Skip to content

Expositie Greet Boekholt over ‘140 x 7’

23 maart 2016 | 11:00

Greet_Werk02De Weerter kunstenares Greet Boekholt (77) exposeert in de periode zaterdag 2 april t/m 26 april met 140 collages over het getal “7” in de kruisgangen bij de Caroluskapel, Swalmerstraat 100 in Roermond. De tentoonstelling “140 x 7’ is elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezichtigen van 14.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis. De officiële opening is op zaterdag 9 april met een concert van het Barokensemble Primavera.

Het is de tweede tentoonstelling van Greet Boekholt binnen drie jaar met collages dat door kenners wordt betiteld als “monnikenwerk”.
In deze expositie staat het magische en symbolische priemgetal “7” centraal, verwerkt in maar liefst 140 collages. Zo heeft de kunstenares het thema ‘7’ verwerkt in collages zoals o.a. de zeven planeten, de zeven deugden, de 7-sprong, de wolf en de zeven geitjes, de zeven kleuren van de regenboog, de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, Abraham en zijn zeven zonen en de Zeven Provinciën. Eerder was Greet Boekholt tien jaar bezig geweest met 1119 -zeer gedetailleerde- collages over planten en kruiden uit haar vroegere tuin in Ospel Dit resulteerde in 2014 in een expositie in de Boostenzaal in Weert én het boek “Hortus Conclusus”.

Waarom het getal zeven?
Greet Boekholt is in 2010 op het idee gekomen toen zij in New York op bezoek was bij haar dochter Truike. Truike’s kinderen, een tweeling, een jongen en een meisje, werden toen zeven jaar. Op het verjaardagsfeestje van het meisje waren zeven meisjes van zeven jaar. Greet liet de kinderen in haar dagboek zichzelf tekenen. En vanaf dát moment is zij creatief aan de slag gegaan met dat ‘heilige, symbolische, intrigerende, mythische priemgetal 7’. Er volgde een periode van zoeken, inventariseren, kopiëren en mappen aanleggen. Uiteindelijk vond zij, mede dankzij tips van vrienden en kennissen meer dan 140 items, interessant genoeg om er collages van te maken op een formaat van 35 bij 70 cm. Zij liet de oorspronkelijk witte lakenstof verven door haar kleinkinderen in de zeven kleuren van de regenboog. Vervolgens liet Greet Boekholt foto’s en plaatjes drukken op witte lakenstof, knipte ze uit en begon met het gegeven te spelen en associaties te maken rond het thema.

Ze begon erbij te tekenen, zocht de betekenissen op en plakte die op het passe-partout, vaak ook met een gevonden gedicht. Greet Boekholt: “Ik verdronk er bijna in, zo boeide het mij. Op deze wijze kon ik zoveel dingen waar ik mijn 77 jaar lange leven mee in aanraking kwam, vastleggen: goede en slechte gebeurtenissen, droevige en blije liedjes, wit en zwart.”

Zie ook: www.greetboekholt.nl en www.140x7opeenrij.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie