eigen verhaal terecht gekomen. Ook al doe je zo je best om aandachtig te luisteren, je eigen verhaal doet op dat moment al mee en heeft invloed. Aandacht voor elkaar maakt dat ieder zich gehoord voelt.
Wat kan Mindfulness hierin voor jou betekenen?
Hoe je met situaties omgaat bepaalt uiteindelijk hoe je je voelt. Door Mindfulness te beoefenen oefen je om met je aandacht in ‘het nu’ te zijn en niet te oordelen. Je wordt je bewust van je eigen gedachtenpatronen en processen. Je gaat ze herkennen en leert ermee omgaan op een manier die goed voelt. Dat zorgt voor minder stress. Doordat je niet meer zo snel oordeelt maar je mening als het ware nog even uitstelt kun je beter waarnemen. Daardoor zul je meer rust ervaren en van daaruit reageren. Dat heeft een hele andere lading. In dit voorbeeld betekent dit dat je op een vriendelijke manier zegt wat voor jou belangrijk is en jezelf niet aan de kant zet, maar ook aandacht hebt voor de ander.
Lisette
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in zoals De Groote Peel, het Leudal of de IJzeren Man, etc. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op facebook en LinkedIn. Heb je een vraag mail dan naar lisette@jijbentoke.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst