Skip to content

Vertel je je gezondheidsproblemen tijdens het sollicitatiegesprek?

Glendi
13 mei 2016 | 10:00

Advertentie

Angelique CarisAls je gaat solliciteren wil je je van je beste kant laten zien en de werkgever ervan overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Wanneer vertel je dan dat je een chronische ziekte hebt of gezondheidsproblemen? Heb je het recht erover te zwijgen of ben je verplicht het te vertellen? Mag een werkgever vragen naar je gezondheid?

De regels

Bij een sollicitatie ben je niet verplicht te vertellen over je gezondheid. Ook ben je niet verplicht eventuele vragen over dit onderwerp te beantwoorden als de werkgever ernaar vraagt. Officieel mag een werkgever er niet eens naar vragen.

Er is wel een uitzondering en dat is als je denkt dat jouw gezondheidsproblemen je functioneren kunnen belemmeren, waardoor je eigenlijk ongeschikt bent voor de functie. Verzwijg je in dat geval je ziekte toch, dan kan dat gevolgen hebben voor je recht op salaris tijdens ziekte of voortzetting van het dienstverband.

Je kunt natuurlijk altijd zelf het besluit nemen om open kaart te spelen en te vertellen over je ziekte.

Het kan ook voorkomen dat je met een aanstellingskeuring te maken krijgt. Dat mag in uitzonderlijke gevallen als je voor de uitoefening van de functie aan bepaalde medische eisen moet voldoen. Zo’n keuring mag alleen door een bedrijfsarts worden gedaan.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Kijk dan op de website van Angelique Caris.

Op zoek naar werk? Kijk op de vacature-pagina van Nederweert24.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie