Skip to content

Bouwactiviteiten Rumal onder dwang stilgelegd

17 maart 2016 | 17:57

Rumal NederweertRumal (Rubber Maalindustrie Limburg bv) in Nederweert heeft al veel problemen met de buurtbewoners en lijkt nu ook af te stevenen op een confrontatie met de gemeente Nederweert. Rumal is opgedragen te stoppen met zijn bouwwerkzaamheden, echter uit controle blijkt dat daar geen gehoor aan is gegeven. De bouw is daarop stilgelegd door de gemeente. Indien Rumal toch doorgaat met zijn werkzaamheden moet het bedrijf  € 25.000 betalen.

Bouwactiviteiten Rumal onder dwang stilgelegd

Sinds de komst van het bedrijf aan de Kanaaldijk in Nederweert regent het klachten van overlast. Het vermalen van vrachtwagenbanden tot een hoogwaardig rubbergranulaat en -poeder gaat gepaard met stankoverlast en rubber- en ijzerresten die neerdalen in de omgeving. Omwonenden klagen steen en been over stank en aanslag op hun woningen en auto’s. De heer Spitters, een buurtbewoner, heeft zelfs eieren van zijn hobbykippen laten onderzoeken en vergelijken met andere eieren. Uitkomst is dat het dioxinegehalte beduidend hoger is, maar niet boven de toegestane norm. Volgens Spitters kan men hieruit wel afleiden dat er duidelijk iets niet klopt.

Tot nu toe heeft Rumal een goede verstandhouding opgebouwd met gemeente en provincie. Een nieuwe aanvraag voor uitbreiding van het bedrijf kon dan ook rekenen op medewerking van beide. Vooruitlopend op de vergunning is Rumal al begonnen met de bouw. Dit kan de gemeente gedogen als er zicht is op legalisering. Echter de provincie wil deze verklaring niet afgeven en dus is Rumal nu in overtreding.  “Handhaven is dan een laatste middel, maar daar lijkt het wel op af te stevenen, ” aldus burgemeester Evers in een reactie op vragen tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag. De burgemeester gaf aan dat de gemeente al langer bezig is met handhaven en dat het moment van repressief handhaven nu is aangebroken.

Advertentie

1 Reactie

  1. Naast Rumal ligt Peelbeton.
    Die werken met cement waar vliegas en dus ook dioxine in zit.
    Tot voor een paar jaar heeft in de buurt ook een steenbreker gelegen. Qua stof / cement is hier ook dioxine vrij gekomen….

    Zwart stof zie je eerder als grijs of wit….
    Rumal is niet altijd even netjes, maar dioxine kan men niet zo maar op hun afschuiven.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie