Skip to content

Joep in de ban van de Boekenweek – Literatuur

Redactie
16 maart 2016 | 20:00

Advertentie

Bruna NederweertTot en met zondag staat bij Bruna Nederweert alles in het teken van de Boekenweek. Deze 81e Boekenweek heeft als motto ‘Was ich noch zu sagen hätte’. “Dit jaar gaan we ook de grens over,“ aldus Joep. “Naar onze oosterburen, maar ook naar het westen, zuiden en noorden. Want met boeken van buitenlandse schrijvers kom je overal!

Joep Gommans van de Bruna in Nederweert maakt deze week elke dag een boekkeuze uit een bepaalde categorie. Vandaag een aantal recensies uit de categorie Literatuur.

Boekenrecensies – Literatuur

Gij nu Griet op de BeeckGij nu

Griet op de Beeck – € 19,95



Griet op de Beeck is inmiddels erg bekend vanwege het boek Kom hier dat ik u kus. Daarmee was ze het voorbije najaar nog genomineerd voor de NS Publieksprijs. Deze Vlaamse schrijfster is ook vaker te gast bij De wereld draait door.

Gij nu is geenszins een verzameling per ongeluk bij elkaar geplaatste verhalen. Vijftien verschillende mensen staan allemaal op een bepalend moment in hun leven.

Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid, over verledens die je blijven achtervolgen tot je beter leert te weten. Of, als je het durft toe te laten, de liefde die kan helpen. En over het verlangen om gezien te worden, de dwang om het goed te doen en de angst voor het geluk.

Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Niet omdat er anekdotische verbanden zouden bestaan, maar omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

Het boek van de BaltimoresHet boek van de Baltimores

Joël Dicker – € 19,90



Tot de dag van het Drama waren er twee families Goldman: de Goldmans-uit-Baltimore en de Goldmans-uit-Montclair. De Goldmans-uit-Montclair, waarvan Marcus Goldman deel uitmaakt, zijn een middenklassengezin dat in een klein huis in Montclair woont. De Goldmans-uit-Baltimore vormen een welvarend gezin dat in een luxe villa in een rijke buitenwijk van Baltimore woont. Voor hen koestert Marcus een grenzeloze bewondering.

Acht jaar na het Drama besluit Marcus de geschiedenis van zijn familie te vertellen en blikt hij terug op de lotgevallen van de Goldmans-uit-Baltimore, op zijn dierbare neven Hillel en Woody en hun buurmeisje Alexandra. Al voor het Drama zich ontvouwde begon het vernis van de Baltimore-Goldmans langzaam scheurtjes te vertonen. Totdat alles op een dag instortte. En sindsdien wordt Marcus voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd?

Turis
Turis

Özkan Akyol – € 19,95


In een arbeiderswijk in Deventer woedt een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door vader Turis, een onaangepaste dronkaard en hoerenloper, iemand zonder geweten. Hij komt jarenlang weg met zijn escapades en intimidaties die het hele gezin gegijzeld houden.

Maar dan grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader voorgoed uit hun levens te verdrijven. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid krijgt hij al snel tegenwerking uit onverwachte hoek. De zoon dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral tot zichzelf.

Turis is een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman, die de je meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar moeiteloos afwisselen. Oprecht een aanrader!

Uit & ThuisUit & Thuis

Karl Ove Knausgård – € 19,95



Karl Ove Knausgård is gefrustreerd. Het WK is bezig, maar hij zit thuis op de bank. Zijn goede vriend Fredrik Ekelund is wél ter plekke in Brazilië en maakt het grootste voetbalspektakel ter wereld live mee. De twee vrienden wisselen brieven uit over voetbal, vriendschap en andere dingen des levens. Over voetbalfoto’s, jeugdherinneringen en bovenal over hoop en geluk; twee woorden waar het zowel in het voetbal als in het leven om draait.

Onlangs ontving Knausgård nog lovende recensies van voetbalblad Hard Gras en Het Parool. En ook wij zijn enthousiast over dit werk, geschreven tijdens en met de emoties van het WK 2014.

Mannen zonder vrouwMannen zonder vrouw

Haruki Murakami – € 19,99

In zeven nieuwe korte verhalen wijdt levensgids en meesterverteller Haruki Murakami zich opnieuw aan een van zijn grote thema’s: de liefde. De verhalen in Mannen zonder vrouw horen tot de meest tedere, ontroerende teksten uit zijn oeuvre – en ze zijn onmiskenbaar Murakami. Ze gaan over eenzame, beschadigde mannen, mannen die iets beslissends mankeert, melancholieke mannen. Met andere woorden: kleurloze mannen…

Misschien wel de beste verhalenbundel die Murakami ooit heeft uitgebracht!

Het zevende kind
Het zevende kind

Erik Valeur – € 6,99 (Alleen bij Bruna!)



In 1961 worden zeven kinderen geboren op kraamafdeling B van het Rigshospital in Kopenhagen. Alle zeven worden ze ter adoptie afgestaan en een dag na hun geboorte naar het Kongslund-kindertehuis gebracht. Binnen enkele maanden krijgen de zeven kinderen nieuwe ouders en een nieuwe toekomst. Hun herkomst lijkt volledig vergeten. Maar aan de vooravond van het zestigjarige jubileum van het tehuis wordt een anonieme brief verstuurd waaruit blijkt dat een van de kinderen een geheim met zich meedraagt.

Een indrukwekkend debuut waarin literaire kwaliteit en meeslepende spanning samenkomen. Een onvergetelijk verhaal over de levens van zeven kinderen die voor altijd met elkaar verbonden zijn.

Exclusief bij Bruna is deze grootse roman nu voor een kleine prijs.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30
Gemeentehuis-Nederweert-1
Te hoge geurbelasting en gezondheidsrisico’s
17 september 2024 | 16:50
koorts24
Jack JF Naus, Alphega apotheek Nederweert
17 september 2024 | 15:00

Advertentie