Skip to content

De Schrank is Waterklaar

23 mei 2016 | 10:30

Basisschool De SchrankHet hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree heeft basisschool De Schrank in Ospel Waterklaar gemaakt. Bovendien krijgt waterhuishouding een plek in het lesprogramma voor de leerlingen. ‘Zo snijdt het mes aan twee kanten’, stelt directeur Ralf Vaessen van het hoveniersbedrijf.

De school is afgelopen jaar flink op de schop gegaan. De schoolleiding greep die kans aan ook de waterhuishouding onder handen te nemen. Een kolfje naar Vaessens hand, die deelnemer is in het project Waterklaar. ‘Tegenwoordig vind ik dat mensen bij een verbouwing of bijvoorbeeld de aanleg van een tuin rekening moeten houden met hoe ze omgaan met regenwater. Wij geven dan ook altijd een Waterklaar alternatief bij onze adviezen’, vertelt Vaessen. ‘We hebben daar allemaal onze verantwoordelijkheid in. Wij als bedrijf, particulieren, maar openbare gebouwen hebben natuurlijk helemaal een voorbeeldfunctie.’
De tijd van al het water klakkeloos op het riool lozen is volgens Vaessen passé. ‘We moeten spaarzamer omgaan met water; dat is gewoon een feit. Daarnaast moeten we voorbereid zijn op het veranderende klimaat, waarin we steeds vaker met hevige neerslag te maken krijgen. Nu wordt nog veel gedoogd, maar daar komt in de toekomst vermoedelijk verandering in’, verwacht Vaessen. ‘Op overheidsniveau is die bewustwording er inmiddels wel, maar bij particulieren en bedrijven vaak nog niet.’ Daarom zorgt Vaessen ervoor dat waterhuishouding bij zijn projecten nadrukkelijk aan bod komt.

Schoffelen
Vaessen heeft naast de hovenierstak een afdeling boomverzorging en een groenvoorzieningsbedrijf. ‘Bij hovenier denken veel mensen toch nog steeds aan iemand die in een fluorescerend jack een perkje staat te schoffelen’, lacht Vaessen. ‘Maar dat dekt allang de lading niet meer. Wij adviseren, ontwerpen en zijn uitvoerder in tal van projecten. Van bestrating tot beplanting en alles dat daarbij, zowel boven- als ondergronds, komt kijken. Omdat wij in dergelijke projecten vooraan in het proces zitten, kunnen we in een vroeg stadium zaken als afwatering onder de aandacht brengen.’
Zijn boodschap wordt niet altijd onverdeeld enthousiast ontvangen. ‘Het zijn toch vaak maatregelen die, zeg maar, niet kostenverlagend werken’, zegt Vaessen voorzichtig. ‘Maar ik vind het wel belangrijk dat mensen weten wat de milieuvriendelijkere alternatieven zijn. Vaak zie je dat mensen er toch voor open staan als je het goed uitlegt. Het is geen onwil, maar onwetendheid. De burger is er gewoon nog niet zo mee bezig.’

School
Met die bewustmaking kun je wat Vaessen betreft niet vroeg genoeg beginnen. Het Waterklaar maken van een basisschool past perfect in die visie. ‘Via allerlei technieken – van drainerend kunstgras op een sportveldje tot een regenton voor de kruidentuin, infiltratiekratten en wadi’s – hebben we ervoor gezorgd dat er geen regenwater meer wordt geloosd op het riool’, vertelt Vaessen. ‘Op de overstort na, maar die treedt alleen in werking in geval van zeer extreme neerslag.’ Maar Vaessen maakte ook een 3D animatiefilmpje, waarop te zien is wat er allemaal is gebeurd om de basisschool Waterklaar te krijgen. ‘Op die manier kunnen de kinderen, maar anderen natuurlijk ook, zien hoe het werkt. Jong geleerd, is oud gedaan, nietwaar?’

Fietsroute
Dat fietsen behalve gezond en ontspannend ook heel leerzaam kan zijn, bewijst de nieuwe fietsroute ‘Fiets langs ons water’. Tijdens deze educatieve fietsroute tussen Natuur- en Milieucentrum (NMC) De IJzeren Man in Weert en Buitencentrum De Pelen in Ospel ontdekken en beleven fietsers prachtige plekjes die met water èn waterbeheer hebben te maken. De fietsroute loopt ook langs basisschool De Schrank. Als de poort open is, kun je de Waterklaar maatregelen in de praktijk zien.

Advertentie

3 Reacties

  1. is dit filmpje waar jullie het over hebben ook ergens te zien? Lijkt me wel interessant.

    • Het staat er nu bij. Dank voor de tip!

  2. Ik wil dit groenehoerafeestje niet bederven, maar staan de mensen er wel eens bij stil dat we steeds meer stilstaand water hebben in onze regio en de rest van Nederland.
    En door klimaatverandering is het een kwestie van tijd dat exotische muggen ook hier hun intrede doen.
    En al dat stilstaand water kijk dat is het paradijs voor die exote.
    Dat kan betekenen dat ziektes, zoals malaria knokkelkoorts en denque ook hier de kop kunnen opsteken.
    En onze voorouders die wisten dat, en die hebben niet voor niks die natte gebieden drooggelegd met als gevolg dat malaria vedween.
    Inderdaad heel vroeger was ook hier de ziekte malaria!
    Maar het is niet mijn bedoeling het groenehoerafeestje te bederven!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Uiteindelijk geen brand
18 november 2024 | 19:38
Een cheque van € 1500
18 november 2024 | 18:00
Veel te doen in de binnenstad van Weert
18 november 2024 | 16:40
Bekijk hier de video!
18 november 2024 | 15:00

Advertentie