Het programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! staat in de belangstelling bij (Brabantse) Peelgemeenten. Regelmatig zijn er contacten met Brabantse overheden en organisaties. Op donderdag 31 maart bezochten de gemeenten Asten, Deurne, Reusel de Mierden, Oirschot en Venray het buitengebied van Nederweert.
Toekomstbestendig
In de Peelboerderij bij nationaal park De Groote Peel vertelden de leden van het Schakelteam van de gemeente Nederweert hoe ze drie jaar geleden zijn begonnen met het programma ‘Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen!’. Het doel van het programma is om het buitengebied in de gemeente Nederweert toekomstbestendig te maken en te houden.
Leren van elkaar
In het programma werken ondernemers, inwoners en bezoekers van gemeente Nederweert samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. De problematiek op het Nederweertse platteland is vergelijkbaar met die van andere gemeenten: veel grote agrarische bedrijven, bezorgde burgers die overlast ondervinden en de verwachting dat de komende jaren een groot deel van de bebouwing leeg kom te liggen. Het bezoek van de Peelgemeenten had meerdere doelen. Aan de ene kant wilden ze graag horen hoe Nederweert omgaat met de belangen in het buitengebied, aan de andere kant is er gesproken over mogelijkheden om samen te werken en van elkaar te leren.
Grenzen verkennen
De Brabantse gemeenten die naar Nederweert kwamen hebben meer ervaring met het aanpassen van geurnormen en de gebiedsdialoog in het buitengebied. In Brabant kunnen gemeentes ook andere instrumenten gebruiken omdat de provincie een ander beleid voert. Zo heeft de provincie Brabant grenzen gesteld aan dienrenaantallen. In Limburg is dat niet zo.
Uitwisselen kennis en ervaring
Naast een presentatie van de gemeente Nederweert vond er een busrit plaats langs verschillende ‘proeftuinen’. Bij deze proeftuinen is een toelichting gegeven over de aanpak in Nederweert. Een aantal proeftuin verliep succesvol, een aantal andere leverde waardevolle verbeterpunten op. De conclusie aan het einde van de middag was dat de Peelgemeenten door het uitwisselen van ervaringen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken door samen te werken.
1 Reactie
Vreemd dat gemeente Nederweert Brabantse gemeenten wel informeerd over de proeftuintjes en ook de proeftuinjes laat ZIEN, terwijl de inwoners van Nederweert zelf weinig of niet geinformeerd worden en zeker niet naar buiten mag welke proeftuintjes er zijn. Vanwege de privacy mag dit niet!
Een beetje dubbel.
Wil gemeente Nederweert naar buiten toe de schijn wekken dat er in Nederweert goed gewerkt wordt?? De dialoog, proeftuintjes enz, enz, heeft voor Nederweert concreet niets gebracht.
Een wethouder, die steeds maar roept: “Ik ben er blij mee”. “Er is vooruitgang geboekt” “Nieuwe technieken lossen de problemen op”.
Nou als ik bij het Guulke op het terras zit of ik loop in de buurt van de kerk, merk ik van dat alles niets! Het aantal dieren neemt toe————meer mest ——meer zware vrachtwagens en tractoren met mest op de smalle wegen (leuk voor o.a. schoolgaande jeugd die op hun fietsje naar school gaan). Over tijdje lekker warme dagen——-veel stank———’s nachts lekker met de ramen DICHT slapen.
Dit is ook met de collega’s van Brabant uitgewisseld? Het antwoord wordt door de werkgroep zelf gegeven. In Brabant heeft men een ander (strenger)beleid. Dus werkgroep een tip: jullie moeten niet met deze mensen praten maar bij de provincie, bij dhr. Van de Broek!
P..S. De Brandanders hebben de werkgroep toch zeker hartelijk bedankt dat Brabantse ondernemers hier zo warm door de gemeente ontvangen worden?
Wethouder slaap zacht. en bedankt