Ingezonden brief
Op 4 april organiseerde de gemeente Nederweert een themaraad over Duurzame Energie. Burgemeester en wethouders willen inzetten op zonne- en windenergieprojecten om daarmee te voldoen aan de landelijke en provinciale afspraken over duurzame energie. Die houdt onder andere in dat de Provincie Limburg 95 Megawatt via windenergie moet leveren. Op dit moment wordt in Limburg pas 2 tot 3 % duurzame energie geproduceerd. Als de gemeente in 2020 de haar opgelegde doelstelling van 14 % duurzame energie wil halen zouden er tegen die tijd in Nederweert ongeveer 22.000 zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven, of 107 hectare zonnevelden of 10 windmolens van 4 Megawatt gerealiseerd moeten zijn.
Het zal dus een mix moeten worden van wind- en zonne-energie. Daarbij wil de gemeente beginnen met het plaatsen van 4 of 5 windmolens met een tophoogte van 147 meter. De toren van de Lambertuskerk is ongeveer de helft kleiner.
Omdat hoge windmolens een nadrukkelijk effect op de omgeving hebben acht de PvdA het noodzakelijk potentiele locaties te bezien in het licht van het gemeentelijk beleid “Buitengebied in Balans”. Een van de door de gemeente geopperde locaties voor een windmolenpark ligt met name in het gebied langs het kanaal, ter hoogte van de natuurgebieden Schoorkuilen, Sarsven en Wellenstein. Een andere optie is volgens de gemeente het landbouwgebied tussen de Banen en De Zoom richting de Kleine Moost, ook weer natuurgebieden. Dat de gemeente buiten de bebouwde kom wil blijven vindt de PvdA logisch. Maar industriegebieden zoals de Pannenweg en Kampershoek lenen zich veel beter voor windmolens dan het buitengebied, waar volgens de gemeente plaats moet zijn voor natuur en recreatie.
De gemeente wil ook actief meewerken aan een energiecoöperatie, iets waar de PvdA groot voorstander van is. Wel hoopt de PvdA dat dan ook serieus gekeken wordt naar de aanleg van een of meerdere zonneparken. Deskundigen hebben immers al bevestigd dat windmolens een tijdelijk tussenstadium vormen op weg naar uiteindelijke duurzame energie via zonnewarmte en aardwarmte. Nog los van het gegeven dat windmolens vrijwel alleen kunnen bestaan bij de gratie van hoge subsidies.
Tenslotte wil de PvdA dat de gemeente zelf ook actief wordt op dit thema. Zo zouden dienstauto’s volledig elektrisch kunnen zijn en er op alle daken van overheidsgebouwen zonnepanelen kunnen worden geplaatst.
2 Reacties
Zonneparken? Benut liever de vele daken van de stallen in onze gemeente! Is wel zo efficiënt.
Zonneparken hebben meer subsidie nodig dan windparken, beste PvdA
En als burgers, niet coöperaties, hun eigen windmolens bouwen in een DEEL-windpark, is er helemaal geen subsidie nodig.
De gemeente Nederweert moet de windpark plannen net zo aan haar eigen burgers verkopen als kavels bouwgrond in een nieuwe woonwijk.
Ontwikkel het windpark zelf, als gemeente.
Verkoop de kavels deel-windpark aan de huishoudens. Ook in de buurgemeente.
De huishoudens betalen in bouwtermijnen.
Een huishouden koopt voor bijv 2400 euro een eigen kavel deel-windpark
En wekt daarmee 4000 kWh per jaar op.
Die stroom krijgen ze voor de kostprijs, 3 cent per kWh
Gemeente Weert PvdA
Gun de inwoners dat ze trotse windpark eigenaar worden
Coöperaties spelen helaas een foute rol in Limburg. Ze willen energiebedrijfje spelen.
Daardoor hebben ze subsidie nodig, en die gaat naar de bank.
De inwoners moeten door d coöperaties, gewoon het commerciële tarief betalen, anders krijgen ze geen subsidie, die de inwoners zelf weer betalen.
Bij een deel-windpark kopen de inwoners geen stroom, maareen eigen stukje windpark
Dat is veel voordeliger voor burger, dan wat de coöperaties willen.
Geef de coöperaties alleen de rol om de bewoners te verenigen, maar kies voor de deel-windpark aanpak.
http://www.duurzamebrabanders.nl/Stukje_Nieuwbouw_Windpark