Skip to content

Ingezonden brief: Carpoolplaats

Redactie
10 juni 2016 | 14:30

Advertentie

Ingezonden brief

Het is alweer een tijdje geleden dat de plannen voor de carpoolplaats door de gemeente Nederweert naar buiten werden gebracht. Vele van ons vroegen zich af, “waarom zo dicht bij de kern”, “waarom niet op het industrieterrein”, “waarom niet dichter bij de A2” enz. De bewoners van de Ribbestraat zagen deze plannen in hun achtertuin totaal niet zitten en kwamen dan ook in verzet. In het begin wilde B&W niet van wijken weten, maar uiteindelijk gingen ze dan toch akkoord met het verplaatsen van de carpool in noordelijke richting.

Waarom moest deze carpoolplaats precies op deze locatie komen?
Sommige Nederweertenaren hadden het vermoeden dat dit iets te maken had met de komst van het hotel. Bij gebrek aan parkeerplaatsen zou tenslotte deze carpoolplaats hier een oplossing bieden. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de B&W in beginsel tegen het verplaatsen van deze carpoolplaats zou zijn geweest. Of zou er toch nog iets anders aan ten grondslag liggen. Zou het iets te maken kunnen hebben met de geplande randweg??

In de eerste instantie zou je denken van niet, een aansluiting van de carpoolplaats zou immers een extra rotonde in het randwegtracé betekenen. Dit betekent extra kosten voor het randwegproject en resulteert in minder reistijdwinst.

Randweg Nederweert plaatje

Leden van de Projectgroep N266 hebben onlangs laten doorschemeren waarom zij en de Gemeente Nederweert hier persé deze carpoolplaats wilden realiseren. Dit zullen we verder uitleggen aan de hand van bovenstaande situatie schetsen. Links is de situatie zonder carpoolplaats weergegeven. 
Deze situatie is beschreven in planMER. Hier is te zien dat klanten van McDonalds en andere horeca ondernemingen van het leisurepark ver moeten omrijden (via de rotonde Molenweg de ventweg nemen, en weer helemaal terug rijden). Deze horeca ondernemers stonden bij het horen van deze plannen op hun achterste benen. Bij aantoonbaar verlies van inkomsten kon de gemeente Nederweert gigantisch grote planschade claims tegemoet zien, en de relatie met dit soort belangrijke ondernemers zou op het spel gezet worden.

De carpoolplaats kwam voor de gemeente Nederweert en de projectgroep N266 dan ook als een “geschenk uit de hemel”, en werd met beide handen aangegrepen. Doordat deze carpoolplaats met zijn aansluitingsrotonde midden tussen McDonalds en de rotonde bij de Molenweg in ligt (afbeelding rechts), wordt de omrijdafstand voor bezoekers van het leisurepark ook een stuk korter en hiermee lijkt de kou voor de horecaondernemers uit de lucht en zullen planschaderisico’s voor het aanleggen van de randweg beheersbaar zijn. Door deze plannen niet kenbaar te maken voor de opstellers van de MKBA, zijn de negatieve effecten van deze aansluitrotonde (kosten, reistijdverlies, meer fijnstof en geluid) niet meegenomen in de MKBA uitslag.

Maar wat als de randweg nu niet doorgaat (en de kans hierop wordt steeds groter)?  Dan heeft de gemeente bij het niet aanleggen van deze carpoolrotonde een zeer gevaarlijke situatie gecreëerd, en bij het wel aanleggen van deze rotonde kan Nederweert voor de kosten opdraaien!

Randweg nee Nederweert

Randweg NEE
Tjeu Triepels

 

Advertentie

7 Reacties

  1. dan begrijp ik 1 ding niet, want of de carpoolplaats er nu wel of niet komt, technisch gezien zouden alle auto’s via de rotonde molenweg moeten rijden als ze die kant op moeten, of gewoon linksaf slaan richting A2. Dus wat verandert er nu dan precies doordat er een CPP is aangelegd???

    • Technisch zit de nieuwe randweg iets ingewikkelder in elkaar. In tegenstelling tot de huidige Randweg-West, wil de Provincie de nieuwe randweg volgens het concept “Duurzaam veilig” inrichten. Dat betekent dat alle aansluitingen op de nieuwe randweg via een rotonde moeten gaan, Onveilige uitritten, zoals nu bij Mc Donalds, komen dan te vervallen. Bezoekers die vanaf de A2 naar de McDonalds willen, moeten dan dus eerst naar de rotonde bij de Molenweg en daarna via een parallelbaan naar hun maaltijd. En bij het verlaten van de McDonalds is dan “gewoon linksaf slaan richting A2” ook niet meer mogelijk. Dat wordt dan dus weer terug via diezelfde parallelbaan en bij de rotonde omkeren en weer richting A2. Dat is de situatie die het linkerplaatje in de ingezonden brief laat zien.
      Zo’n situatie is niet goed voor de klandizie van de McDonalds en dus zou er eigenlijk in het plan nog een extra rotonde bij moeten komen, zoals in het rechterplaatje. De aanwezigheid van de carpoolplaats vergroot de noodzaak van die extra rotonde.

  2. Een wijs man, hij weet altijd meer dan de gemeente, kan gedachten lezen, in de toekomst kijken. Misschien kan hij dan ook vertellen hoe het met (Neder)Weert gaat over een jaar of 20. Geen winkels, voorzieningen etc
    Soms moeten zaken gewoon opgepakt worden en niet weer 20 jaar lullen in de ruimte

  3. Beste Tjeu, je slaat door. Met zoveel fantasie zou ik een boek gaan schrijven!

    • Aangezien de gemeente geen open kaart wil spelen, vind ik het goed dat andere mensen de andere kant van het verhaal belichten…

  4. Soms is het niet verkeerd te wachten, terug te lezen en dan pas te reageren. Met de wetenschap van nu kan de ingezonden brief van Tjeu als l*lverhaal geparkeerd worden.. Bedoeld voor een ander doel, de randweg in een kwaad daglicht zetten.
    De schrijfstijl van de brief komt trouwens in meerdere reacties terug, De boodschap daarin is steeds hetzelfde. Kan Tjeu zich niet verkiesbaar stellen?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Jell en Mien Vissers-Linders uit Nederweert 65 jaar getrouwd-3
Een briljanten huwelijksjubileum in Nederweert
18 september 2024 | 9:42
VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00

Advertentie