Al sinds 1875 wordt er in Nederweert in verenigingsverband blaasmuziek gemaakt. Het begon in dat jaar met Fanfare Burgerlust. Maar in 1901 ging Fanfare Burgerlust ter ziele en werden de instrumenten ingeleverd. Men ervoer echter al snel dat een dorp zonder muziekgezelschap toch iets mist. Daarom werd twee jaar later in 1903 door pastoor Kerbosch de Kerkelijke Fanfare Sint Lambertus opgericht.
De strenge moraal in het begin van de 20e eeuw en een verschil van mening over de viering van het jaarlijks Caeciliafeest leidde in 1908 tot een schisma in de Nederweerter muziekwereld. Op 8 december van dat jaar werd namelijk door een aantal geroyeerde leden van de kerkelijke fanfare de Fanfare Wilhelmina opgericht. Een fanfare met 16 gloednieuwe instrumenten. Een drapeau werd in Ospel op de kop getikt, afkomstig van een ter ziele gegane fanfare aldaar. En als klap op de vuurpijl werd Fanfare Wilhelmina later ook nog uitgebreid met een door kapelmeester van Dooren opgeleide klarinettenkwartet, waardoor men “promoveerde” tot Harmonie Wilhelmina en zo definitief afstand nam van de kerkelijke fanfare.
Maar ook Harmonie Wilhelmina kon op enig moment nog maar net het hoofd boven water houden. Het concourswezen van die tijd was bij lange na niet gereglementeerd als tegenwoordig. In feite was deelname in elke afdeling vrij, maar men hield zich angstvallig aan een erecode, die bepaalde dat men niet lager inschreef dan de klasse waarin de laatste eerste prijs behaald werd. En dat kon Harmonie Wilhelmina op enig moment niet meer waar maken. Concoursdeelname werd dus bijna zeker een afgang en daar leenden zich de muzikanten (en de dirigent) niet voor. Om deze klip te omzeilen, ging men als volgt te werk. Op de Algemene Ledenvergadering van 8 juni 1929 werd Harmonie Wilhelmina officieel ontbonden. Echter, op diezelfde vergadering werd een “nieuw” muziekgezelschap opgericht, de Harmonie St. Caecilia.
Fanfare St. Lambertus op haar beurt overleefde de eerste wereldoorlog, musiceerde naar vermogen maar werd door allerlei problemen eind 1921 met opheffing bedreigd. Door inzet van velen wist men de club financieel en muzikaal bij elkaar te houden tot de dag van de gezamenlijke ledenvergadering met de Harmonie St. Caecilia, op St. Josephsdag 1941 (19 maart), waar het besluit tot een fusie zou vallen. Harmonie Sint Joseph Nederweert komt voort uit deze fusie van Harmonie Sint Caecilia en Fanfare Sint Lambertus in het oorlogsjaar 1941 en wel op 19 maart van dat jaar.
De harmonie speelt vanavond op haar verjaardag om 18.00 uur tijdens de Eucharistieviering in de Sr. Lambertuskerk. Aansluitend gaat het gezelschap naar Dansrijck voor koffie en vlaai.
De harmonie zal ook dit jaar veel op straat te zien en te horen zijn zoals bij de begeleiding van communicanten, de aubade op Koningsdag, de intocht van de Jeugdwandelvierdaagse en de Sinterklaasintocht. Maar er zijn dit jubileumjaar nog tal van extra activiteiten waaronder het zeer geslaagde Nieuwjaarconcert ´Swinging New Year´, een Zomeravondconcert op 21 juli, twee Promsconcerten op 4 en 5 november en een Silvesterconcert op 29 december.
Er zijn nog geen reacties geplaatst