Skip to content

Maak mantelzorg bespreekbaar – stel je vraag!

Redactie
23 februari 2016 | 15:23

Advertentie

Sabinje Corstjens-1Mantelzorger word je vaak van de één op de andere dag. Je partner krijgt bijvoorbeeld een hersenbloeding. Voor de ander zorgen is ook nodig als een ouder dementeert of als een vriend een chronische ziekte krijgt. Mantelzorg wordt vaak gezien als iets vanzelfsprekends. Wanneer de zorg intensief en langdurig wordt, is dat heel zwaar. Aandacht, begrip en ruimte voor maatwerk van de werkgever kunnen dan bijdragen aan een goede werk-privé-balans van de werkende mantelzorger. “Het is daarom van groot belang dat werkgevers zich hiervan bewust zijn en maatregelen treffen”, aldus wethouder Geraats.

Van de werkende beroepsbevolking combineert één op de zes werknemers het werk met mantelzorgtaken. Gemiddeld besteden zij vijftien uur per week aan mantelzorg. Van hen voelt bijna de helft zich zwaar belast en ervaart problemen met de combinatie van werk en zorgtaken.

Extra zwaar

Er wordt meer en meer bij inwoners en het eigen sociale netwerk neergelegd. Noaberschap lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dat nog lang niet altijd voor iedereen. Dit maakt het voor mensen die al mantelzorger zijn extra zwaar.

Eenvoudige oplossingen

Werkgevers kunnen mantelzorgers met eenvoudige oplossingen die weinig tot geen kosten met zich meebrengen al een heel stuk verder helpen. Ze zijn zich hier echter niet altijd van bewust, omdat ze niet weten tegen welke problemen mantelzorgers aan lopen. Ook weten ze vaak niet dat hun werknemers mantelzorger zijn. Bewustwording hierin is dan ook een eerste vereiste”, zegt wethouder Geraats.

Voortrekkersrol

Als gemeente willen wij bijdragen aan deze bewustwording en hierin een voortrekkersrol vervullen. We hebben daarom ons personeelsbeleid ten aanzien van mantelzorg laten beoordelen door de Stichting Werk & Mantelzorg. Dit heeft ertoe geleid dat we onlangs de Erkenning voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in ontvangst hebben mogen nemen”, aldus de wethouder.

Maatwerkoplossingen

Bij mantelzorg gaat het vooral om maatwerk. Voorbeelden van maatwerkoplossingen die bij de gemeente mogelijk zijn: kortdurend zorgverlof; langdurend of palliatief verlof; calamiteitenverlof; deeltijd werken; (tijdelijke) flexibiliteit in aantal te werken uren per dag. Ook zijn er (tijdelijke) mogelijkheden voor het ruilen van werkdagen en thuiswerken.

Bespreek het samen

Bedrijven en organisaties willen wij stimuleren ons hierin te volgen. Een mantelzorgvriendelijke organisatie vraagt niet om nieuw beleid. Met eenvoudige oplossingen zijn mantelzorgers vaak al geholpen. Maak mantelzorg daarom bespreekbaar binnen de eigen organisatie. Uiteindelijk kan hieruit alleen een win-win situatie ontstaan. Wie anders dan u zelf en de werkgever is er het meest bij gebaat dat u gezond, vitaal, productief en met plezier uw werk kunt doen?

Groene-kruis-banner-360x300-SabinjeMeer weten? – Stel je vraag!

Voor informatie kunt u terecht op www.werkenmantelzorg.nl en/of neem contact op met mantelzorgconsulente Sabinje Corstjens van het Steunpunt Mantelzorg Nederweert, tel. (0495) 633504 of 06-44349475 of mail Sabinje.Corstjens@dezorggroep.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30
Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00

Advertentie