Skip to content

Bachelor Plan voor centrum Nederweert

Redactie
6 maart 2016 | 19:24

Advertentie

Bachalor plan centrum NEderweertOp 15 maart neemt de gemeenteraad een besluit over de nieuwe detailhandelsvisie voor het centrum van Nederweert. Een groep ondernemers is het niet eens met de in de visie opgenomen herontwikkeling van het pand Wijen en heeft een eigen visie uitgewerkt voor een toekomstbestendige winkelstructuur voor het centrum van Nederweert.

De ondernemers zijn van mening dat de aanpak van de gemeente leidt tot een veel te dure oplossing die bovendien verdere ontwikkelingen, zoals de optimalisatie van het Lambertushof, onmogelijk maakt. Zij hebben daarom een alternatief voorstel uitgewerkt wat verder gaat dan alleen de locatie Wijen. In de themaraad en in het raadsvoorstel is hieraan helaas geen aandacht besteed. De ondernemers zijn van mening dat eerst overeenstemming moet worden bereikt over de basisstructuur voor het gehele kernwinkelgebied voordat met herontwikkeling van locaties kan worden gestart.

CentrumNederweert

Volgens de ondernemersgroep is er te weinig aandacht voor de totaalvisie over het centrum van Nederweert. Een detailhandelsvisie is nog geen structuurvisie en al helemaal geen doorkijk naar de lange termijn. In Nederweert is de laatste jaren vooral gebouwd en uitgebreid door ad hoc plannen waardoor de grote lijn en visie, als die er al was, niet tot uiting is gekomen. Nu alleen plan Wijen ontwikkelen met een pand van 18 meter hoog, pal langs het gemeentehuis is een doorn in het oog voor de architectuur. Het gemeentehuis ligt nu in een prachtige parkomgeving  met daaromheen laagbouw. “Hiernaast een gebouw zetten van 18 meter hoog past niet in een dorp,” aldus de ondernemers.

Van lint-structuur naar plein-structuur

Architect Chris Frerker heeft vanuit zijn betrokkenheid en kennis over Nederweert een Bachelor Plan met een doorkijk naar de toekomst opgesteld, zonder belast te zijn met belangen van pandeigenaren en supermarkten. Het is een visie over hoe Nederweert er in de toekomst uit zou kunnen zien. Nederweert zou kunnen dienen als satelliet in de regio met het Lambertushof als middelpunt van het centrum. Niet gemaakt om te flaneren door de winkelstraten maar als boodschappencentrum om gericht boodschappen te kunnen doen met voldoende aanbod van winkels en supermarkten.

De ondernemers zijn eensgezind over het Bachelor Plan. Hierbij is de bindende voorwaarde dat eerst het Lambertushof moet worden uitgebreid en klaargemaakt voor de toekomst én, daar is iedereen het over eens, moet de verkeerssituatie in de Kerkstraat en de Brugstraat worden aangepast. Stap twee is de ontwikkeling van plan Wijen, maar nadrukkelijk pas nadat het Lambertushof klaar is. Dan pas moet worden gekeken waar behoefte aan is. Nu al bestemmen dat er een supermarkt in moet, is veel te detaillistisch voor een structuurvisie vanuit de gemeente.

Advertentie

8 Reacties

  1. Misschien een idee van een leek .Eenrichtings verkeer Brugstraat en Kerkstraat opheffen parkeer plaatsen creëren en max. snelheid verhogen naar 100 km/h . Dit alles om snel je boodschappen te kunnen doen in Nederweert .

  2. Het is heel goed mogelijk dat er `n groep ondernemers is die eensgezind zijn.
    In de bijeenkomst, georganiseerd door `n door de Gemeente ingehuurd bureau,is door het
    overgrote deel (ongeveer 90%) van de aanwezige ondernemers aangegeven dat het eenrichtingverkeer de grote boosdoener is.
    De Gemeente heeft, door het invoeren hiervan, `n negatieve stempel gedrukt op het bereik van de winkels in Nederweert. Niemand had hierom gevraagd.
    De Gemeente wil, ondanks adviezen dat centrumgebieden zeker niet groter moeten worden,
    toch weer ingrijpen en het winkelgebied vergroten.
    Zorg er eest eens voor dat consumenten weer gemakkelijk in het centrum kunnen komen.
    Eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat had al lang opgeheven kunnen zijn.
    De Brugstraat zal, door de herinrichting, `n probleem gaan worden.(en blijven)

    • alles wat afgelopen jaren is geinvesteerd in kerkstraat en brugstraat is weggegooid geld!!

      alleen maar drama, ellende, geen parkeerplaatsen, eenrichtingsweg waar niemand om vroeg!

      geen enkele aanpassing heeft vooruitgang gebracht, alleen maar design waar nederweert ook echt behoefte aan had….NIET DUS!!!

      VOORAL DOORGAAN!!!!!!

  3. Dit is toch bijna hetzelfde als wat college voorstelt? Verder is het geen visie maar een lang verhaal met de uiteindelijke vraag wat waar moet komen. Ik zou zeggen; Aanpassen eenrichtingsweg, mooie nieuwe supermarkt op Lambertushof, mooie nieuwe supermarkt op locatie Wijen en in het groene kruis gebouw enkele doktoren zodat deze in het centrum ook beter verspreid zitten. Iedereen blij! Beginnen maar!

  4. Wat een problemen, zet iedere ondernemer in een tent voor 150,-euro standgeld per jaar op zaterdagmorgen!!!!
    Geen onroerendzaakbelasting meer te innen, de productprijzen kunnen dan flink naar beneden.
    Geen personeelskosten, de productprijzen kunnen nog verder dalen.
    Geen stroom en gasrekeningen, de producten kunnen ongekend naar beneden.
    Geen gemeentebestuur meer, die producten kunnen we ook in Weert krijgen, scheelt een hoop kost ons allemaal stuk minder!!!!!!!!!!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie