Vertrouwen is de vierde basisinstelling voor de beoefening van Mindfulness. Tegen de cursisten zeg ik altijd: ‘Geloof niet klakkeloos wat ik vertel, maak je eigen ervaringen. Je bent je eigen leraar’. Datzelfde werd ook mij ooit verteld toen ik voor het eerst deelnam aan zo’n training en daardoor leerde ik meer te vertrouwen op mezelf.
Volgens fotograaf Rolf van der Vegt heeft deze parelhoender er het volste vertrouwen in dat hij met zijn vertoning de meeste vrouwtjes aan zal trekken. Geen last van te weinig zelfvertrouwen, hij durft zich te tonen.
Vertrouwen heeft te maken met geloven in jezelf. Dat ontwikkel je met openheid en eerlijkheid. Eerlijkheid begint met eerlijk zijn naar jezelf. Twijfel ontstaat pas als je na gaat denken over de verhalen die je zelf bedenkt, al dan niet onder invloed van je omgeving. Het maakt niet uit hoe groot of klein een vermeend probleem is. Het antwoord vindt je altijd bij jezelf. Op die manier ontdek je ook waar jouw persoonlijke grenzen liggen. Je weet heel goed of iets goed of niet goed voelt. Jammer dat veel mensen daar zo snel aan voorbij gaan en zich aanpassen aan wat men denkt dat sociaal wenselijk is. Er zit echter nog een heel groot verschil tussen a-sociaal gedrag en gedrag waarbij je je steeds aanpast aan anderen. Kortom, hoe meer je in staat bent om vertrouwen in jezelf te ontwikkelen, des te makkelijker wordt het ook om anderen te vertrouwen en het goede in hen te zien.
Kinderen die vanuit hun opvoeding leren dat ze op zichzelf kunnen vertrouwen, fouten en vergissingen mogen maken, hebben doorgaans meer zelfvertrouwen dan kinderen wiens ouders altijd de touwtjes uit handen nemen. Hoe goed bedoeld en liefdevol de intentie ook is, op enig moment is het goede voorbeeld geven niet meer voldoende en mag je ze het ook echt zelf laten doen. Je geeft ze daarmee niet alleen verantwoordelijkheid maar bovenal het vertrouwen dat ze het zelf op kunnen lossen, ook al doen ze het anders dan dat jij het zou doen.
Het is eerste Paasdag als ik dit schrijf. Zo dadelijk gaan we samen de familie-brunch klaarmaken. Eieren horen bij Pasen en dat doet me meteen denken aan iets dat ik gelezen heb over kippen. Er stond geschreven dat kippen hun jonge kuikens op de kop pikken als ze te lang in hun nest blijven rondhangen. Alsof ze willen zeggen: ’Hé daar, je kunt het wel. Ga maar op je eigen benen staan!’ Ik herinner me nog heel goed het moment waarop mijn, toen 15-jarige, zoon vertelde dat als hij klaar was met de middelbare school hij op kamers zou gaan wonen. Even werd ik heen en weer geslingerd tussen het enthousiasme dat ik met hem deelde en het besef dat hij dan al over 2 jaar het huis uit zou gaan. Loslaten, los en laten, erop vertrouwen dat het goed komt. Je leert erover in een training Mindfulness.
Mindful moment – Vertrouwen – In plaats van het vertrouwen te halen uit wat andere mensen tegen je zeggen of doen kun je leren om wat meer op jezelf te vertrouwen. Klik hier voor een oefening op de website.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Foto: Rolf van der Vegt
Er zijn nog geen reacties geplaatst