Het tweede basisprincipe van Mindfulness is geduld. Ik herinner me dat mijn moeder altijd alles in de gang deed zoals ze hier in Limburg zeggen. Voordat ze haar jas aan de kapstok hing had ze het elektrische fornuis al aangezet en stond de koffie te pruttelen. Zelden liep ze rustig, haar pas was altijd gehaast. Een fysiotherapeut zei ooit met luide stem quasibestraffend tegen haar: ‘Mevrouw Poell-Heijmans u moet ook eerst opstaan, even goed rechtop gaan staan en dan pas gaan lopen. Uw hoofd is al bij de voordeur en dan moet de rest nog volgen!’ Ze kon er wel om lachen maar veranderen dat vond ze moeilijk. Geduld heeft te maken met wachten, met niet reageren, niet oordelen, met tijd, met pauze, met rust en is onlosmakelijk verbonden met de andere basisinstellingen van Mindfulness. Ongeduld daarentegen geeft een gevoel van onrust en irritatie. Als je ongeduld nog verder afpelt dan vind je daaronder een zekere mate van boosheid en misschien zelfs woede.
Geduldig is niet hetzelfde als passief. Dat leer je in het therapeutische stuk van Mindfulness. Geduld laat zien dat je begrijpt dat dingen hun tijd nodig hebben. Dat alles en iedereen zijn eigen tempo heeft waarover je geen oordeel hoeft te hebben. Jon Kabat-Zinn schrijft in een van zijn boeken dat je met het ontwikkelen van geduld jezelf eraan herinnert dat je je niet hoeft te ergeren of boos te worden als iets niet gaat zoals jij dat wilt. Beoefenen van Mindfulness heeft tijd nodig.
De natuur als voorbeeld
Geduld is een innerlijke kwaliteit die je kunt ontwikkelen maar ontwikkelt zich niet van de ene op de andere dag. De seizoenen in de natuur en een vlinder zijn een paar mooie voorbeelden die ons daarover iets kunnen leren. Kijk naar de rups die zich tijdens zijn korte rupsenleven volvreet, zich vervolgens terugtrekt om zich klaar te maken voor de grote transformatie. De vlinder die geduldig wacht totdat het moment is aangebroken waarop hij zich kan ontpoppen. Je kunt dit proces niet versnellen door de pop alvast open te krabben, dat zou de vlinder geen goed doen. Toen ik Rolf van der Vegt naar een foto vroeg voor dit artikel had ik hem alleen de titel gegeven en niet de inhoud laten lezen. Hij kwam met deze prachtige foto die perfect aansluit bij de tekst. Vanaf 27 maart kunnen we in Nederweert weer een bezoek brengen aan de vlindertuin op Bosserhof. Meer informatie daarover lees je hier.
Mindful moment – onthaasten –
Een simpele, informele oefening, is een aantal keer per dag gedurende een paar minuten je tempo verlagen en datgene wat je aan het doen bent met aandacht doen terwijl je heel rustig en bewust in- en uitadement. Er zijn volop momenten aanwezig op een dag. Bijvoorbeeld je pas vertragen als je van A naar B loopt. Als je de maaltijd aan het voorbereiden bent, de was strijkt, aan het poetsen bent. Maakt niet uit waar je bent en wat je aan het doen bent. Probeer het maar eens. Doe het ook op momenten dat je juist heel gehaast bent en dat wat je doet niet wil lukken.
Nieuwe training Mindfulness
Binnenkort starten we weer met een nieuwe groep. Wat mag je verwachten? Een intakegesprek + 8 bijeenkomsten van ca. 2,5 – 3 uur + syllabus met oefen cd’s + audiobestanden via internet te downloaden + individuele coaching gedurende de periode van de training. Informatie en aanmelden bij info@jijbentoke.nl.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Foto: Rolf van der Vegt
Er zijn nog geen reacties geplaatst